Hyppää sisältöön

Vaahtosammuttimen kokoinen yleispelaaja liekehtii Suomen hyökkäyksessä – Antti Ronkainen kiittelee fysiikkavalmentaja Pärmäkosken ohjelmia: "Pompun on pakko nousta"

Antti Ronkainen on ollut yksi Suomen lentopallomaajoukkueen onnistujista Tampereen EM-kisoissa. Ronkainen ei kuulu kisojen tai Suomen joukkueen pisimpiin pelaajiin, mutta se ei suinkaan ole estänyt hänen pistetehtailuaan.

Yleispelaajat Antti Ronkainen (oik.) ja Sakari Mäkinen ovat olleet mainiossa vireessä Tampereen EM-kisoissa. Kuva: Tomi Hänninen
Petri Sjöblom,
Anu Karttunen

TAMPERE. Suomen miesten lentopallomaajoukkueesta on Tampereen EM-kisoista löytynyt onnistujia toisensa perään. Yksi tällainen onnistuja on ollut yleispelaaja Antti Ronkainen, joka on suorastaan liekehtinyt, kun verkon toiselle puolelle ovat asettuneet sellaiset maat kuin Venäjä ja Alankomaat.

Ronkainen on kuulunut tehokkaimpiin pelaajiin ja on tahkonnut neljässä pelissä peräti 59 pistettä. Ronkaista enemmän pisteitä on nakuttanut vain joukkueen ykköshakkuri Urpo Sivula.

Kuusamosta kotoisin oleva Ronkainen ei ole tilastoja tuijotellut, mutta pistesaldo saa hänen hymynsä kuitenkin maireaksi niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

– Minun roolini on yleensä ollut sellainen, ettei se oma nimi välttämättä niissä pisteissä näy korkeimmalla. Olen ollut tyytyväinen, että olen päässyt pelaamaan, Ronkainen sanoi vaatimattomana.

Pärmäkosken fysiikkaohjelmat tehonneet

Suomen joukkueen yleispelaajat ovat olleet EM-turnauksessa varsinaisia pomppuihmeitä, sillä vaikka Ronkainen, Sakari Mäkinen ja Niko Suihkonen ovat pituudeltaan 189–190-senttisiä, ovat he pystyneet iskemään palloa tehokkaasti lattiaan parikymmentä senttiä pidempiä vastustajia vastaan.

Ronkaisen mukaan yksi syy yleispelaajien ja koko Suomen joukkueen hyvään kuntoon on ollut fysiikkavalmentaja Tommi Pärmäkosken tiukat ohjelmat. Tässä turnauksessa Ronkaisen ei ole kertaakaan tarvinnut ennen ottelua miettiä, nousevatko jalat tai onko kropassa tarpeeksi terävä olo.

– Kun olen vähän tällainen vaahtosammutin tuolla kentällä ja muut ovat aika paljon pitempiä, niin fysiikan on pakko olla kunnossa ja pompun on pakko nousta. Pärmäkoski on tehnyt hyvää työtä meidän kanssamme, ja sieltä on saatu hyviä eväitä. Nyt on miehet hyvässä kunnossa, ja se on näkynyt kentällä, Ronkainen vakuutti.

Antti Ronkainen haluaa Suomen peliin vielä yhden pykälän lisää, jotta joukkue menisi jatkoon myös pudotuspelien ensimmäisestä ottelusta. Kuva: Tomi Hänninen

Ronkaisella on tavoitteena parantaa fysiikkaansa yhä tulevaa kautta kohti. Viime kaudella Sveitsin liigan viidenneksi sijoittuneen Näfelsin riveissä pelannut 25-vuotias suomalaispelaaja teki kesän alussa vuoden mittaisen sopimuksen toisen sveitsiläisen joukkueen, Lausanne UC:n kanssa. Joukkue sijoittui liigassa neljänneksi, joten Ronkainen pääsee pelaamaan ensi kaudella myös europelejä.

– Minulle on aina tärkeää se, että haluan pärjätä ja joukkue on hyvä. Ensi kaudella tähän tulee todennäköisesti pieni “upgreidaus”. Meillä pitäisi olla kova porukka ensi kaudella.

Ei tarvitse kuin "lyöpästä"

Suomen joukkueen peli- ja taisteluilme on huokunut koko Tampereen turnauksen ajan hyvää meininkiä, ja Ronkaisen mukaan se on ollut sitä koko kesän ajan. Kotikisat ovat jokaiselle pelaajalle ainutlaatuinen kokemus ja sitä kohti on valmistauduttu toukokuusta lähtien.

– Koko ajan on ollut hyvä fiilis ja treeneissä on tosi kova meno. Kaikki ovat olleet hymyissä suin, Ronkainen sanoi.

Suomen ykköspassarin ja kapteenin Eemi Tervaportin loukkaantuminen kesken kisojen oli harmittava juttu sekä joukkueelle että kokeneelle pelaajalle. Tervaporttia vieläkin kokeneempi passari Mikko Esko otti kuitenkin Tervaportin paikan hyvin haltuunsa ja samalla myös Akseli Lankinen sai mahdollisuuden kokea kotikisojen tunnelman.

Passarin vaihtuminen ei vaikuttanut Ronkaisen peliin, sillä hän sai Eskon passirytmistä kiinni jo loppukesän leirityksen aikaan. Hän uskoo, että sama ralli pysyy päällä lopuissakin peleissä.

– "Meskolla" on niin paljon kokemusta ja hän on pelannut niin monien miesten kanssa, että hänen kanssaan on helppo pelata. Ei siinä tarvitse kuin mennä vain passin alle ja lyöpästä, hän naurahti.

Se tarvittava yksi pykälä

Suomi aloitti EM-lohkonsa kahdella voitolla. Se nostatti joukkueen sellaiseen hurmokseen, että jopa tuore olympiahopeamitalisti Venäjä oli ajoittain vaikeuksissa dynaamisesti pelanneen Suomen kanssa. Ronkaisen mielestä joukkueella oli todelliset saumat ottelussa, vaikka Tuomas Sammelvuon suojatit veikin ottelun 3–1.

– Meillä oli oikeasti saumat viedä se kolmaskin erä, mutta emme ihan saaneet käännettyä ja sitten Venäjä käänsi. Mutta meillä on oikeasti saumat mennä pitkälle näissä kisoissa. Jatkopeleissäkin on paljon tasaisia joukkueita tiedossa, joten odotan meiltä hyvää turnausta jatkossakin. Mihin se riittää, niin sitä on vaikea sanoa, hän pohti.

Antti Ronkainen viimeisteli kivikovaa Venäjää vastaan 15 pistettä. Hän on tehnyt suurin piirtein saman verran jokaisessa Suomen EM-kisojen alkulohko-ottelussa. Kuva: Tomi Hänninen

Suomella on alkulohkossa enää yksi ottelu jäljellä ja Ronkainen odottaa illan vastustaja Turkista kovaa vastusta, panihan Turkki heti avausottelussaan Venäjän kanveesiin. Suomen ei tarvitse enää jännittää ottelussa jatkopaikan takia, sillä paikka 16 parhaan joukkoon varmistui jo ennen tiistain tappiollista Alankomaat-ottelua.

Jatkopelit arvokisoissa eivät ole Ronkaiselle uusi asia, sillä hän oli mukana myös kaksi vuotta sitten, kun Suomi eteni EM-kisoissa jatkoon. Tuolloin Ranska oli tyly vastus ja passitti Suomen heti kotimatkalle 3–0-voitollaan.

Nyt Suomi on löytänyt huomattavasti paremman pelivireen kuin kaksi vuotta sitten, jolloin joukkue vasta etsi omaa pelityyliään päävalmentaja Joel Banksin alaisuudessa. Pudotuspeleissä tarvitaan kuitenkin lisää.

– Jotta pääsisimme sieltä jatkopelien seuraavilta kierroksiltakin jatkoon, meidän pitäisi saada peliin vielä se yksi pykälä lisää, Ronkainen mietti.

Se yksi pykälä, jota Suomen joukkueen peli kaipaa, on Ronkaisen mielestä tasaisuus. Kun Suomen joukkueen peli kulkee, ovat vastustajat vaikeuksissa. Mutta virheitä tulee yhä liikaa, eikä niiden takia joukkueen peli pääse rullaamaan halutulla tavalla.

– Meidän pitäisi saada peliin tietynlainen rutiini. Että se hyvän ja huonon pelin ero ei olisi niin iso. Muuten meillä ei minun mielestäni ole suoranaisesti heikkoja kohtia ole, Ronkainen vakuutti.

Lue myös:

Joel Banks ei hätkähtänyt suomalaisten juroutta – sinnikäs valmentaja johdatti Suomen ulos karmivasta tappioputkesta ja on nyt porukan kovin saunoja

Maajoukkuelegenda Mikko Esko opettelee uutta roolia – "positiivisesti hullu" Mauro Berruto iskosti nestoriin itseluottamusta, johon ei uskottu

Venäjän lentopallolegenda puhuu avoimesti Tuomas Sammelvuon kohtaamista epäluuloista – suomalaisluotsi ylitti muurin, joka oli monelle kollegalle mahdoton este

212-senttinen Aaro Nikula ei jäänyt suremaan, kun voimakas pituuskasvu sekoitti tasapainon – kanafarmin kasvatin poikkeuksellinen asenne nosti hänet voittajaksi

Nörtistä kuoriutuu pelikentällä voitontahtoisuuden perikuva – Miki Jauhiainen on kulkenut erilaisen tien Veljeksiin

Suomalaiset saivat villin idean Moskovassa vuonna 2007 – nyt Suomen "seitsemäs pelaaja" on maailmankuulu karnevaalitunnelmastaan

Suosittelemme sinulle