Hyppää sisältöön

Helteinen kesä sai tomaatit ja kurpitsat kasvamaan mahtavan kokoisiksi – katso kuvat kotipuutarhureiden runsaasta sadosta

Lämpenevä ilmasto saa monet kokeilemaan uusien lajikkeiden kasvattamista. Syksyllä on aika korjata satoa ja istuttaa monivuotisia kasveja ensi kevättä varten

Kesän ensimmäinen pihvitomaatti äityi kasvamaan valtavaksi.
Pihvitomaatti on kasvanut niin kovaa vauhtia, että sen pinta on ratkeillut ja arpinen. Komea se on silti. Kuvan lähettäjä: Brandy Wine 600 g
Ulla Malminen

Viime kesän helteet ovat hellineet lämmöstä pitäviä kasveja, kuten kurpitsoja, kurkkuja, tomaatteja ja papuja. Kotipuutarhurit saavat nauttia runsaasta sadosta.

– Tämän vuoden vihannes on kurpitsa. Moni on saanut oikein jättikokoisia kurpitsoja omalta pellolta tai kasvihuoneesta, kertoo puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori.

Lämmin jakso alkoi jo aikaisin kesällä, jolloin oli myös paljon valoa. Se on kasveille parasta kasvuaikaa.

– Jos myöhemmin syksyllä on lämmintä, se ei enää hyödytä samalla tavalla, koska silloin päivän pituus on jo lyhyempi, sanoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Terhi Suojala-Ahlfors.

Yle on kerännyt lukijoiden kuvia puutarhan sadosta hashtagilla #ylekädetmultaan.

Pappa_gronin Instagram-postauksessa pieni Theodore-poika pitelee lähes nelikiloista kurpitsaa.

Helteiden kääntöpuoli on usein kuivuus. Sen vuoksi sato on voinut myös epäonnistua.

– Kun on lämmintä, kasvit haihduttavat kovasti. Nyt kun oli pitkiä kuivuusjaksoja, kaikki eivät varmaan jaksaneet kastella riittävästi, Suojala-Ahlfors sanoo.

Onnistumiseen on tarvittu ahkeraa kastelua.

Halon kokoinen kesäkurpitsa painaa 3,645 kiloa. Kuvan lähettäjä: Kaisa Savolainen.
Halon kokoinen kesäkurpitsa painaa 3,645 kiloa. Kuvan lähettäjä: Kaisa Savolainen.

Taulavuoren mukaan ilmaston lämpeneminen on lisännyt myös ilman hiilidioksidipitoisuutta jossain määrin, ja kasvit hyötyvät siitä.

– Kasvit tekevät hyödyllistä työtä sitomalla hiiltä ilmasta lehtiin, juuriin ja varsiin. Hiili on kasvien tärkein raaka-aine, kun ne rakentavat solukkoa.

Nämä avomaankurkut ovat kasvaneet hienosti betoniverkosta rakennetussa kaaressa. Satoa on tullut yli oman tarpeen. Kuvan lähettäjä: Inka.
Nämä avomaankurkut ovat kasvaneet hienosti betoniverkosta rakennetussa kaaressa. Satoa on tullut yli oman tarpeen. Kuvan lähettäjä: Inka.

Suomessa kasvihuone on ollut varmempi paikka kasvattaa lämpimässä viihtyviä vihanneksia, kuten kurkkuja, kurpitsoja ja tomaatteja. Ne kärsivät ulkona, jos yöhalla tai viileä, alle kymmenen lämpöasteen jakso iskee yllättäen kesken kasvukauden.

Taulavuoren mukaan ne ovat kuitenkin menestyneet yhä paremmin myös kasvimaalla aurinkoisella paikalla etenkin Etelä-Suomessa.

– Niitä ei kannata laittaa ihan varjoon vaan talon eteläpuolelle. Siellä ne pärjäävät hyvin, Taulavuori vinkkaa.

Häränsydäntomaatteja tuli kilokaupalla. Kuvan lähettäjä: Karin.
Häränsydäntomaatteja tuli kilokaupalla. Kuvan lähettäjä: Karin.

Taulavuori on huomannut, että ilmaston lämmetessä ihmisten pihoille on istutettu myös muita lajeja ja lajikkeita, joita ei vielä parikymmentä vuotta sitten näkynyt juuri lainkaan.

Pidentyneen kasvukauden ohella myös leudot talvet suosivat niitä.

– Etelä-Suomessa on saatu satoa aprikoosi-, päärynä- ja persikkapuista sekä viiniköynnöksistä. Ne ovat talvehtineet ihan avomaalla. Päärynä ja omena ovat kypsyneet yhä pohjoisempana.

Taulavuori tietää puutarhureiden innostuneen viljelemään myös maissia, paprikaa, chiliä ja bataattia avomaalla.

– Jotkut ovat kokeilleet jopa inkivääriä ja kurkumaa eli vähän trooppisiakin kasveja ja saaneet niistäkin jonkinlaista satoa. Toki silloin kasvihuoneesta on hyötyä.

Porkkanoista kehittyi vahvoja ja jykeviä. Kuvan lähettäjä: Paula Savelius.
Porkkanoista kehittyi vahvoja ja jykeviä. Kuvan lähettäjä: Paula Savelius.

Kuumien kesien miinuspuoli on se, että kasvihuoneissa lämpötila saattaa nousta liian korkeaksi. Kun lämpöä on yli 35 astetta, edes lämpöä rakastava tomaatti ei viihdy kasvihuoneessa.

– Se sulkee ilmarakonsa ja lopettaa kasvunsa. Kukat eivät enää pölyty. Kasvi on säästöliekillä. Kasvihuonetta voi viilentää sumuttamalla ja lisäämällä ilmanvaihtoa, Taulavuori sanoo.

Verne-poika koki vaikuttavan yllätyksen, kun perheen palatessa kesälomareissulta kotona odotti kahdenkymmenen kilon kesäkurpitsasato. Kuva on elokuulta 2018. Lähettäjä: Anu Halunen.
Verne-poika koki vaikuttavan yllätyksen, kun perheen palatessa kesälomareissulta kotona odotti kahdenkymmenen kilon kesäkurpitsasato. Kuva on elokuulta 2018. Lähettäjä: Anu Halunen.

Syksyllä kannattaa istuttaa syötäviä kasveja

Vaikka syksyllä saadaan kerätä satoa, se on myös hyvä aika istuttaa monivuotisia kasveja seuraavaa kasvukautta varten.

Alla olevalla videolla Maatiainen ry:n toiminnanjohtaja Maija Manninen esittelee kaksi kiinnostavaa syötävää kasvilajia.

Tuoksuorvokki oli viktoriaanisen ajan muotikasvi. Sitä käytettiin juomien ja makeisien valmistukseen. Myös saksankirveli sopii juomiin ja lisäksi keittoihin sekä piirakoihin.

Maatiainen ry:n toiminnanjohtaja Maija Manninen ja Ylen toimittaja Ulla Malminen istuttavat yrttejä. Kuvaus ja editointi: Matti Myller / Yle.

Lue myös:

Alle 30-vuotiaat rauhoittuvat kädet mullassa – puutarhoilla on käynyt yhtä kova sutina viimeksi 90-luvun lamavuosina

Siirtolapuutarhavillitys kiihtyy, palstat eivät tahdo riittää – Mökin ajoissa ostanut Mandi Petrell: "Tämä on hurmaavan puoleensavetävä paikka"

Tältä näyttää Suomen suurin sadonkorjuu! Ihastele hellekesän upeaa kuvasatoa

Suosittelemme sinulle