Poliisille hallituksen budjettiriihen lopputulos on ikävää kuultavaa.
Vaikka eilisessä tiedotustilaisuudessa ei kerrottu poliisille osoitetun rahoituksen määrää, on yksityiskohtia tihkunut muualta.
Esimerkiksi keskustan hallintovaliokuntaryhmän jäsenet sekä SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma ovat kertoneet tiedotteissaan, että budjettiriihessä poliisin määrärahoja lisättiin 10,6 miljoonaa euroa valtiovarainministeriön pohjaesitykseen verrattuna.
Pohjaesitys oli 794 miljoonaa euroa eli viisi miljoonaa euroa vähemmän kuin tänä vuonna. Poliisi toivoi ensi vuodelle 35-40 miljoonan euron lisäystä. Sillä olisi poliisin arvion mukaan selvitty kuivin jaloin ensi vuodesta.
Suomen Poliisijärjestöjen Liiton (SPJL) puheenjohtaja Jonne Rinne sanoo, ettei 10 miljoonan euron lisäys paljoa lämmitä.
– Meidän käsityksemme mukaan ensi vuoden rahoitusvaje on edelleen noin 30 miljoonaa, Rinne toteaa pettyneenä.
Se tietää poliisivoimissa ankaraa vyönkiristystä. Rinteen mukaan säästäminen muusta kuin henkilöstöstä on vaikeaa.
– Yt-pöytään tässä mennään. Ei poliisin toiminnoissa ole henkilöstön lisäksi oikein muutakaan, mistä sen voisi ottaa. Ei kalustosta ja tiloista voida tinkiä. Emme me voi jättää vuokria maksamatta ja poliisiautoja tankkaamatta.
Rinne sanoo, että säästöjä voisi saada esimerkiksi lomauttamalla poliiseja tai päättämällä määräaikaisia virkasuhteita. Viimeinen vaihtoehto ovat irtisanomiset.
– Henkilöstöleikkaukset tietysti vaikuttavat entisestään poliisien jaksamiseen työssä.
Tarkemmat yksityiskohdat poliisin rahoituksesta julkistetaan 27. syyskuuta, kun valtioneuvosto käsittelee talousarvioesitystä.
"Sama näytelmä on edessä ensi vuonna"
Yle selvitti ennen budjettiriiheä, miten paljon poliisi on viime vuosina määrärahoja saanut ja mihin rahaa on käytetty. Suurimman osan poliisin rahoituksesta haukkaavat henkilöstökulut.
Lainsäädännön ja toimintaympäristön muutokset ovat lisänneet poliisin velvollisuuksia ja kustannuksia. Poliisien määrää on haluttu kasvattaa niin, että vuonna 2025 Suomessa olisi 7 850 poliisia.
Vuodesta 2017 lähtien poliisien määrä onkin ollut nousussa, mutta hallituksen päätös näyttäisi nyt pysäyttävän tuon kehityksen.
SPJL:n puheenjohtaja Jonne Rinteen mukaan tilanne on poliisin kannalta absurdi.
– Jokaiselle poliisille tässä maassa olisi töitä. Nyt joudumme tilanteeseen, jossa poliisi laitetaan kortistoon ja hänelle maksetaan työttömyyskassan kautta korvaukset sen sijaan, että hän olisi töissä.
Poliisi on jo pitkään toivonut hallituksilta pitkäjänteisempää rahoitussuunnittelua, jotta poliisikin voisi suunnitella toimintaansa kerralla useammaksi vuodeksi eteenpäin. Rinteen mielestä budjettiriihi ei näihin toiveisiin vastannut, joten julkinen kädenvääntö poliisin määrärahoista ei tule päättymään.
– Nyt näyttää siltä, että sama näytelmä on edessä jälleen ensi vuonna, Rinne pohtii.
Moni kansanedustaja on jo ilmoittanut tyytymättömyytensä hallituksen budjettiriihen lopputulokseen. Esimerkiksi kokoomusedustajat Kari Tolvanen, Marko Kilpi ja Mari-Leena Talvitie tiedottivat yhteisesti pitävänsä päätöstä poliisin rahoituksesta historiallisena käänteenä huonompaan.
Poliisihallitus vielä vaitonainen
Poliisihallituksesta kommentoidaan budjettiriihen tuloksia toistaiseksi varovaisesti. Hallintojohtaja Anne Aaltonen haluaa odottaa valtioneuvoston esitystä ennen kuin vetää asiasta tarkempia johtopäätöksiä.
– Vielä on liian aikaista arvioida, mitä tämä julkisuudessa ollut tieto poliisin toiminnan kannalta tarkoittaisi. Jatkamme ensi vuoden suunnittelua toistaiseksi normaalisti, kunnes saamme tarkat tiedot, Aaltonen kommentoi.
Joka tapauksessa 10,6 miljoonaa ei ole sitä mitä Poliisihallitus toivoi.
– Tarve, jonka ensi vuodelle esitimme oli noin 40 miljoonaa euroa. Siitä näytetään nyt jäävän, mikäli julkisuudessa esitetyt tiedot pitävät paikkansa, Aaltonen toteaa.
Poliisihallitus vakuutti ennen budjettiriihen päätöksiä, että tulevat leikkaukset kohdistetaan oikeudenmukaisesti ja irtisanomisia vältetään.
Poliisihallituksen arvion mukaan luonnollista poistumaa hyödyntämällä ja määräaikaisia tehtäviä lakkauttamalla henkilöstömenoista voitaisiin karsia noin 25 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa, että eläköityvien tai muuten poliisin palveluksesta poistuvien tilalle ei palkattaisi uutta henkilöstöä.
Aiheesta voi keskustella 11.9.2021 klo 23.00 saakka.
Lisää aiheesta: