Hyppää sisältöön

Yllättäen Huuhkajien avauskokoonpanoon noussut Veikkausliiga-pelaaja säväytti maailmantähtiä vastaan – Kanerva odottaa vielä lisää urotekoja

Huuhkajien MM-karsintaurakka jatkuu lokakuussa otteluilla Ukrainaa ja Kazakstania vastaan. Kuluneella viikolla Suomi otti MM-karsinnoissa voiton Kazakstanista, mutta hävisi Ranskalle.

Urho Nissilä haastoi ennakkoluulottomasti Ranskan maailmantähdet, kuten kuvassa palloa tavoittelevan Kamir Benzeman. Kuva: AFP / Lehtikuva

Keskiviikkoiltapäivänä Helsinki-Vantaan lentokentälle laskeutuneen Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen pelaajat palaavat seurajoukkueihinsa ja hengähtävät hetken kolmen ottelun maajoukkuekomennuksen jälkeen.

Päävalmentaja Markku Kanervan työt jatkuvat vielä tiistai-illan Ranska-ottelun analysoinnilla. Huuhkajat kärsi 0–2-tappion hallitsevalle maailmanmestarille MM-karsintaottelussa vieraskentällä Lyonissa.

Vaikka tappio ja Ranskan kyydistä putoaminen harmittaa Kanervaa, löysi päävalmentaja tuoreeltaan Suomen pelistä hyvääkin. Avauskokoonpanoon A-maaottelussa nostetun keskikenttäpelaaja Urho Nissilän ennakkoluulottomat otteet Ranskan supertähtiä vastaan eivät jääneet Kanervalta huomaamatta.

– Valmennustiimin kanssa paljon mietittiin avauskokoonpanoa ja ajateltiin että Urho tuo liikkuvuutta, jaksaa tehdä töitä puolustussuuntaan ja pelaa ahtaissa tiloissa. Täytyy ihailla kaverin itseluottamusta. Maailmanmestarit vastassa ja Urho pelasi todella miehekkäästi, Kanerva kertoo Yle Urheilulle.

Kuopiolainen Nissilä, 25, debytoi A-maajoukkueessa viime viikolla ja nousi avauskokoonpanoon uransa kolmannessa maaottelussa.

– Oli se minullekin kyllä yllätys. Mutta hieno juttu, että pääsin pelaamaan ja avaukseen. Vaikka tappio tulikin, oli se kyllä hieno kokemus, Nissilä kertoo.

Urho Nissilä aloitti viime viikon maaottelut Walesia ja Kazakstania vastaan vaihtopenkiltä, mutta pääsi lopussa kentälle. Kuva: Tomi Hänninen

KuPS-pelaaja pyrki olemaan kentällä oma itsensä ja pelaamaan samalla tavalla kuin aina ennenkin, vaikka vastassa oli Veikkausliiga-joukkueiden sijaan Paul Pogban ja Adrien Rabiot'n kaltaiset maailmantähdet. Nissilä oli tyytyväinen omaan suoritukseensa.

– Pääsin hyvin peliin mukaan, sain itseluottamusta ja peli tuntui hyvälle. Itsevarmuus varmaan tuli siitä, että yritin vain nauttia siitä, että ainutlaatuinen juttu ja noin paljon yleisöä ja noin kova joukkue vastassa, Nissilä sanoo.

Tavoitteena siirto ulkomaille

Nissilä on iskenyt tällä Veikkausliiga-kaudella KuPSille seitsemän osumaa ja on sarjan maalitilastossa toisena ja syöttötilastossa ykkösenä. KuPS on sarjassa HJK:n jälkeen toisena.

– Nautin pelaamisesta, se on kivaa. Se helpottaa myös, että joukkueena KuPSissa ollaan pelattu tosi hyvin. Siinä totta kai yksilötkin nousevat esille.

Nissilän huippuotteet Veikkausliigassa, KuPSin europeleissä ja nyt maajoukkueessa avaavat todennäköisesti ovet Eurooppaan tulevaisuudessa. Nissilä siirtyi vuonna 2018 Belgian liigan Zulte Waregemiin, mutta ei onnistunut raivaamaan itselleen jalansijaa joukkueessa.

Nissilä keskittyy vielä loppukauden Suomen mestaruudesta taistelevaan KuPSiin, mutta kertoo tavoittelevansa paluuta ulkomaille.

– Nyt jos pääsen ulkomaille, niin on helpompi sinne lähteäkin, kun tietää paremmin mitä sieltä tulee eteen.

Nissilä on Veikkausliigan syöttöpörssin kärjessä ja maalipörssissä toisena. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

KuPSissa Nissilä on kehittynyt harppauksin vielä kypsemmällä iällä. Markku Kanerva odottaa Nissilältä vielä urotekoja.

– Olen varma, ettei Urho kehityskaarensa päässä ole. Potentiaalia kehittyä paremmaksi pelaajaksi vielä löytyy. Toivottavasti Urhon ura jossain vaiheessa jatkuu ulkomailla. Se on ihan selvä, että se vaikuttaa toimintaan Huuhkajissakin, että pääsee arjessa pelaamaan kovia pelejä ja hyvässä toimintaympäristössä, Kanerva sanoo.

Lokakuussa tärkeät karsintaottelut

Huuhkajien MM-karsintarupeama on puolessavälissä. Suomen ensimmäinen tappio tiistaina lohkon ennakkosuosikille ei romuttanut toiveita MM-kisapaikasta. Lauantaina Suomi nappasi Olympiastadionilla tärkeän 1–0-voiton Kazakstanista.

MM-lopputurnaus käydään Qatarissa vuoden 2022 lopussa. Suomi ei ole koskaan ollut MM-kisoissa mukana.

Kazakstan venyi tiistai-iltana Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan 2–2-tasapeliin viime hetken maalillaan. Tulos oli Huuhkajien mieleen, sillä molemmat joukkueet jäivät kohtaamisessa yhteen pisteeseen.

– Kaikki on omissa käsissä, ennen kaikkea jos ajatellaan sitä toista sijaa lohkossa ja jatkokarsintaa, mikä nyt näyttäisi aika realistiseltä että se on se.

Lokakuun karsintaikkunassa Suomi kohtaa Ukrainan kotikentällä ja Kazakstanin vieraissa. Neljäkin pistettä olisi kelpo potti kahdesta ottelusta.

– Lähdetään siitä, että molemmat olisi hyvä voittaa. Voittoja tarvitaan lisää. Uskon, että Kazakstan on vieläkin kovempi haaste kotikentällä. Se on osoittanut, että se on hyvä joukkue. Ajattelen jo myös marraskuun pelejä, Bosnia ja Hertsegovina vieraissa ja Ranska kotona.

Lue myös:

Huuhkajat oli hieman jäljessä kaikilla osa-alueilla Ranskaa vastaan – päävalmentaja Kanervan mukaan tuomaristolta jäi pilkku viheltämättä

Näin syntyi Huuhkajien taidokas voittomaali, jossa Pohjanpalon ja Urosen yhteys näkyi huimalla tavalla: "Ei siinä tarvitse edes sanoa, minne mennään"

Huuhkajat joutui taipumaan Ranskan vieraana MM-karsintojen ottelussa, Griezmann viimeisteli kaksi – katso tästä ottelun tapahtumat

Ranskan Griezmann taituroi voiton Huuhkajien kustannuksella – Suomi oman MM-karsintalohkossa kolmantena

Suosittelemme sinulle