Hyppää sisältöön

Vaasan sairaanhoitopiirissä 43 tartuntaa: Korona leviää nyt Luodossa, jossa nuorten rokotekattavuus laahaa perässä – tartunnanjäljitys ylikuormittunut

Vaasan sairaanhoitopiiri on perjantaina ilmoittanut 43 uudesta koronavirustartunnasta alueella. Tauti leviää Vaasan koulujen lisäksi Pietarsaaren seudulla ja etenkin Luodossa.

Hoitaja otti nenä-nielunäytettä Mehiläisen drive-in-testausasemalla Helsingissä 2. heinäkuuta.
Vaasan sairaanhoitopiirin tuoreista koronatapauksista valtaosa on todettu Pietarsaaren seudulla. Arkistokuva. Kuva: Silja Viitala / Yle
Sarianne Tekoniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaasan sairaanhoitopiirissä on jälleen perjantaina todettu kymmeniä uusia koronavirustartuntoja. Perjantain luku on 43, ja niistä 22 on todettu Pietarsaaren seudulla asuvilla ihmisillä.

Sairaanhoitopiirin ylilääkärin Juha Salosen mukaan tauti leviää etenkin Luodon kunnassa, jossa asuu suuria perheitä. Perjantaina tartuntoja vahvistettiin 14 kappaletta, ja korona leviää nyt perheiden sisällä.

– Tartunnanjäljitys on tällä hetkellä pahasti ylikuormittunut ja positiivisiksi todettuihinkin otetaan yhteys viiveellä, kertoo Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto perjantai-iltapäivällä lähettämässään mediatiedotteessa.

Tartuntataudeista vastaava lääkäri Johanna Gripenberg ja johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström kertovat tiedotteessa, ettei terveydenhuollolla ole tällä hetkellä resursseja tiedottaa yksittäisistä koulualtistuksista tai altistumispaikoista.

Luodon lisäksi tartuntaketjut ovat levittäytyneet Pietarsaaren ja Luodon lisäksi myös Uuteenkaarlepyyhyn ja Pedersöreen.

Luodossa alhainen rokotekattavuus

Nuorten rokotuskattavuus on Pohjanmaalla alhaisinta juuri Luodossa. Ylilääkäri Juha Salosen mukaan tartuntoja ovat kuitenkin saaneet myös rokotetut henkilöt.

– Ongelmahan [Luodossa] ei ole uusi, vaan se on vuosikausia jatkunut. Sillä on osuutta siihen, miski tartunnat leviävät Luodossa niin nopeasti kuin ne ovat levinneet, Salonen sanoo.

Pietarsaaren seudun tartunnat ovat peräisin kahdesta ketjusta, jotka ovat osittain yhdistyneet. Ketjun alkupää sijaitsee maahanmuuttajataustaisessa väestössä.

– Niitä on ollut aika paljon, toistakymmentä. Jatkotartuntoja on aiheuttanut työpaikalla laaja altistuminen. Kontakteja on tullut monissa paikoissa, perheissä ja kouluissa.

Päiväkoti- ja koulukaranteenit jatkuvat Vaasassa

Vaasan kaupungin alueella on todettu 17 uutta tartuntaa. Kaupungin johtavan ylilääkärin Heikki Kaukorannan mukaan tartunnat leviävät edelleen lapsiperheissä: tartunnan saaneet lapset ovat olleet vähäoireisia.

Kaukorannan mukaan ainakin 25 koulu- ja päiväkotiryhmää on karanteenissa koronaviruksen vuoksi.

Lue myös: Päiväkodissa todettu kaksi koronatartuntaa Vaasassa, päiväkoti suljetaan

Vaasan keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidettavana yksi koronaviruspotilas. Enimmillään tänä syksynä samanaikaisia potilaita on Juha Salosen mukaan ollut neljä.

– Siinä mielessä mennään parempaan suuntaan.

Lue seuraavaksi: "Luokalla kolme oppilasta on koulussa, muut ovat kotona" – Isolahden koulussa iso osa oppilaista on karanteenissa, mutta Vaasa pitää kiinni lähiopetuksesta

Lue täältä Pohjanmaan ajankohtaiset uutiset koronaviruksesta.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun lauantaihin 11.9. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle