Hyppää sisältöön

Alaikäinen poika kaahasi sähköpotkulaudalla lähes 70 kilometrin tuntivauhtia pyörätiellä kaveri kyydissään Lohjalla

Yli 25 kilometriä tunnissa kulkeva sähköpotkulauta tulee rekisteröidä, ja sen ajaminen vaatii vähintään kevytmoottoripyörän ajokortin. Poliisi kehottaa vanhempia olemaan ostamatta turhan nopeita sähköpotkulautoja lapsilleen.

Yli 25 kilometriä tunnissa kulkevat sähköpotkulaudat luokitellaan nopeuden mukaan mopoiksi tai moottoripyöriksi. Kuvituskuvassa tapaukseen liittymätön sähköpotkulauta. Kuva: Tommi Pylkkö / Yle

Poliisin haaviin jäi elokuun lopussa Lohjalla poikkeuksellisen kovaa vauhtia sähköpotkulaudalla ajanut alaikäinen. Länsi-Uudenmaan poliisin tutka näytti pojan kaahanneen sähköpotkulaudalla jopa 67 kilometrin tuntivauhtia kevyen liikenteen väylällä.

Poliisin koeajossa menopeli kulki sitäkin nopeammin, jopa 80 kilometriä tunnissa. Pojalla oli kyydissään toinen alaikäinen nuori, joka istui potkulaudan astinlaudalla. Kummallakaan ei ollut kypärää. Ajoneuvoa ei oltu myöskään rekisteröity.

− Kyseistä vauhtia ajaminen sähköpotkulaudalla muun liikenteen seassa on paitsi kiellettyä myös hengenvaarallista niin kuljettajalle itselleen kuin muille tienkäyttäjille, painottaa komisario Hannu Kontola poliisin tiedotteessa. (siirryt toiseen palveluun)

Sähköpotkulauta saa kulkea maksimissaan 25 kilometrin tuntivauhtia, jotta sillä saa ajaa tiellä laillisesti rekisteröimättä sitä. Tällaisilla sähköpotkulaudoilla saa ajaa pyöräilijöiden säännöillä. Sitä nopeammilla sähköpotkulaudoilla ei ole asiaa yleisille teille.

Tapauksesta tehty rikosilmoitus kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta ja ajoneuvorikkomuksesta ei etene rikostutkintaan, koska epäilty on alaikäinen. Poliisi puhutti molemmat nuoret ja kävi asian läpi heidän vanhempiensa kanssa.

Poliisi vanhemmille: Älkää ostako liian nopeita sähköpotkulautoja

Yli 25 kilometriä tunnissa kulkevat sähköpotkulaudat luokitellaan valvonnassa kulkunopeuden mukaan joko mopoiksi tai moottoripyöriksi. Yli 65 kilometriä tunnissa kulkevat sähköpotkulaudat luokitellaan valvonnassa moottoripyöriksi.

− Vanhempien on hyvä tiedostaa, että antamalla viritetyn sähköpotkulaudan nuoren käyttöön voi syyllistyä kulkuneuvon luovuttamiseen kortittomalle henkilölle, kertoo Kontola.

Osa myynnissä olevista sähköpotkulaudoista kulkee jopa 80 kilometriä tunnissa. Niiden myynti-ilmoituksissa on yleensä lisämerkintä, jossa kerrotaan, ettei laite sovellu tieliikenteessä käytettäväksi.

80 kilometriä tunnissa kulkevan sähköpotkulaudan kuljettamiseen vaaditaan vähintään A1-luokan ajo-oikeus. Poliisilla onkin vanhemmille pyyntö.

− Älkää ostako lapsillenne mitään sähkökulkuneuvoa, joka kulkee jo lähtökohtaisesti yli 25 kilometriä tunnissa, jos ette ole varmoja siitä, missä sillä ajellaan. Muistutuksena myös se, että erilaisia sähkökulkuneuvoja on helppo virittää. Laillisen saa laittomaksi hyvin nopeasti, Kontola sanoo.

Lisää aiheesta:

Sähköpotkulautojen nopeuksia lasketaan pysyvästi – firmat valmiita poistamaan laudat baarien läheltä, yöllinen ajokielto ei innosta

Poliisi valvoo tulevat viikot sähköpotkulautailijoita – vaaratilanteita ovat aiheuttaneet jalkakäytävillä ajelu ja väärä pysäköinti

Suosittelemme sinulle