Hyppää sisältöön

Hintojen nousu jäädytti taas yhden kerrostalon rakennusaikeet Kotkassa – "Kustannukset ovat nousseet tolkuttomasti"

Paikallinen vuokrayhtiö on selvittänyt ihmisten kiinnostusta asumisosuuskunta-asumiseen Kotkassa. Rakentamisen hinnannousu on kuitenkin lykännyt uuden kerrostalon rakentamisaikeet.

Havainnekuva kerrostalorakennuksen julkisivusta etuoven kohdalta.
Karhulan Viirinkallioon on suunniteltu asumisosuuskuntaa, joka rakennuttaisi kerrostalon koko porukalle. Havainnekuva. Kuva: UNIT Modules Finland Oy
Mirjam Tahkokorpi

Uuden asumisosuuskunta-kerrostalon rakentamiseen on otettu aikalisä Kotkassa.

Suhola-yhtiöt on selvittänyt viime huhtikuusta lähtien, löytyisikö asumisosuuskunnasta kiinnostuneita Karhulaan Viirinkallionkadulle suunnitellun kerrostalon verran.

Asumisosuuskunta on vuokra- ja omistusasumisen välimuoto. Asuminen muistuttaa asumisoikeusasumista, mutta osuuskunta omistaa talon itse. Vuokranmaksulla katetaan talon lainan lyhennykset sekä talon ylläpito- ja kehityskustannuksia.

Kotkassa vastaavia asumisosuuskuntia on esimerkiksi Katariinassa ja Museokadulla Kotkansaarella.

Viirinkallionkadulla rakennetaan parhaillaan kunnallistekniikkaa ja katuja, mutta varsinaiset kerrostalon rakennustyöt saavat vielä odottaa.

Kustannusten nousu "tolkuton"

Vaikka kiinnostusta asumisosuuskuntaan oli paljon, silti kiinnostuneiden lukumäärä ei ollut riittävä.

Toinen syy hankkeen pysähtymiseen ovat rakentamisen ja raaka-aineiden kohonneet kustannukset. Suhola-yhtiöt ei vielä kevättalvella aavistanut, millaisia muutoksia kuluva vuosi tuo rakennusalalle. Yhtiö on todennut, että tämänhetkinen tilanne rakennusalalla on liian epävarma.

– Rakentamisen kustannukset ovat nousseet aivan tolkuttomasti, toimitusjohtaja Hannu Suhola sanoo.

Hänen mukaansa kerrostalon rakentaminen maksaa karkeasti arvioiden 5–6 miljoonaa euroa. Esimerkiksi 10 prosentin hinnannousu tietäisi jo yli puolen miljoonan euron korotusta.

Havainnekuva kerrostalosta.
Tältä asumisosuuskunnan talo voisi näyttää Viirinkallionkadulla. Havainnekuva. Kuva: UNIT Modules Finland Oy

Suhola-yhtiöt selvittää uuden asumisosuuskuntahankkeen toimintamallia Kotkassa syksyn aikana.

Kotkassa on tänä syksynä otettu aikalisä myös uuden opiskelija-asuntokorttelin rakentamiseen. Kotkan opiskelija-asunnot Oy tiedotti elokuussa, että töiden aloitus on viivästynyt rakennuskustannusten nousun ja rahoitusehtojen kiristymisen takia.

Miljoonien rahareiät

Yle kertoi toukokuussa, että puutavaran ja terästuotteiden hinnat ovat nousseet osin rajusti. Esimerkiksi puutavaran hinta oli noussut alkuvuonna yli 10 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Lue lisää: Suunnitteletko remonttia? Toivottavasti aloitit jo: "Enää ei kysytä hintaa, vaan mitä on tarjolla"

Kotkassa on nähty rakennuskustannusten jyrkkä nousu myös isolla työmaalla Kantasatamassa, jonne rakennetaan parhaillaan tapahtumakeskusta.

Viime keväänä Kotkan kaupunki myönsi tapahtumakeskuksen rakentamiseen ylimääräiset 10 miljoonaa euroa kustannusten nousun takia.

Seuraavaksi Kantasatamaan aiotaan rakentaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kampus. Viime päivinä on ilmennyt, että kampuksen kustannusarvio on puolestaan paisunut 18 miljoonaa euroa. Hinta on noussut näin ollen noin 60 miljoonaan euroon.

Lue lisää: Sataman uudistuksesta tulikin 28 ylimääräistä miljoonaa nielevä rahareikä – kysyimme, miksi Kotka haluaa maksaa valtavat lisäkulut

Kotka on maksamassa yksin korkeakoulukampuksen 18 miljoonan lisäkustannukset – kaupunginjohtaja: "Olen sekä yllättynyt että pettynyt"

Ammattikorkeakoulun uuden kampuksen hintalappu nousi 18 miljoonaa euroa Kotkassa – kampusyhtiö pyytää lisärahoitusta

Suosittelemme sinulle