Hyppää sisältöön

Kuopion koulusurman käsittely alkoi hovioikeudessa – ensimmäisenä päivänä kuultiin asianosaisia ja näytettiin valvontakameravideo

Itä-Suomen hovioikeudessa käydään läpi esimerkiksi sitä, oliko kouluiskun tekotapa erityisen julma tai raaka. Osa asianomistajista puolestaan vaatii lisää korvauksia.

Kuopion koulusurman vastaaja hovioikeudessa.
Videolla hovioikeudenneuvos, apulaisosastonjohtaja Minna Koskinen Itä-Suomen hovioikeudesta kertoo, miten käräjäoikeuden ja hovioikeuden käsittely voivat erota toisistaan.
Susanna Pekkarinen

Kuopion koulusurman käsittely hovioikeudessa on alkanut tänään torstaina. Pääkäsittelyyn on varattu neljä päivää asian laajuuden, suuren asianomistajajoukon ja toisaalta koronapandemian takia. Varapäiviä on kaksi.

Ennen istunnon alkua medialla oli mahdollisuus kuvata hetken aikaa oikeussalissa. Paikalla on ollut toimittajia ja kuvaajia useista tiedotusvälineistä.

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi Joel Marinin viime marraskuussa elinkautiseen vankeuteen muun muassa murhasta ja 20 murhan yrityksestä.

Käräjäoikeus katsoi, että tekijä oli syyntakeinen eli ymmärsi tekonsa. Marinin puolustusasianajaja Matti Niiranen kertoo Ylelle, että Marinin mielentilasta ei ole uutta lausuntoa. Ennakkotietojen mukaan Marinin oli tarkoitus tuoda oikeuteen uutta tietoa terveydentilastaan.

Marinin syyntakeisuutta on alkuperäisen aikataulun mukaan tarkoitus käsitellä pääkäsittelyn viimeisenä päivänä 14. syyskuuta.

Kuopion kouluisku tapahtui lokakuussa 2019 ja siinä kuoli nuori ukrainalainen nainen. Hyökkääjän lisäksi yhdeksän ihmistä haavoittui tai loukkaantui.

Marin vaatii määräaikaista rangaistusta elinkautisen sijaan

Marin vaatii valituksessaan, että hänet tuomitaan elinkautisen sijasta määräaikaiseen vankeusrangaistukseen. Marin vaatii, että hänen katsotaan syyllistyneen murhaan, mutta niin, ettei teon katsota tapahtuneen erityisen raa'alla tai julmalla tavalla.

Valituksessaan hovioikeudelle hän vaatii myös muun muassa, että syytteistä murhan yrityksistä luovutaan niiden henkilöiden osalta, jotka pääsivät pakenemaan ilman fyysisiä vammoja.

Puolustus vetosi istunnossa esimerkiksi siihen, että korkeimmassa oikeudessa on tuomittu teräaseella tehtyjä surmatöitä tappoina. Puolustuksen mukaan tekijän kyky toteuttaa teko laajana on puuttunut, sillä oletettavaa on ollut, että osa paikallaolijoista pääsee pakenemaan.

Syyttäjät vastustavat tekijän muutosvaatimuksia, samoin yli 20 asianomistajaa. Kuusi asianomistajaa vaatii lisää korvauksia vastaajalta. Suurin korvausvaatimuksista käsitellään kirjallisesti eli niitä ei käydä läpi pääkäsittelyssä.

Käräjäoikeuden käsittelyssä marraskuussa 2020 tekijä Joel Marin myönsi murhan ja kolme murhan yritystä.

Istunnossa käydään kouluiskun tapahtumat uudelleen läpi

Hovioikeuden istunnossa käydään läpi valitusten sisältö ja syyttäjien sekä asianomistajien vastaukset. Tekijän lisäksi valituksen hovioikeuteen on tehnyt yksi asianomistajista. Samalla kerrataan kouluiskun kulkua.

Kuten oikeusprosessissa yleensä, on mahdollista, että hovioikeudessa esitetään uusia todisteita. Ylen suorassa lähetyksessä haastattelema hovioikeudenneuvos, apulaisosastonjohtaja Minna Koskinen Itä-Suomen hovioikeudesta kertoo, että jokainen asianomainen saa esittää omat perusteensa valitusten aiheina olevista kohdista.

Osa torstaipäivän todistelusta käsiteltiin salassa esimerkiksi siksi, että niissä käytiin läpi terveystietoja. Julkisessa osuudessa istuntoa kouluiskun asianosaiset kertoivat, mitä näkivät ja kokivat.

Toinen torstaina kuulluista asianosaisista kertoi, että tilanne oli kauhuelokuvamainen. Toinen kertoi, ettei ensin tajunnut, mitä oli tapahtumassa. Molemmat ovat nähneet painajaisia kouluiskusta.

Asianosaisten toiveesta tekijä vietiin pois salista siksi aikaa kun heitä kuultiin.

Asianosaisten kuulemista jatketaan perjantaina. Marinia kuullaan maanantaina.

Istunnossa näytettiin valvontakameravideo

Istunnon aikana käytiin läpi todistusaineistoa. Se sisälsi esimerkiksi istumajärjestyksen ja kuvia luokasta, jossa isku tapahtui. Myös tekijän kauppakuitti käytiin läpi.

Aiemmin käräjäoikeudessa salaisena käsitelty valvontakameravideo näytettiin salissa torstaina. Valvontakameraan oli tallentunut hetki, jolloin tekijä tuli miekan kanssa poliiseja kohti ja siinä näkyi myös, miten hänet taltutettiin.

Juttua on päivitetty oikeudenkäynnin kuluessa ja haastatteluissa saaduilla tiedoilla.

Kuopion koulusurman vastaaja hovioikeudessa.
Yle seurasi Kuopion koulusurman hovioikeuden istunnon alkamista torstaina aamulla.

Lue myös:

Kuopion koulusurman käsittely hovioikeudessa alkaa torstaina – tekijän syyntakeisuus keskeinen kysymys

Kuopion kouluhyökkääjä tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen – tuomio murhasta ja 20 murhan yrityksestä syyntakeisena

Kuopion koulusurman uhrin aviomies: "Elämäni on täysin romahtanut" – tekijä kertoi kuulustelussa, että hänelle tuli "tarve tappaa"

Kaikkein raskain vuosi – Ammattiopiston johtaja Heikki Helve ei syytä itseään Kuopion koulusurmasta, mutta miettii, tehtiinkö kaikki oikein

Suosittelemme sinulle