Hyppää sisältöön

Apuraha mahdollisti irtisanoutumisen töistä – koomikko: "Tämä on ensimmäinen kerta, kun minut tunnustetaan taiteilijana"

Taiteen edistämiskeskuksen apurahalla on ollut myös iso merkitys identiteetille. Taike on myöntänyt tänä syksynä korona-apurahoja laajemmin kulttuurin ja taiteen edustajille.

JP Leppäluodolle Taiken myöntämä apuraha oli kolmas, Sampsa Simpaselle ensimmäinen. Kuva: Maria Salovaara/Yle
Maria Salovaara

Taiken eli Taiteen edistämiskeskuksen myöntämä korona-apuraha on ollut suuri kädenojennus tamperelaiselle stand up -koomikko Sampsa Simpaselle.

Hän on tehnyt stand up -komiikkaa kuusi vuotta. Kun tieto kolmen kuukauden pituisesta apurahasta kilahti sähköpostiin, Simpanen irtisanoutui palkkatyöstä.

– Uskalsin irtisanoutua, koska syksy on stand up -koomikoille tuottavaa aikaa. Tuen ansiosta voin myös keskittyä oman soolokiertueen valmisteluun.

Simpasen mukaan stand up -komiikka on suhteellisen nuori taiteenala Suomessa eikä apurahoja ole tälle alalle ennen jaettu.

"Vietiin enemmän kuin tulot"

Muusikko JP Leppäluoto pohtii olevansa koronakriisissä niitä onnekkaimpia kärsijöitä. Hän kertoo, että muutaman hyvän kiertueen ansiosta sukanvarressa oli hiukan säästöjä. Pari vuotta sitten Leppäluoto liittyi liittoon. Sekin on osittain pelastanut muusikon hiljaisia kuukausia, mutta suurista rahoista ei ole kyse ja säästötkin loppuvat aikanaan.

– Koronakriisi kuritti taloutta, mutta myös omaa ammatti-identiteettiä. Taikelta saatu tuki tähän kohtaan on kuin taivaan lahja, Leppäluoto sanoo.

"Levynteostahan ei kukaan maksa palkkaa, joten tukikuukaudet menee tasan siihen", JP Leppäluoto sanoo. Kuva: Maria Salovaara/Yle

Sampsa Simpaselle apuraha oli psykologisesti tärkeä.

– Koomikkona tämä on iso juttu. Minut tunnustetaan nyt taiteilijana ja se luo tiettyä varmuutta omaan tekemiseen.

Komiikkaa Simpanen tekisi joka tapauksessa palkkatöiden ohella, mutta kuvio on perheelliselle hankala.

– Nyt saan tehdä sitä, mitä rakastan ja olla työkseni taiteilija. Aikaa jää myös perheelle.

– Tuntuu, että meitä oikeasti arvostetaan, JP Leppäluoto jatkaa ajatusta.

Raha menee ruokaan ja asuntolainaan

Kolmen kuukauden tukiraha menee molemmilla puhtaasti elinkustannuksiin. JP Leppäluoto kertoo, että jos tukirahalla maksaa vaikkapa levyn äänitykset, on kuuden tuhannen euron tuki jo käytetty.

– Nyt teen valmistelevia asioita, kuten kirjoitan kappaleita. Apuraha tarvitaan sinne taustalle, jotta pystyn kattamaan normaaleja elämisen kuluja. Ja tämän Taike ymmärsi hienosti.

Sampsa Simpanen kertoo helpottuneena, että näiden kuukausien aikana on mahdollisuus laittaa stand up -pyörät pyörimään, kun talous on jotenkin turvattu.

– Lainanlyhennykset ja laskut on maksettava jotenkin. Nyt teen keikkoja ja siitä tuleva tienesti menee esimerkiksi tulevan kiertueen promokuviin, hän sanoo.

Mitä jos...?

Sekä Simpanen että Leppäluoto ovat luottavaisia sen suhteen, että syksy on esiintyville taiteilijoille uusi alku.

– Kyllähän se takaraivossa jyskyttää, jos rajoitusten purkamisessa tuleekin täyskäänne. Mutta juuri apuraha varmistaa sen, että selviää jotenkin, vaikka hommat menisikin täysin puihin, Simpanen sanoo.

Leppäluoto ei ole huolissaan syksystä, sillä se kuluu uuden sooloalbumin tekemiseen. Keikkoja on tulossa vasta joulukuussa, ja kiertue on tarkoitus aloittaa alkuvuodesta.

– Luotan siihen, että keikat voidaan toteuttaa. Mitään varasuunnitelmaa minulla ei ole, vaan olen lukinnut itseni tälle alalle, olipa aika mikä tahansa. Alanvaihtoa en ole miettinyt koskaan.

Sampsa Simpanen käsikirjoittaa soolokiertuetta ja keikkailee syksyn aikana stand up -klubeilla. "Jutut täytyy myös testata yleisöllä ennen varsinaista kiertuetta." Kuva: Maria Salovaara/Yle

Aina on vaihtoehto

Korona-aikana molemmat ovat tehneet keikkaa etänä. Simpanen kertoo, että se oli oman työnsä uudelleenopettelua.

– Jos rehellisesti sanon, niin se oli aivan hirveää. Istut tietokoneen ääressä ja vedät stand uppia ilman vuorovaikutusta.

Hän näkee kuitenkin asiassa myös positiivisen puolen. Korona-aika laittoi monet taiteilijat kyseenalaistamaan oman tapansa tehdä ja etsimään vaihtoehtoja.

– Todennäköisesti etäkeikat ovat tulleet jäädäkseen.

Leppäluoto kertoo, että keikkastriimien etu on laajemman yleisön tavoittaminen.

– Etelä-Amerikan faneilta tuli palautetta, että mahtavaa, kun pääsee vihdoinkin näkemään keikan.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle