Hyppää sisältöön

Elokuu oli Pohjois-Karjalassa tavanomaisen lämmin mutta totuttua sateisempi

Esimerkiksi Valtimolla mitattiin elokuun keskilämpötilaksi 13,7 astetta, mikä vastaa ajankohdan keskiarvoa. Joensuun lentoasemalla mitattiin keskilämpötilaksi 14,6 astetta, kun pitkän ajan keskiarvo on 14,5 astetta.  Eniten satoi Jänisjoen valuma-alueella ja vähiten Höytiäisen valuma-alueella.

Lähes tyyni Pielisen pinta, puolipilvinen taivas ja taustalla vaaroja.
Järvien vedenkorkeudet vaihtelivat alueittain elokuun lopussa. Kuvassa olevan Pielisen vedenkorkeus oli elokuun lopussa 14 senttimetriä tavanomaista alempana. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle
Annika Lius

Elokuu oli Pohjois-Karjalassa lämpötilaltaan tavanomainen, selviää Ilmatieteenlaitoksen tilastoista. Esimerkiksi Valtimolla mitattiin elokuun keskilämpötilaksi 13,7 astetta, mikä vastaa ajankohdan keskiarvoa. Joensuun lentoasemalla mitattiin keskilämpötilaksi 14,6 astetta, kun pitkän ajan keskiarvo on 14,5 astetta.

Sademäärissä oli suuria aluekohtaisia eroja. Eniten satoi Jänisjoen valuma-alueella, 130 millimetriä, ja vähiten Höytiäisen valuma-alueella, 112 millimetriä. Elokuun tavanomainen sademäärä Pohjois-Karjalassa on 80 milliä.

Vesistöissä suuria eroja vedenkorkeuksissa

Järvien vedenkorkeudet vaihtelivat alueittain elokuun lopussa. Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus vastaa Arvinsalmen asteikolla mitattuna ajankohdan keskiarvoa, kun taas esimerkiksi Pielisen vedenkorkeus oli elokuun lopussa 14 senttimetriä tavanomaista alempana. Kajoonjärven vedenkorkeus puolestaan oli elokuun lopussa 13 senttimätriä ja Viinijärven sentin ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Ruunaan vedenkorkeus oli vastaavasti 24 senttimetriä ajankohdan keskiarvoa alempana.

Jokien virtaamat olivat elokuussa yleisesti keskimääräistä pienempiä. Pielisjoen, Lieksanjoen ja Koitajoen virtaamat jäivät 10–20 prosenttia normaalia pienemmiksi.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Nurmeksen Juutilankankaalla, Ilomantsin Kuuksenvaarassa, Kontiolahden Jaamankankaalla ja Jakokoskella pohjavedenkorkeus oli 13–43 senttimetriä ajankohdan keskiarvoa ylempänä.

Pintaveden lämpötilat ovat jäähtyneet viileän sään seurauksena tavanomaiseen lämpötilaan. Elokuun päättyessä pintaveden lämpötila oli Pielisjoella Joensuun kanavassa 15,1 astetta ja Pielisellä Nurmeksen laivarannassa 15,2 astetta. 6. syyskuuta lukema oli Pielisellä 12 astetta, joka on 2,3 astetta tavanomaista viileämpi.

Lisää Pohjois-Karjalan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle