Hyppää sisältöön

Poliisia ei epäillä rikoksesta Ruskolla miehen kuolemaan johtaneessa ampumavälikohtauksessa

Syyttäjän käsityksen mukaan poliisin aseenkäyttö on ollut tilanteessa ainoa mahdollinen voimakeino kohdehenkilön pysäyttämiseksi.

lähikuva poliisin virka-asusta
Syyttäjän mukaan poliisin aseenkäyttö oli perusteltua. Kuvituskuva. Kuva: Johanna Manu / Yle
Hannu Vähämäki

Erikoissyyttäjä Heidi Savurinne on päättänyt, että Ruskon Vahdolla elokuun lopussa tapahtuneesta poliisin aseenkäytöstä ei aloiteta esitutkintaa. Asia oli esiselvityksessä.

Esiselvitys valmistui teknisen tutkinnan, kirjallisen selvityksen sekä henkilökuulemisten perusteella.

Syyttäjälaitoksen tiedotteen mukaan poliisi sai 23. elokuuta hätäkeskukselta ilmoituksen yksityisasunnossa tapahtuneista väkivallanteosta. Paikalle mennyt poliisipartio kohtasi ampuma-aseella tehtyä vastarintaa, ja yksi poliisimies loukkaantui. Hetkeä myöhemmin paikalle saapuneen toisen poliisipartion jäsen ampui väkivaltaisesti käyttäytynyttä henkilöä, joka menehtyi.

Syyttäjän käsityksen mukaan poliisin aseenkäyttö on ollut tilanteessa ainoa mahdollinen voimakeino kohdehenkilön pysäyttämiseksi. Kohdehenkilö on ollut aseistautuneena kookkaalla, vakavaan väkivaltaan soveltuvalla ampuma-aseella. Henkilö ei ollut totellut käskytystä eikä poliisi ollut saanut häntä luopumaan aseestaan.

Ennen voimakeinon käyttöä kohdehenkilö oli tehnyt ruumiillista väkivaltaa sekä siviilihenkilölle että poliisille. Syyttäjän mukaan poliisin voimankäytössä on ollut kyseessä välitöntä ja vakavaa vaaraa toisen hengelle ja terveydelle aiheuttavan henkilön toiminnan pysäyttäminen.

Esiselvityksen perusteella asiassa ei ole syytä epäillä voimankäyttöön johtaneessa tilanteessa poliisia rikoksesta.

Lue lisää:

Ruskon ampumavälikohtauksen tapahtumien kulku on nyt selvityksen alla – syyttäjä: tapahtumapaikalla oli myös muita

Syyttäjä tutkii seuraavaksi poliisin aseenkäytön Ruskolla – "Yleisesti toivotaan, että asia hoidetaan mahdollisimman ripeästi" 

Suosittelemme sinulle