Hyppää sisältöön

Suomelle huima voitto Tampereen EM-alkulohkon huipentaneessa trillerissä – kohtaa pudotuspeleissä hallitsevan maailmanmestarin

Suomi kaatoi ennakkoon kovemman Turkin hurjassa viiden erän väännössä EM-kisojen alkulohkon päätöspelissään. Voitosta huolimatta Suomi oli alkulohkossaan neljäs.

Suomi juhlii Kuva: Lehtikuva
Roope Visuri

Suomi voitti EM-kisojen viimeisessä alkulohkopelissään Turkin Tampereella erin 3–2 (25–17, 16–25, 27–29, 25-18, 15–13).

Suomi aloitti ennakkoon kovempaa Turkkia vastaan todella vahvasti ottelun, kun Suomen torjunta sai pidettyä aisoissa Turkin parhaat pistemiehet. Kokenut Mikko Esko puolestaan loisti passarina.

Toisessa erässä Turkki heräsi pelaamaan, eikä edes päävalmentaja Joel Banksin taktikointi tuomioita haastamalla auttanut. Turkki tasoitti erän näytöstyyliin.

Kolmas erä oli äärimmäisen tasainen. Suomi selvitti ensiksi Turkin eräpallon ja sai itse sen jälkeen kaksi eräpalloa, mutta Turkki vei trillerierän nimiinsä.

Neljännessä erässä Turkki näytti alkuun menevän menojaan voittoon, mutta Suomi löysi uuden vaihteen Tampereella. Turkkilaiset turhautuivat ja Suomi venytti ottelun viidenteen erään.

Viidennessä erässä Suomi jatkoi mainioita otteitaan ja vei komeasti ratkaisevan erän. Ottelussa Suomi ei pelannut edes passarin voimalla.

– Tällä tasolla pelissä pitää kärsiä ja ottaa iskuja vastaan, mutta pitää muistaa lyödä takaisin. Tänään tehtiin niin. Olimme hyviä siinä, että ei annettu periksi. Aikaisemmissa tappioissa on jossain kohtaa taivuttu. Nyt haluttiin vielä enemmän voittoa, passari Mikko Esko kuvaili Yle Urheilulle.

Esko uskoi, että voitto antoi Suomelle hurjan määrän itseluottamusta lisää.

– Pystymme pelaamaan tasapäisesti niitäkin maita vastaan, joilla on isoja tähtipelaajia. Se vaatii sen, että pelaamme omalla tyylillä ja taistelemme loppuun asti suomalaisella sisulla, Esko totesi.

Hakkuri Urpo Sivula tuli haastatteluun ääni käheänä.

– Tosi hieno peli. Olen todella ylpeä porukasta. Oli vaikeita hetkiä, mutta jaksettiin painaa. Voitto olisi voinut tulla helpomminkin, mutta sillä ei ole mitään merkitystä. Olemme parantaneet päivä päivältä, Sivula sanoi ja kehaisi tunnelmaa Hakametsässä.

– Hakametsän tunnelma on ollut uskomaton. Ei tämän parempaa lopetusta ole.

Suomi taisteli komean voiton ennakkoon kovemmasta joukkueesta EM-alkulohkon päätöksessä. Kuva: Lehtikuva

Asiantuntija: Puolaa vastaan nauttimaan

Voitosta huolimatta Suomi oli alkulohkossaan neljäs. Turkki pysyi kolmantena tappiosta huolimatta. Suomi etenee lohkostaan viimeisenä 16 parhaan joukkoon ja pudotuspeleihin. Suomella on edessään neljännesvälierässä lauantaina kova haaste. Suomi matkustaa neljännesvälieriin Gdanskiin Puolaan ja saa siellä vastaansa juurikin isäntäjoukkueen. Turkki saa vastaansa Serbian.

Puola on voittanut kahdet edelliset MM-kisat. Joukkue juhli maailmanmestaruutta vuosina 2014 ja 2018. Ensimmäinen tuli vielä kotikentällä.

Aina Puola ei ole kuitenkaan juhlinut kotikentällä arvokisoissa. Vuoden 2017 EM-kotikisoissaan Puola kompuroi ja putosi kisoista neljännesvälierissä. 2019 tuli kuitenkin pronssia Ranskassa.

– Pitää lähteä nauttimaan ja jatkamaan tätä jauhamista. Peli voi äkkiä lähteä kääntymään, kun 11 000 puolalaista hiljenee. Suomella peli on olemassa. Toki vastustaja on kova, mutta mitä suotta lähteä häviämään. On mahdollisuus nauttia hetkestä ja lähteä työntämään puukkoa rattaiden väliin, Yle Urheilun asiantuntija Timo Tolvanen toivoi.

Lue lisää:

Vaahtosammuttimen kokoinen yleispelaaja liekehtii Suomen hyökkäyksessä – Antti Ronkainen kiittelee fysiikkavalmentaja Pärmäkosken ohjelmia: "Pompun on pakko nousta"

Joel Banks ei hätkähtänyt suomalaisten juroutta – sinnikäs valmentaja johdatti Suomen ulos karmivasta tappioputkesta ja on nyt porukan kovin saunoja

Asiantuntija joutui kääntämään takkinsa Veljesten huippuotteiden edessä – "suomalaistapit" ovat osoittaneet, ettei mitta ole lentopallossa kaikki kaikessa

Maajoukkuelegenda Mikko Esko opettelee uutta roolia – "positiivisesti hullu" Mauro Berruto iskosti nestoriin itseluottamusta, johon ei uskottu

Suosittelemme sinulle