Hyppää sisältöön

Merimies-Unioni on huolestunut Kemin uuden sellutehtaan ja Rauman uuden sahan kuljetusten kotimaisuudesta: ratkaisuna valtion takaus

Ruotsissa Svenska Skeppshypotek on rahoittanut kauppalaivastoa eduskunnan päätöksellä jo vuodesta 1929.

Työmaa-alue -kyltti Metsä Groupin Kemin uuden tehtaan rakennustyömaalla.
Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre rakentaa 1,6 miljardia euroa maksavan uuden sellutehtaan Kemiin. Sen on tarkoitus valmistua vuoden 2023 aikana. Kuva: Risto Koskinen / Yle
Jarno Tiihonen

Merimies-Unioni on huolestunut Metsä Groupin Kemin uuden sellutehtaan ja Rauman uuden sahan kuljetusten kotimaisuudesta.

Ammattiliitto pelkää, että suomalaiset varustamot eivät pärjää kuljetusten kilpailutuksissa.

– 30 vuotta vanhoilla diesel-vehkeillä ei pärjää, sanoo puheenjohtaja Kenneth Bondas.

Bondasin mukaan varustamojen pitäisi investoida uusiin nykyistä isompiin ja ympäristöystävällisempiin aluksiin. Ongelmana on rahoituksen saaminen.

– Uuden aluksen arvo ei riitä lainan takaukseen, hän avaa.

Ministeriö on käynnistänyt selvityksen

Bondas ehdottaa, että valtio takaisi suomalaisten varustamojen lainoja, kuten Ruotsissa tehdään. Ruotsissa Svenska Skeppshypotek on rahoittanut kauppalaivastoa eduskunnan päätöksellä jo vuodesta 1929.

– Suomessa ei ole vastaavaa järjestelmää, Bondas kertoo.

Bondas kertoo, että liikenne- ja viestintäministeriössä on juuri käynnistynyt kuljetusten kotimaiseen liittyvä selvitys.

– Seurataan, mitä LVM:n selvitys tuo tullessaan kilpailukyvyn ja rahoituksen kannalta. Otetaanko alusrahoituksesta kiinni, hän sanoo.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle