Hyppää sisältöön

Avaruusasema keskellä erämaata vai onnistunut uudistus? Arkkitehti päivitti erämaakämppien perinteen Urho Kekkosen kansallispuistossa

Tulipalo tuhosi entisen tuvan suositusta retkikohteesta Inarissa. Metsähallitus on hakenut Rautulammen tupien uudella ilmeellä käytännöllisyyttä ja rakentamisen helppoutta.

Tältä näyttävät uudet Rautulammen erämaatuvat UK-puistossa
Tältä näyttävät uudet Rautulammen erämaatuvat UK-puistossa

Urho Kekkosen kansallispuisto on saanut uudet päivä-, varaus- ja autiotuvat Rautulammelle, yhdelle alueen suosituimmista retkikohteista.

Rakennukset herättivät etukäteen runsaasti keskustelua arkkitehtuurinsa vuoksi. Ne poikkeavat tavanomaisesta hirsiperinteestä muun muassa parakkimaisuutensa ja viistoseinän vuoksi. Niitä on kuvailtu jopa avaruusasemaksi keskellä erämaata.

Keskiviikkona paikalle vaeltaneiden espoolaisten retkeilijöiden Sara Montosen ja Jukka Salosen silmää moderni näkymä kuitenkin miellyttää.

– Näyttää erilaiselta kuin muut, mutta onhan tämä hieno, Montonen sanoo.

Uusista rakennuksista suurin on autio- ja varaustupa. Toinen rakennus on päivätupa ja kolmas huoltorakennus.

Montonen kiittelee erityisesti sitä, että kuivaushuone on erikseen. Retkeilijöiden märät kamppeet eivät roiku näin tuvan puolella pilaamassa tunnelmaa.

Sisältä rakennukset noudattelevat retkeilytupien perinnettä. Niissä on kamina, laverit, keittotaso sekä pöytä ja penkit.

– Kyllä tässä kelpaa olla, Montonen toteaa sateen vihmotessa ulkona.

Sara Montonen ja Jukka Salonen ovat vaeltaneet Lapissa noin viikon. Vaelluksella ei ehdi miettiä arkimurheita. Kuva: Jarmo Siivikko / Yle

Alueelta paloi päivätupa maaliskuussa 2019, ja sen jälkeen tilapäisenä levähdys- ja suojapaikkana palveli telttakota.

Lue myös: Urho Kekkosen kansallispuistoon rakennetaan kaksi tupaa palaneen tilalle

Elementtirakentaminen säästi rahaa

Metsähallituksen aluejohtaja Pirjo Seurujärvi kertoo, että uusien tupien ulkomuoto on herättänyt kysymyksiä ja vahvoja mielipiteitä. Itse hän pitää tupia upeina.

– Tämä on todella onnistunut kokonaisuus tähän paikkaan.

Hänen mukaansa Metsähallitukselle annettu palaute valmiista tuvista on ollut vain positiivista. Seurujärvi suositteleekin tupia netissä tuomitsevia käymään itse ihailemassa niitä paikan päällä.

Ristiinliimatusta puusta kootut elementit kuljetettiin avotunturialueelle valmiiksi rakennettuina. Näin rakennustyöt paikan päällä saatiin minimoitua. Siten säästettiin rahaa ja herkkää luontoa.

Lue myös: Reissukissa-Pessi on kiertänyt kaikki 40 kansallispuistoa – Metsähallituksen kävijälaskurit tikkasivat kesällä kaikkien aikojen ennätykseen

Arkkitehti Manu Humpille Rautulammen alue oli entuudestaan tuttu. Hän on käynyt alueella useita kertoja, jo vanhan päivätuvankin aikaan. Kuva: Jarmo Siivikko / Yle

Vanhaan soppaan uusia mausteita

Arkkitehti Manu Humppi halusi uudistaa retkeilymajojen perinnettä.

– Perinteinen hirsikämppä on tunnelmallinen kuin mikä, mutta toki perinnettä voi jossain kohdin vähän uudistaa ja tuoda uusia mausteita soppaan.

Elementtirakennuksen viistoseinillä varaudutaan tuulisiin ja märkiin luonnonolosuhteisiin. Uusien tupien toivotaan palvelevan kasvavia retkeilijämääriä vielä useamman vuosikymmenen ajan.

Voisiko uudenlaisia tupia tulla Lappiin enemmänkin?

– Minun puolestani kyllä.

Humppi muistuttaa, että perinteisempiä tupia löytyy yhä riittämiin Lapin erämaista.

Lue myös:

Kansallispuistot pyörivät vankivoimalla – kenttäpäällikkö Arto Pummila: "Ilman vankien työtä moni kansallispuisto jouduttaisiin sulkemaan"

Miltä uudet tuvat sinusta näyttävät? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 9.9. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle