Hyppää sisältöön

Laura Malmivaaran autofiktio-romaanin taustalla on kolmen vuoden takainen kohu: "Menin lukkoon, ja kirjoittaminen tuntui hyvältä tavalta käsitellä sitä"

Esikoisromaani Vaiti kertoo Malmivaaran mukaan ensisijaisesti hänen sukunsa naisten tarinan. Hän haluaa painottaa, että kirja ei ole elämäkerta, yhteiskunnallinen kannanotto tai mielipidekirjoitus, vaan kertomus perheestä ja suvusta.

Laura Malmivaara esikoisromaanistaan: "Menin lukkoon, ja kirjoittaminen tuntui hyvältä tavalta käsitellä sitä"
Laura Malmivaara esikoisromaanistaan: "Menin lukkoon, ja kirjoittaminen tuntui hyvältä tavalta käsitellä sitä"
Velipekka Pekkola,
Tuomas Kerkkänen

Näyttelijä ja valokuvaaja Laura Malmivaara julkaisi viime viikonloppuna esikoisromaaninsa Vaiti. Autofiktiivisen romaanin taustalla on kohu, jonka keskellä Malmivaaran lähipiiri oli kolme vuotta sitten. Kyseessä on Malmivaaran ex-puolison, elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen työskentelytavoista noussut uutisointi.

– Kolme vuotta sitten meidän perheessä oli julkisuudessa iso kohu, joka vaikutti koko perheeseen. Minulle oli silloin vaikea käydä sitä keskustelua ja menin jollakin tavalla lukkoon. Kirjoittaminen tuntui hyvältä tavalta käsitellä sitä omaa lukkoa.

Kirjoitusprosessin aikana pääteemaksi kirjassa nousivat oman suvun naisten tarinat.

– Siitä tuli äidin, isoäidin, monen sukupolven naisten tarina. Tämä ei ole mikään omaelämäkerta tai yhteiskunnallinen kannanotto. Kirja kertoo enemmän perheestä: hajonneesta perheestä, uusperheestä, miten se toimii ja miten hyvin tai huonosti ihmiset siinä voivat.

Kirjan nimi Vaiti syntyi jo kirjoittamisen alkumetreillä.

– Äitini on kertonut oman äitinsä nostaneen aina sormeaan ja sanoneen vaiti! Ole hiljaa, älä puhu liikaa, älä lähde kaivelemaan sellaisia asioita jotka aiheuttavat ongelmia. Yht'äkkiä se alkoi avautumaan ja kasvoi paljon yleisemmälle tasolle kuin se ahdas henkinen tila, jossa kirjan päähenkilö on.

Romaanin kehyksenä ollut kohu sai Malmivaaran jännittämään sitä, miten kirjaa käsitellään julkisuudessa.

– On tämä ollut kyllä jännittävä viikko. Tuntuu mielettömän helpottavalta, että ihmiset ovat lukeneet kirjan ja olen saanut ihanaa palautetta. Minua ei jännittänyt lukijoiden vastaanotto, mutta se kaikki se muu, miten tuosta aiheesta kirjoitetaan lehdissä, se jännitti.

Malmivaara myöntää, että romaani on osaltaan puheenvuoro aiheesta, josta hän on tähän asti ollut vaiti.

– Näin voi sanoa. Tuntui, että se tarina oli pakko kirjoittaa ulos. Toivoisin että ihmiset kirjoittaisivat enemmän omia tarinoitaan, ja uskaltaisivat mennä siihen vaikeimpaan kohtaan, sillä se avaa ihan jotain muuta.

Lisää aiheesta:

Tuntematon ohjaaja – Elokuvatähdet kertovat Aku Louhimiehen poikkeuksellisesta vallankäytöstä: Hän alistaa ja nöyryyttää ihmisiä

Ylen toimittajat eivät syyllistyneet rikokseen – syyttäjä lopetti Aku Louhimiehen tekemän rikosilmoituksen tutkinnan

Kirjallisuudentutkija Päivi Koivisto kertoo, mitä autofiktiolla tarkoitetaan:

Katso tästä Laura Malmivaaran koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa:

Suosittelemme sinulle