Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Rikostutkinnan kohteeksi joutunut ihmisoikeusjuristi Ivan Pavlov poistui Venäjältä Georgiaan – Pavlov: Kiellot tekivät työn Venäjällä mahdottomaksi

Pavlov on puolustanut turvallisuuspalvelu FSB:n kohteeksi joutuneita ihmisiä. Häntä itseään vastaan nostettiin rikosjuttu keväällä. Ylelle haastattelussa heinäkuussa Pavlov sanoi, että viranomaiset pyrkivät tukahduttamaan itsenäisen kansalaisyhteiskunnan Venäjällä.

Ivan Pavlov puhuu oikeuden edustalla. Hänellä on vaaleansininen kauluspaita ja vaaleanharmaa pikkutakki.
Asianajaja Ivan Pavlov puhui Moskovan kaupunginoikeuden ulkopuolella 17. toukokuuta. Pavlov puolusti oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin järjestöjä, jotka oikeus tuomitsi ääriliikkeiksi. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA
Erkka Mikkonen,
Heikki Heiskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Merkittävä venäläinen ihmisoikeusjuristi Ivan Pavlov on lähtenyt Venäjältä Georgiaan. Pavlov kertoi asiasta Telegram-tilillään.

Tapahtuneesta kirjoittavat myös muun muassa Novaja gazeta -lehti ja uutistoimisto Interfax.

Pavlov kirjoitti, että häntä vastaan aloitettu rikosjuttu ja siihen liittyvät kiellot ovat tehneet hänen työnsä mahdottomaksi.

– Minua kiellettiin täyttämästä viestilaitteita ja internetiä, keskustelemasta puolustettavien ja joidenkin kollegoideni kanssa. Yleensä ottaen minulta kiellettiin kaikki sellainen, jota ilman asianajajan työ ei voi olla tehokasta, Pavlov kirjoittaa.

Vain yhtä asiaa ei kielletty, matkustamista ulkomaille, mikä Pavlovin mukaan oli merkki siitä, mikä olisi ulospääsy tilanteesta.

Pavlov kertoo, että ilmassa oli myös kovempi ratkaisu, joka olisi päättynyt vangitsemiseen.

Pavlovin mukaan lähtöpäivänä hänen tekemisiään seurattiin tarkoin, hänen talonsa luona vahdittiin ja häntä varjostettiin lentokentälle ja jopa lentokoneeseen asti.

– Mutta lentoa ei estetty, vaikka minulla oli lippu vain yhteen suuntaan, Pavlov kirjoittaa.

Pietarilainen Ivan Pavlov on erikoistunut tapauksiin, joissa syytteet koskevat valtiollista turvallisuutta mukaan lukien maanpetos- ja vakoilujuttuihin. Pavlov on puolustanut neljännesvuosisadan ajan turvallisuuspalvelu FSB:n kohteeksi joutuneita asiakkaita.

Hän myös edusti vangitun oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin järjestöjä, kun viranomaiset luokittelivat järjestöt ulkomaisiksi agenteiksi ja ääriliikkeiksi.

Keväällä Pavlovia itseään vastaan käynnistettiin rikostutkinta salaisten tietojen paljastamisesta liittyen maanpetoksesta syytetyn entisen toimittajan Ivan Safronovin tapaukseen. Pavlov kiistää syytökset.

Erkka Mikkosen juttu tv-uutisissa 3.9.2021

"Nyt vallanpitäjät ovat siirtyneet toimittajiin ja asianajajiin"

Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen haastatteli Ivan Pavlovia Pietarissa heinäkuun lopulla.

– Valtiovalta tuhoaa käytönnössä kaikki itsenäiset kansalaisyhteiskunnan rakenteet. Itsenäiset poliitikot ovat jo joko pakotettu lähtemään maasta tai vangittu. Nyt vallanpitäjät ovat siirtyneet toimittajiin ja asianajajiin, Pavlov sanoi haastattelussa.

Pavlovin johtama ihmisoikeusjuristien ryhmä Komanda 29 joutui lopettamaan toimintansa heinäkuussa, kun viranomaiset katsoivat sen tekevän yhteistyötä ei-toivotuksi julistetun järjestön kanssa.

Pavlovin mukaan painostuksen taustalla on turvallisuuspalvelu FSB, jonka kärsivällisyys loppui viimeistään silloin, kun Pavlov otti puolustaakseen Navalnyin järjestöt. Ne julistettiin kesällä äärijärjestöiksi.

– Käynnissä on poliittisen kentän puhdistaminen ennen duuman vaaleja, mutta pelkään ettei tätä painostusmekanismia tulla pysäyttämään heti vaalien jälkeen. Valitettavasti ei ole mitään takuita edes sille, että se tulee ylipäätään loppumaan, ihmisoikeusjuristi sanoi Ylen haastattelussa.

Telegram-viestissään Georgiasta Pavlov kertoi jatkavansa asianajajan työtä ja palaavansa vielä joskus Venäjälle.

– Nyt olen emigrantti. Tällä erää Georgiassa, maassa, johon minua yhdistää moni asia. Täällä syntyi äitini, tänne on haudattu isoisäni, täällä elin kolme vuotta lapsuudessani, kävin koulua…

Aiheesta aiemmin:

Kirjeenvaihtajalta: Putinismi on siirtynyt vaiheeseen, jossa valta perustuu pelottelulle 5.5.2021

Suosittelemme