Hyppää sisältöön

Kalle Rovanperä paahtaa yllättäen Kreikan MM-rallin kärjessä, Jari-Matti Latvala hehkutti: "Täydellinen päivä" – täältä löydät kaikki käänteet

Kalle Rovanperä oli menopäällä Akropolis-rallin perjantain erikoiskokeilla. Yle seurasi tapahtumia hetki hetkeltä.

Matti Lehtisaari

TILANNE 6/15 EK:N JÄLKEEN

1. Kalle Rovanperä (Toyota) 1.01.57,1 2. Ott Tänak (Hyundai) + 3,7 3. Sebastien Ogier (Toyota) +3,9 4. Dani Sordo (Hyundai) + 23,9 5. Adrien Fourmaux (Ford) + 54,2 6. Gus Greensmith (Ford) + 1.23,3 7. Marco Bulacia (Skoda) + 2.40,9 WRC2 8. Andreas Mikkelsen (Skoda) + 2.46,3 WRC2 9. Chris Ingram (Skoda) + 2.52,7 WRC3 10. Kajetan Kajetanowicz (Skoda) + 3.03,1 WRC3 11. Emil Lindholm (Skoda) + 3.06,2 WRC3 12. Yohan Rossel (Citroen) + 3.19,5 WRC3

Perjantain tärkeimpiä tapahtumia

  • Kalle Rovanperä (Toyota) oli kovassa iskussa Akropolis-rallin perjantain erikoiskokeilla. Rovanperä ajoi EK3:n ja EK4:n pohja-ajat.
  • Elfyn Evans (Toyota) kärsi vaihdelaatikkomurheista ja vajosi lähes viiden minuutin päähän kärjestä.
  • Thierry Neuville (Hyundai) putosi yli kuuden minuutin päähän kärjestä. Neuville sai EK4:llä neljän minuutin aikasakon ja ajoi erikoiskokeen ilman ohjaustehostinta.

Kreikan MM-rallin aikataulu ja lähetykset

Torstai 9.9.

EK 1 (0,98 km) nopein Ogier

Perjantai 10.9.

EK 2 (17,54 km) nopein Tänak EK 3 (19,40 km) nopein Rovanperä EK 4 (17,54 km) nopein Rovanperä EK 5 (23,27 km) nopein Ogier EK 6 (11,65 km) nopein Neuville

Huippuhetket kello 21.00 TV2

Lauantai 11.9.

EK 7 (24,25 km) kello 08.32 EK 8 (24,81 km) kello 09.57 EK 9 (22,97 km) kello 11.52 EK 10 (18,14 km) kello 13.00 TV2 EK 11 (24,25 km) kello 16.26 EK 12 (18,14 km) kello 18.00 TV2

Huippuhetket kello 21.00 Yle Areena

Sunnuntai 12.9.

EK 13 (23,37 km) kello 08.00 Yle Areena (TV2 kello 10.00) EK 14 (33,20 km) kello 09.51 EK 15 Power Stage (12,68 km) kello 13.00 TV2

Matti Lehtisaari

Live-seurantamme on päättynyt tältä päivältä. Lauantaina aloitamme seurannan heti aamukahdeksan jälkeen.

Matti Lehtisaari

Emil Lindholm: "Ehjä päivä eikä murheita"

Emil Lindholm pääsi WRC3-luokan kolmannelta sijalta Akropolis-rallin yötauolle.

– Ehjä päivä eikä murheita. Vauhti on ollut paikoin ihan ok, vaikka olemme vältelleet ongelmia. Mutta rallia on vielä paljon ajamatta, ollaan vasta alkutekijöissä, Lindholm kommentoi Yle Urheilulle.

Lindholm sai muiden tapaan huomata, että Kreikassa ei todellakaan kannata vedellä koko ajan täysillä.

– Ajoin koko päivän korostetun rauhallisesti, mutta niin tekivät muutkin. Sehän on tämän rallin juttu, vaikka kaikista mukavinta olisi ajaa äärirajoilla. Mutta välillä on ajettava rauhallisemmin.

WRC3-luokan kärki on 13,5 sekunnin päässä, mutta Lindholm ei lähde väkisin hakemaan luokan voittoa.

– Olisin yllättynyt, jos kenellekään ei satu mitään. Reitillä on yllättäviä riskijuttuja, tänäänkin kolmosella oli järkyttävä kivi keskellä tietä. Sitä ei oikein voinut väistää, oli vain jysäytettävä siihen. Tuuripeliä, joko jotakin hajoaa tai ei hajoa, Lindholm kuvaili.

Matti Lehtisaari

Emil Lindholm kolmantena WRC3-luokassa

WRC2-luokan tilanne 1. Wilkinson Bulacia 1.04.38,0 2. Andreas Mikkelsen + 5,4 3. Nikolai Grjazin + 1.55,1

WRC3-luokan tilanne

1. Chris Ingram 1.04.49,8 2. Kajetan Kajetanowicz + 10,4 3. Emil Lindholm + 13,5

Matti Lehtisaari

Toyota-päällikkö Latvala hehkutti Rovanperää: "Täydellinen päivä"

Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala jakoi ansaittuja kehuja Kalle Rovanperälle.

– Täydellinen päivä. Kalle ei tehnyt minkäänlaisia virheitä, vauhti oli huippuluokkaa. Todella mahtavaa tekemistä, Latvala hehkutti Rovanperän loistavaa päivää.

Päivä ylitti odotukset, kun ennakolta odoteltiin, että Hyundai-kuljettajat ottaisivat komennon.

– Odotusarvomme oli, että Hyundait hyödyntäisivät lähtöpaikkansa ja karkaisivat. Laskimme ennen tätä päivää, että mikä voisi olla aikatappio, jotta voisimme vielä pärjätä lauantaina ja sunnuntaina.

Sebastien Ogier tarrasi yhä tiukemmin rallin maailmanmestaruuteen, kun tekniset murheet pudottivat Elfyn Evansin ja Thierry Neuvillen kauas kärjestä.

– Ogier pystyy jo katselemaan, että missä ottaa riskejä, koska hänen pahimmat kilpailijansa joutuivat ongelmiin. Ogierin ei välttämättä tarvitse ottaa riskejä voittaakseen tätä rallia, Latvala sanoi.

Entä mitä on luvassa lauantaina?

– Lauantaina on teknisempää, tulee vaikeampia osuuksia. Todennäköisesti enemmän mutaisia paikkoja. Mielenkiintoista nähdä, Latvala ennakoi.

Matti Lehtisaari

Rovanperä: "Auton säätöjä pitää muuttaa lauantaille"

Kalle Rovanperä oppi pikavauhtia Akropolis-rallin salat ja lähtee kärkipaikalta lauantain erikoiskokeille.

– En ole yllättynyt, koska aiemmin tänä vuonna Sardiniassa olin tosi hyvässä vauhdissa samanlaisissa liukkaissa olosuhteissa kuin täällä tänään. Hyvä päivä, Rovanperä kommentoi.

Rovanperä arvioi, että auton säädöt sopivat parhaiten kuivilla teillä ajetuille erikoiskokeille. Mutta säädöt eivät olleet yhtä hyvät, jos ajettiin sateen jälkeen kuivuneilla teillä.

– Luulen, että auton säätöjä pitää muuttaa lauantaille. Tiedän suunnilleen mitä tehdä, mutta pitää vielä katsoa, että millaisilta lauantain pätkät näyttävät. Yritetään saada parempaa balanssia, nyt auto aliohjautui, jos ei ajettu liukkaalla pinnalla, Rovanperä kertoi.

Vieläkö on varaa kiristää?

– Sanoisin, että pystyn nostamaan, mutta täällä sitä on vain vaikeaa tehdä. En ole vielä ajanut missään rajoilla, Rovanperä arvioi.

Matti Lehtisaari

EK6: Rovanperä hyvässä iskussa, Loubet jäi jumiin

Matti Lehtisaari

Tomi Tuominen Kreikasta: "Kalle Rovanperä on jälleen näyttänyt, mistä hänet on veistetty"

Akropolis-rallin perjantai kurvailtiin Kalle Rovanperän tahdissa. Nuori Toyota-kuljettaja teki varmaa työtä aamusta iltaan saakka.

– Täytyy sanoa, että Kallen vauhti on yllättänyt. Tässä on ehkä näkynyt, ettei Akropolis-ralli ole kahdeksaan vuoteen kuulunut MM-sarjaan. Olosuhteet tasoittuivat, kun kenelläkään ei ollut täältä viime käden muistikuvia ja kokemusta, arvioi Kreikassa tapahtumia seuraava toimittajamme Tomi Tuominen.

– Kalle on näyttänyt jälleen kerran sen, mistä hänet on veistetty, Tuominen tiivisti.

Akropolis-rallin kärjessä on yhä todella tasaista, vaikka draamaakin riitti perjantain erikoiskokeilla.

– Tiet eivät ole niin raakoja kuin Akropolis-rallin takavuosien kilpailuissa. Kun olemme katsoneet erikoiskokeita, niin ryskytys ei ole ollut samanlaista kuin vielä 1970- ja 1980-luvuilla, Tuominen huomioi.

Matti Lehtisaari

Loubet jumissa, EK6 keskeytyi hetkeksi

Hyundailla kilpaileva Pierre-Louis Loubet jäi jumiin päivän viimeiselle erikoiskokeelle. Katsojat riensivät auttamaan tieltä osittain suistunutta ranskalaista, joka tukki hetkeksi reitin takanakin tulleilta.

Ainakin Thierry Neuville joutui pysähtymään ja saanee tilanteesta hyvitystä. EK6 jouduttiin keskeyttämään hetkeksi.

Matti Lehtisaari

Dani Sordo jälleen hyvään aikaan, 3,2 sekuntia Ott Tänakista. Sordo jatkaa kokonaistilanteessa neljännellä sijalla.

Suosittelemme sinulle