Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yhteiskunnan avaaminen voi yllättäen viivästyä, koska rokottaminen ei olekaan edennyt toivotusti – HUSin Mäkijärvi: ”Kaikki riippuu rokotusinnosta"

Suomen suurimman sairaanhoitopiirin HUSin alueella koronarokottaminen on tavoitteesta jäljessä esimerkiksi 20–39-vuotiaissa ja vieraskielisissä.

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi, HUS.
HUSin toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi sanoo, että rokotteita tulisi käydä hakemassa ripeästi, jotta loppukiri onnistuisi. Kuva: Matti Myller / Yle
Tero Valtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallituksen tavoite saada Suomeen 80 prosentin rokotuskattavuus kahdella rokotteella lokakuuhun mennessä on HUSin toimitusjohtajan Markku Mäkijärven mukaan todella kova tavoite.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS on maan suurin sairaanhoitopiiri, ja Mäkijärven mukaan rokottaminen on tavoitteesta jäljessä sekä HUSin alueella että Keski-Uudellamaalla.

Rokottaminen on jäljessä esimerkiksi 20–39-vuotiaiden keskuudessa ja vieraskielisissä.

– Nythän lähestymme 80 prosentin rokotuskattavuutta vasta yhden rokotteen osalta, Mäkijärvi sanoo viitaten HUS-alueen rokotuslukuihin.

Hän ei pidä hallituksen tavoitetta täysin mahdottomana, mutta melkoisen loppukirin se hänen mielestään vaatisi.

Mäkijärvi muistuttaa, että viimeiset prosentit olivat tiukassa myös Britanniassa.

– Kaikki riippuu nyt ihmisten rokotusinnosta.

Koko maan tasolla kaksi annosta on nyt saanut yli puolet suomalaisista ja yhden yli 72 prosenttia. Rokotuskattavuus vaihtelee alueittain.

Mäkijärvi korostaa, että kaksi rokotetta antaa hyvän suojan vakavia tautimuotoja vastaan. Sairaalahoidossa koronan vuoksi on tällä hetkellä lähinnä vain rokottamattomia.

Suomessa on perinteisesti suhtauduttu rokotteisiin myönteisesti, muistuttaa toimitusjohtaja Mäkijärvi.

– Tämä on tie normaalimpaan elämään, joten voisi ajatella, että näin on nytkin.

Marin: Rajoituksista laajemmin eroon lokakuun puolella

Maan hallitus on kertonut purkavansa rajoitukset kokonaan, kunhan rokotuskattavuus on riittävän suuri.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) arvioi Yle Radio Suomessa pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina, että rajoituksista olisi mahdollista päästä laajemmin eroon jo lokakuun puolella.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen arvioi viikonloppuna tilannetta myönteiseen sävyyn. Salminen sanoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa lauantaina, että Suomessa ollaan jo koronapandemian loppusuoralla.

Salmisen mukaan rokotekattavuus on maassa jo nyt niin hyvä, että paluuta koviin rajoitustoimiin tuskin tullaan näkemään. Hän puhui vaiheittaisesta siirtymisestä normaaliin.

Lue myös:

Pitäisikö lapsia rokottaa rokotuskattavuuden nostamiseksi? Rokotetutkimuskeskuksen Mika Rämet: Aikuiset saavat huolehtia omista rokotuksistaan

Koronarajoitukset saattavat poistua jo ensi kuussa – kysyimme, mitä ihmiset aikovat tehdä rajoitusten hellittäessä

Kouluterveydenhuollossa on pulaa sijaisista – parhaillaan annettavat koronarokotukset työllistävät hoitajia iltaisin ja viikonloppuisin

Suosittelemme