Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Oliver Helander sai helpottavia uutisia olkapäästään ja akillesjänteestään – kuvaus paljasti kuitenkin odottamattoman, leikkausta vaativan vamman

Oliver Helander kävi Kuopiossa kuvauttamassa vaivojaan. Lopputulos oli heittäjälupaukselle huojentava, mutta korjattavaa löytyi silti.

Oliver Helander Kalevan kisoissa.
Oliver Helander kiskaisi Tampereella Suomen mestariksi tuloksella 86,13. Kuva: Yle/Tomi Hänninen
Atte Husu
Avaa Yle-sovelluksessa

Oliver Helanderin keihäsuralla puhaltavat uudet tuulet.

Ensin 24-vuotias heittäjä vaihtoi valmentajaa Tokion olympialaisten jälkeen, kun Glenn Lignell vaihtui Tero Pitkämäkeen. Sen jälkeen muutoksia on tapahtunut myös taustajoukoissa, sillä Helander on siirtynyt Harri Halmeen manageritallista Juha ja Jarno Lindblomin leiriin.

Helanderin olympiakausi oli vaikeuksien sävyttämä. Tammikuussa 2020 leikattu olkapää oireili koko harjoituskauden ja vielä kilpailukauden alussa, samoin pitkään vaivannut akillesjänne.

Helander sai kesälleen kuitenkin positiivisen päätöksen, kun hän heitti Tampereen Kalevan kisossa Suomen mestariksi kauden kotimaisella kärkituloksella 86,13.

– Kausi oli todella vaikea kausi aina Kalevan kisoihin saakka. Tuntui hyvältä, että sain loppuun yhden hyvän onnistumisen. Se antaa itseluottamusta. Kyllä mä tiedän, että minussa on potentiaalia. Täytyy vain saada hyvä harjoituskausi, jotta tulokset olisivat tasaisemmin 85 metrin paremmalla puolella, Helander sanoi Yle Urheilulle puhelimitse perjantaina.

Kalevan kisojen jälkeen Helander antoi lausuntoja, jotka enteilivät, että edessä olisi viime vuosien tapaan käynti leikkauspöydällä. Välivuoden mahdollisuus oli myös olemassa, mikäli magneettikuvat paljastaisivat vakavia vammoja.

Eivät paljastaneet. Helander kävi viikolla Kuopiossa huippukeihäänheittäjien olkapääoperaatioita suorittaneen ortopedi Urho Väätäisen vastaanotolla. Kuvattavana olivat Helanderin heitossa kipua aiheuttaneet heittokäden olkapää, oikean jalan nilkka ja akillesjänne.

– Nilkassa ja olkapäässä ei ollut mitään suurta ongelmaa. Olkapään revennyt jänne näytti paljon paremmalta kuin viime talvena, minkä panin merkille jo loppukesän kisoissa. Se on ollut paljon parempi kuin alkukesästä ja varsinkin viime talvesta, jolloin se oli vielä aika kipeä. Eteenpäin on menty.

– Oli todella positiivista, ettei olkapäätä tarvitse leikata. Nilkka ja akilleskin näyttivät ihan hyvältä.

Ranne vaatii leikkauksen

Sen sijaan Helander sai jobinpostia odottamattomalta suunnalta. Magneettikuvaus paljasti Helanderin oikeasta ranteesta repeämän, joka vaatii putsausleikkauksen. Sen Väätäinen suorittaa 21. syyskuuta. Helanderin mukaan vamma on peruja viime joulukuulta.

– En tiedä yhtään, mistä se tuli. Yhtäkkiä ranne oli vain todella kipeä. Sitten se parani eikä vaivannut kesän aikana. Putsaus tehdään kuitenkin, jotta voin treenata hyvin kauden aikana, Helander kertoi.

Oliver Helander voitti sunnuntaina uransa toisen Suomen mestaruuden.
Helander on kärsinyt viime aikoina loukkaantumisista. Kuva: Jussi Saarinen / All Over Press

Ranne vaatii 6–8 viikon lepoa, muttei Helanderin mukaan vaikuta harjoitteluun merkittävästi. Tokion olympialaisissa tullut lähentäjävamma parani levolla, minkä ansiosta Helander päätti heittää Kalevan kisoissa. Sieltä alkanut positiivinen kierre sai edellä mainittujen uutisten myötä jatkoa.

Ensi kesä sisältää kahdet arvokekkerit, Eugenen MM- ja Münchenin EM-kisat, mutta Helanderin päätähtäin on selvä: terveenä pysyminen on edellytys kilpailemiselle ja sitä kautta aiempaa useammin huipputuloksille.

– Terveys on tässä tilanteessa se kaikista tärkein homma. Jos saisin heitettyä koko talven, se auttaisi varmasti aika paljon, Helander sanoi.

Lue lisää:

Tuomio Oliver Helanderin vaivoista yllätti Tero Pitkämäen, joka puhuu nyt suoraan, mikä muuttuu jatkossa – "Se on ollut mielestäni täysin väärä toimintamalli"

Kommentti: Iskeekö suomalaiseen yleisurheiluväkeen vauhtisokeus? SUL:n puheenjohtajan Sami Itanin mitalilausunto on varoittava esimerkki

Kommentti: Kalevan kisoissa nähtiin Oliver Helanderin uskonpalautus, seuraavaksi olisi pystyttävä samaan kuin Wilma Murto

Suosittelemme sinulle