Onneksi ei ole pitkä karanteeni, huokaisee vaasalainen Hanna Ranta.
Ranta sai keskiviikkona iltapäivällä tiedon, että hänen 6.-luokkalainen poikansa on Isolahden koulussa altistunut koronavirukselle. Poika määrättiin karanteeniin ja etäopetukseen.
Altistuminen tapahtui viime viikon torstaina. Karanteenin viimeinen päivä on lauantai.
– On aika ruuhkautunut koronajäljitys ja testien otto Vaasassa, Hanna Ranta sanoo.
Isolahden koulussa mylläävä koronatartuntojen ketju sekä altistukset ovat siirtäneet lapsia etäopetukseen peräti 10 luokalta. Vaikka karanteenit vaikuttavat isoon osaan koulun oppilaista, ei koulua ole ainakaan toistaiseksi määrätty kokonaan siirtymään etäopetukseen.
Tämä on tuonut tullessaan erikoisia tilanteita: esimerkiksi Rannan pojan luokalla kolme oppilasta on ollut luokassa lähiopetuksessa samaan aikaan, kun muut oppilaat seuraavat opetusta etäyhteyksin.
Tilanne on opettajan näkökulmasta haastava, myöntää koulun rehtori Taito Gromov.
– Tilanne on hankala käytännön järjestämisen kannalta ja etenkin opettajien työn kannalta. On huono yhtälö tasapuolisesti opettaa molempiin suuntiin, sekä kotiin että kouluun, Gromov kommentoi.
Miksi ei siirrytä etäopetukseen?
Vaikka karanteenissa on oppilaita kymmeneltä koulun 22 luokasta, etäkouluun ei Isolahdessa näillä näkymin kokonaan siirrytä.
Kaupunki noudattaa valtiovallan linjausta, jonka mukaan lähiopetuksesta siirrytään etäkouluun vasta viimeiseinä vaihtoehtona.
Gromovin ja kaupungin johtavan ylilääkärin Heikki Kaukorannan mukaan käytännössä tämä tarkoittaa tilannetta, jolloin opettavia aikuisia ei enää ole käytettävissä.
– Olemme pidättäytyneet koulujen asettamisesta etäopetukseen muissa paitsi niissä tilanteissa, joissa henkilökuntaa on niin paljon karanteenissa, ettei opetuksen järjestäminen ole mahdollista, Kaukoranta avaa.
Tähän tilanteeseen on jo tultu osassa Vaasan kouluja: esimerkiksi Variskan yläkoulu ja Vanhan Vaasan koulu ovat siirtyneet hiljattain etäopetukseen.
Kaukoranta myöntää, että kaupungin nihkeyteen etäopetukseen siirtymisessä vaikuttaa myös aluehallintoviraston antama huomautus kaupungille. Aluehallintovirasto katsoo antamassaan huomautuksessa, että kaupunki määräsi joulukuussa yläkoululaiset sekä Vamian Sampo-kampuksen oppilaat etäopetukseen puutteellisin perustein.
Lue lisää: Vaasa on saanut Avilta huomautuksen koulujen etäopetukseen siirtymisestä väärin perustein
Oppilaita on joutunut karanteeniin myös Keskuskoulussa, Suvilahdessa, Vasa Gymansiumissa sekä Vaasan lyseon lukiossa. Altistumisia on tapahtunut syksyllä myös Vamiassa ja Vamkissa.
Rankka vuosi takana
Rehtori Taito Gromov kertoo, että korona-aika on ollut koulussa ajoittain hyvinkin rankkaa. Menneen puolentoista vuoden aikana oppilaat ja opettajat ovat joutuneet sopeutumaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin.
– Koko ajan on tullut uusia tilanteita eteen ja kaikki ovat olleet kovilla. Kun tällainen rypäs sattuu, se on kyllä totaalista hommaa. On vastuu ja huoli, ovatko kaikki tietoisia ja tekevätkö varmasti sen mitä pitää tehdä, Gromov sanoo, ja kiittelee kollegoitaan.
Nyt viiden edellisen päivän aikana koululle on kerrottu useista eri karanteeneista, jotka alkavat ja päättyvät eri aikoihin.
– Toivon, että syksyn mittaan nähdään se päivä, jolloin koronaan suhtaudutaan kuin mihin tahansa sairauteen. Se voi tulla, se sairastetaan ja ollaan pois, tullaan takaisin kouluun tai töihin kun ollaan terveitä.
Lue seuraavaksi:
Koronarajoitukset ovat jatkossa yhä paikallisempia
Kynnys siirtyä etäopetukseen on pohjalaisissa ammattioppilaitoksissa aiempaa korkeampi
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun perjantaihin 10.9. kello 23 saakka.