Hyppää sisältöön

Lasitskene liiteli Timanttiliigassa kauden kärkituloksen 205 – Ruotsin pituushyppääjät loistivat

Yleisurheilun Timanttiliigan kaksipäiväisen finaalin avauspäivän parasta antia oli naisten kovatasoinen korkeuskisa, jossa venäläistähti Marija Lasitskene säväytti loppukauden huippuvireellään.

Marija Lasitskene hyppää Sveitsissä Timanttiliigassa 205.
Olympiavoittaja ja maailmanmestari Marija Lasitskene huipensi kautensa voittoon ja kovaan tulokseen 205. Kuva: EPA
Emma Hyyppä

Venäläinen Marija Lasitskene ponkaisi yleisurheilun Timanttiliigan finaaliosakilpailussa Zürichissa naisten korkeushypyn kauden kärkituloksen 205. Olympiavoittaja ylitti huipputuloksen toisellaan ja varmisti uransa 26:nnen Timanttiliigan osakilpailuvoiton.

Lasitskene, 28, paransi Tokion olympialaisissa hyppäämäänsä kauden kärkitulosta sentillä. Omansa ennätyksestään kolminkertainen maailmanmestari jäi vain sentin.

Bulgarian Stefka Kostadinovan 34 vuotta vanhasta maailmanennätyksesta (209) Lasitskene jäi neljä senttimetriä.

Lasitskenen vuosi alkoi vaisuhkosti, mutta on ollut erittäin nousujohteinen. Venäläishyppääjä viritteli olympiakuntoaan heinäkuussa Suomessa, jossa hän hyppäsi Joensuun GP-kisassa kauden ensimmäisen kaksimetrisensä. Lasitskene kisasi samalla viikolla myös Lapinlahdella.

Zürichin keskustassa käyty naisten korkeuskisa oli kovatasoinen. Sekä Lasitskene että Ukrainan 19-vuotias Jaroslava Mahutshih ylittivät 203 ensimmäisellään. Olympiapronssimitalisti Mahutshih sivusi tuloksella kauden parastaan.

Australian Nicola McDermott ylitti 201 ja jäi kärkikaksikon tavoin vain sentin ennätyksestään.

Crouser edelleen pysäyttämätön

Miesten kuulakisassa yhdysvaltalaistähti Ryan Crouser pukkasi voiton tuloksella 22,67. Hän otti sillä nimiinsä myös Zürichin Timanttiliigan ennätyksen.

Kesäkuussa hurjan maailmanennätyksen 23,37 työntänyt Crouser on viimeksi hävinnyt kuularingissä Dohan MM-kisoissa lokakuussa 2019. Tällä ja viime kaudella hän siis voitti kaikki kilpailut, joihin osallistui.

Crouserin maanmies Joe Kovacs työnsi kisassa tuloksen 22,29 ja oli toinen.

Timanttiliigan kaksipäiväiseen huipennukseen ei osallistu suomalaisurheilijoita. Sen sijaan Ruotsi-ottelussa viikonloppuna loistaneet ruotsalaiset pituushyppääjät Thobias Montler ja Khaddi Sagnia onnistuivat Sveitsissä hienosti.

Montler voitti miesten pituuskisan viimeisen kierroksen tuloksellaan 817 ennen Yhdysvaltain Steffin McCarteria (814). Ruotsalainen on aiemmin tällä kaudella hypännyt ennätyksensä 827. Montler voitti pituushypyn myös maaottelussa sunnuntaina tuloksella 824.

Ivana Spanovic juhlii pituushyppykisan voittoa Zürichissa.
Serbian Ivana Spanovic ponnisti viimeisellään voittotuloksen 696. Kuva: Getty Images

Khaddi Sagnia ponnisti naisten kisassa heti ensimmäisellään nollatuuliin 683, joka riitti toiseen sijaan. Kisan voitti Serbian Ivana Spanovic 696 kantaneella hypyllään. Tuore olympiavoittaja, Saksan Malaika Mihambo, oli yllättävissä vaikeuksissa ja jäi viidenneksi tuloksella 656.

Timanttiliigan päätösosakilpailun pituuskisoissa oli käytössä kritisoitu sääntö, jonka mukaan kolme parasta hyppääjää ratkaisevat voiton kuudennella kierroksella. Parhaan tuloksen viimeisellään hypännyt urheilija voittaa, vaikka se ei olisi ollut koko kisan paras tulos. Tällä kertaa voittajat hyppäsivät sekä päätöskierroksen että koko kilpailun pisimmät hypyt.

Uudistus on saanut valtavasti lokaa urheilijoilta, muiden muassa kolmiloikkaaja Senni Salmiselta.

Naisten ja miesten 5 000 metriä juostiin Zürichissa hyvin erikoisella, 560 metrin pinnoitetulla kaupunkiradalla. Naisten kirikisan voiton vei Burundin Francine Niyonsaba ajalla 14.28,98. Miesten vitosella Etiopian Berihu Aregawi paransi ennätystään kymmenen sekuntia ja voitti ajalla 12.58,65.

Korjattu kello 23.15, että pituushypyssä oli käytössä Timanttiliigan uusi kritisoitu sääntö. Täsmennetty, että Montler ja Spanovic olisivat voittaneet ilman sitäkin.

Lue myös:

Kommentti: Iskeekö suomalaiseen yleisurheiluväkeen vauhtisokeus? SUL:n puheenjohtajan Sami Itanin mitalilausunto on varoittava esimerkki

Ruotsi jyräsi Suomen yleisurheilijat Tukholmassa – Kuivisto ja Kosonen tekivät maaotteluhistoriaa, Purola miesten joukkueen valopilkku

Kommentti: Senni Salminen latasi suorat sanat Timanttiliigan kikkailusta, eikä ihme – uusi sääntö muuttaa lajien luonteen naurettavaksi

Timanttiliigan kilpailu päättyi todella hämmentävästi – Senni Salmisen tulos oli parempi kuin voittotulos, suomalainen sijoittui silti kuudenneksi

Duplantis ylitti jälleen kuusi metriä, ME-korkeus jäi haaveeksi Brysselin illassa

Suosittelemme sinulle