Hyppää sisältöön

Säätiö suojelee Pentti Linkolan muistoksi lähes 60 hehtaaria metsäluontoa: "Pentti olisi todella ihastunut näihin puihin"

Pentti Linkolan muistometsä perustetaan Keski-Suomen Toivakkaan. Muistometsän lisäksi Luonnonperintösäätiö rauhoittaa luonnonsuojelijan muistoksi muistolehdon Kangasalla. Linkolan kuoleman jälkeen aloitettu keräys tuotti yli 400 000 euroa.

Säätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg kertoo, miten muistometsä löytyi. Video: Dani Branthin / Yle.
Lauri Rautavuori
Avaa Yle-sovelluksessa

Pentti Linkolan muistometsä perustetaan lähelle Päijännettä, Keski-Suomessa sijaitsevan Toivakan kunnan Riuttasaloon. Muistometsä on Luonnonperintösäätiön ja Päijänteen Luonnonperintösäätiön yhteishankinta.

Luonnonperintösäätiö rauhoittaa keräyksen tuotoilla myös muistolehdon, joka sijaitsee Kangasalla Sahalahden Kurikanvuoressa.

Muistometsän ja -lehdon myötä lähes 60 hehtaaria suomalaista metsäluontoa tulee suojelun piiriin. Muistometsä on kooltaan 43 hehtaaria, muistolehto 14 hehtaaria.

Metsä ja lehto valittiin usean mahdolllisen alueen joukosta. Luonnonperintösäätiön mukaan ne edustavat Päijänteen vaikutuspiirin rikasta luontoa parhaimmillaan. Metsä on monilajinen, ja sen rauha on koskematon, säätiö kuvailee tiedotteessaan.

Rehevä, Pentti Linkolan muistolehto. Kuvassa puita ja aluskasvistoa.
Muistolehdon paikka löytyi Pirkanmaalta Kangasalta. Kuva: Anneli Jussila

– Pentti olisi todella ihastunut näihin puihin, sanoo metsää tiedotustilaisuudessa esitellyt Luonnonperintösäätiön suojelujohtaja Anneli Jussila.

Yli 400 000 euroa keräysvaroja

Keräys muistometsää varten aloitettiin pian Linkolan kuoleman jälkeen, ja se tuotti lähes 435 000 euroa. Keräys jatkuu yhä, sillä lahjoitusraha ei kata suojelualueiden hintaa kokonaan, ja alueita on mahdollista laajentaa.

– On upeaa, että niin moni lahjoitti Linkolan muistokeräykseen. Olemme kiitollisia, sillä se mahdollisti hienojen luonnonalueiden hankkimisen ja rauhoittamisen. Toivottavasti saamme jatkossa laajennettua suojelualueita, se olisi varmasti myös Linkolan toive, kommentoi Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg tiedotteessa.

Muistometsän sijainti julkisettiin tänään perjantaina Hämeenlinnassa.

Pentti Linkola kiikarit kädessään kotipihassa.
Pentti Linkola arkistokuvassa vuodelta 2013. Kuva: Mauri Ratilainen / AOP

Pentti Linkola kuoli 87-vuotiaana kotonaan Sääksmäen Ritvalassa 5. huhtikuuta 2020. Hänet tunnettiin syväekologisen ajattelusuuntauksen edustajana ja ammattikalastajana. Hän oli myös yksi Suomen lintutieteen uranuurtajista.

Linkolan näkemykset luonnon ja ihmisen suhteesta olivat jyrkkiä. Hän ajatteli, että ihminen ajaa maapallon kohti pian koittavaa tuhoa. Väestönkasvun tyrehdyttäminen oli Linkolan mielestä keskeistä, jotta luonnon kuormitus saadaan vähenemään.

Linkola perusti Luonnonperintösäätiön 1995. Hämeenlinnasta toimiva säätiö ostaa lahjoitusvaroilla vanhoja metsiä ja suojelee niitä. Säätiön mukaan se on suojellut lähes 3 500 hehtaaria ikimetsää.

Rehevän runsas metsä. Kuvassa havu- ja lehtipuita.
Muistometsä sijaitsee Päijänteen lähellä. Päijänteen ympäristö oli Linkolalle tuttua lintujen tarkkailun ja kalastuksen saralla. Kuva: Mari Helkiö

Suosittelemme sinulle