Hyppää sisältöön

Opiskelijat toivovat, että opintotuen tulorajojen korotus jäisi pysyväksi – nyt työtunnit pitää laskea tarkkaan, jos haluaa pitää tuet

Hallitus on alustavasti kaavaillut, että opiskelija saisi ansaita ensi vuonna noin 20–25 prosenttia enemmän kuin tänä vuonna. SYL toivoisi tulorajoihin noin 50 prosentin korotusta.

Lapin yliopiston opiskelijat Maikki Toskala (vas.) ja Teresa Kvist kannattavat opintotuen tulorajojen nostamista. Kuva: Pekka Viinikka / Yle

Monet opiskelijat toivovat, että opintotuen tulorajoja nostettaisiin pysyvästi. Hallitus kertoi eilen, että tulorajoja nostetaan tilapäisesti vuodelle 2022.

– Olemme iloisia siitä, että tuloraja nousee, mutta harmi, että tämä on vain väliaikainen toimi. Nyt hallituksen viesti on, että ensi vuonna saa tehdä vähän enemmän töitä, ja sitten palataan taas tiukempiin rajoihin, sanoo Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) puheenjohtaja Annika Nevanpää.

Tulorajan korotuksen tarkka prosentti ei ole vielä tiedossa. Hallitus on alustavasti kaavaillut, että opiskelija saisi ansaita ensi vuonna noin 20–25 prosenttia enemmän kuin tänä vuonna. SYL toivoisi tulorajoihin noin 50 prosentin korotusta.

Tällä hetkellä Kelan tuloraja on 8 352 euroa vuodessa, jos opiskelija nostaa täydet 12 kuukautta opintotukea. Viidenneksen lisäys tarkoittaisi, että ensi vuonna opiskelija voi ansaita yhteensä hiukan yli 10 000 euroa menettämättä opintotukea.

Valtiovarainministeriön budjettiosastolta kerrotaan Ylelle, että tarkka prosentti päätetään osana ensi vuoden talousarvion täydentävää esitystä, joka valmistellaan loppuvuodesta.

SYL:n puheenjohtaja Annika Nevanpää muistuttaa, että kaikki opiskelijat eivät pysty tekemään töitä opintojen ohella. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Vain osa opiskelijoista töissä

Tällä hetkellä noin puolet opiskelijoista käy töissä opintojen ohella. Nevanpään mukaan on vielä liian aikaista sanoa, lisääkö tulorajojen tilapäinen korotus opiskelijoiden työssäkäyntiä.

– On paljon opiskelijoita, jotka laskevat työtuntejaan. Ensi vuonna on mahdollista tehdä hieman enemmän töitä, mikä auttaa heitä, jotka voivat käydä töissä.

Opiskelijoiden mukaan työnteko on yksi merkittävä syy opintojen viivästymiselle, ja monella työ on pois myös vapaa-ajasta. Kaikilla opiskelijoilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tehdä töitä kokopäiväisten opintojen ohella, Nevanpää muistuttaa.

– Meidän mielestämme työssäkäynnin pitäisi olla vapaaehtoista, sillä opiskelijoiden kuuluukin olla täyspäiväisiä opiskelijoita. Valtaosa opiskelijoista käy töissä lähinnä siksi, että he eivät tule toimeen tuilla.

Nevanpään mukaan ensisijaiset toimenpiteet opiskelijoiden taloudelliseen tukemiseen olisivat opintorahan korottaminen sekä tukikuukausien lisääminen. Opintorahan lisäksi opiskelija voi saada myös yleistä asumistukea sekä valtion takaamaa opintolainaa.

Oikeustieteen opiskelija Lassi Palviainen haluaisi tehdä myöhemmin osa-aikaista työtä opintojen ohella. Kuva: Pekka Viinikka / Yle

"Tukia ikävä maksella takaisin"

Lapin yliopiston opiskelijat ottivat ilolla vastaan hallituksen päätöksen nostaa opintotuen tulorajoja ensi vuodelle. Opintojen ohella työskentely tuo monille lisätuloja ja työkokemusta.

Yhteiskuntatieteiden opiskelija Maikki Toskala tekee etätöitä muutaman tunnin viikossa. Tähän mennessä palkka on jäänyt nykyisten tulorajojen alle, mutta tulorajan nostaminen antaa mahdollisuuden tehdä enemmän töitä.

– Tulorajojen nostaminen helpottaa monella arkea. Ei ehkä tarvitse niin tarkkaan seurata työmääriä ja tuloja, Toskala sanoo.

Saman alan opiskelija Teresa Kvist ei tee tällä hetkellä töitä opintojen ohella, mutta pitää tulorajan nostoa silti hyvänä ratkaisuna.

– Töitä voi olla aika vaihtelevasti, jos tekee esimerkiksi keikkatöitä. Tulorajan korotus antaa mahdollisuuden ottaa joskus enemmän ja joskus vähemmän töitä vastaan, Kvist sanoo.

Oikeustieteen opiskelija Lassi Palviainen tekee töitä pääasiassa kesäisin, mutta hän toivoo saavansa osa-aikaista työtä myöhemmässä vaiheessa opintoja. Tulorajojen nostaminen on hänestäkin hyvä asia.

– Tukia on ikävä maksella takaisin, jos raja paukkuu yli liian nopeasti. Itse en ole vielä joutunut maksamaan tukia takaisin, Palviainen sanoo.

Lue aiheesta lisää:

Budjettiriihi valmistui – näin muutokset näkyvät kukkarossasi vuonna 2022: Opiskelijoiden tuloraja nousee, biokaasu kallistuu tankilla

Opiskelijoiden velkataakka kasvaa, ministeriö väläyttää muutoksia opintotukeen – opiskelijajärjestöt: "Toimeentulo ei saisi olla kiinni lainoista"

Suosittelemme sinulle