Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tuohimaan-Riutanmaan tuulipuistoa suunnitellaan Kokkolaan ja Halsualle – sinne aiottua tekniikkaa ei ole vielä olemassa

Tuuliyhtiö wpd Finland Oy suunnittelee rakentavansa useiden kymmenien voimaloiden tuulipuiston Kokkolan Ullavalle ja Halsualle. Voimaloiden kokonaiskorkeus olisi enintään ennätykselliset 300 metriä.

Kuvassa tuulivoimala wpd:n Mäkikankaan tuulipuistossa Pyhäjoella
Kuvassa on tuulivoimala wpd Finlandin Mäkikankaan tuulipuistosta Pyhäjoelta. Kuva: wpd Windmanager Suomi Oy
Heini Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokkolan Ullavan ja Halsuan alueille suunnitellaan tuulipuistoa, jonka tekniikkaa ei ole vielä olemassa.

Wpd Finland kaavailee Tuohimaan-Riutanmaan tuulipuistoon enimmillään 73 tuulivoimalaa, joiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä ja teho on enintään 8 megawattia.

Tuuliyhtiössä toivotaan, että siinä vaiheessa kun puistoa aletaan rakentaa, entistä korkeampien ja tehokkaampien voimaloiden mahdollistava tekniikka olisi jo olemassa. Puistojen kehitysvaihe kestää tavallisesti 6–8 vuotta, jonka jälkeen voidaan siirtyä rakentamisvaiheeseen.

Tuulipuisto ovat YVA- ja kaavamenettelyvaiheessa.

Samalla arvioidaan myös 10–35 kilometrin mittaisen 400kV:n sähkönsiirtolinjan rakentamista. Sille on olemassa kolme eri vaihtoehtoista reittiä ja johtojen pituus vaihtelee sen mukaan.

Hankala arvioida vaikutusta

Hankkeen ympäristövaikutuksia arvioidessaan Kokkolan kaupunki on lausunut, että on hankala arvioida ympäristövaikutuksia, sillä 300 metrin korkuisia voimaloita ei ole vielä olemassa missään.

Kaupunki esittää kuitenkin, että tiestön, voimaloiden ja ojitusten yhteisvaikutukset eläinten ja lintujen elinympäristöjen pirstoutumiseen tulee selvittää. Samoin vaikutus soiden vesitalouteen sekä suurten petolintujen saalistusalueisiin ja metsäpeurojen vasomisalueisiin tulee selvittää.

Kaupungin lausunnossa todetaan, että sähkönsiirtolinjat tulee suunnitella riittävän etäisyyden päähän esimerkiksi avosoista. Yksi siirtolinjavaihtoehdoista oli alun perin vedetty Raikonnevan arvokkaan suoalueen reunaan. Kaupunki esittääkin, että maakaapeloinnin mahdollisuus tulee selvittää.

Projektipäällikkö Niina Lappalainen wpd Finlandista kommentoi, että kyseisessä kohdassa siirtolinjan reittiä on päivitetty YVA-ohjelman julkaisemisen jälkeen ja se on linjattu nyt suojelualueen ulkopuolelle, minkä johdosta suoria vaikutuksia tulevalle suojelualueelle ei aiheudu. Maakaapelointia ei kohteessa siis harkita.

Yleensäkin maakaapelointi on harvinaista.

– Tietyissä tapauksissa tuulipuistoihin on tehty maakaapelointia, jotta vaikutus esimerkiksi maisemaan vähentyy. Maakaapelointi on moninkertaisesti kalliimpaa kuin ilmajohtojen tekeminen, joten kustannussyistä kohteet valitaan hyvin tarkkaan.

Suosittelemme sinulle