Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Etelä-Savossa kartoitetaan pitkittyneen koronavirustaudin yleisyyttä – oireista kärsivien määrä yllätti tutkimusta tehneet

Kuntayhtymä Essotesta muistutetaan, että kyse on alustavista tuloksista. Selvitystyötä aiotaan jatkaa. Seuraavaksi selvitetään oireiden yleisyyttä lasten ja nuorten kohdalla.

koronanäyte testiputki.
Kuva: Ville Viitamäki / Yle
Juho Liukkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuntayhtymä Essote kertoo ryhtyneensä selvittämään pitkittyneen koronavirustaudin yleisyyttä ja oirekuvaa alueellaan.

Kyselyyn vastasi 162 henkilöä ja long covidin oireista kertoi 55 prosenttia vastaajista. Heistä viidennes kuvasi oireiden haittaavan arkea merkittävästi.

Pandemiapäällikkö Hans Gärdström muistuttaa, että kyse on alustavista tuloksista ja selvityksissä ollaan hyvin alkuvaiheessa. Hän kuitenkin myöntää, että oireista kärsivien määrä oli jo tässäkin vaiheessa yllätys.

Merkittäviksi oireiksi kyselyn perusteella nousivat sykkeen vaihtelu, päänsärky, huimaus, hengenahdistus, raajakipu ja henkinen ahdistus. Näitä esiintyi kolmanneksella pitkittyneen koronataudin oireita kokeneilla.

Oireissa nousi esiin merkittävänä myös maku- ja hajuaistin puutos, sekä monia muitakin oireita, kuten aivosumun kokemusta, silmäoireita ja ihon kuivuutta. Viidennes oireilevista koki myös tarvitsevansa jatkoselvittelyitä oireidensa suhteen.

– Pitkittyneitä oireita kokeneista noin puolet ilmaisivat, että heidän oireitaan ei oteta riittävän vakavasti terveydenhuollossa. Tämä kertoo varmasti myös siitä, että terveydenhuollon ammattilaisillakaan ei ole vielä tarpeeksi tietoa pitkittyneestä koronavirustaudista, ja siksi näitä on erittäin tärkeää tutkia vielä lisää ja tarkasti, Gärdström kertoo tiedotteessa.

Gärdström kertoo, että seuraavaksi asiaa aiotaan kartoittaa lasten ja nuorten osalta.

Etelä-Savossa on todettu 14 uutta koronavirustartuntaa

Tänään on tiedotettu useista uusista ilmenneistä koronavirustartunnoista. Kuntayhtymä Essoten alueella näistä todettiin 11 koronavirustartuntaa, Sosterin alueella 3.

Esimerkiksi Essotesta kerrotaan, että valtaosa tartunnan saaneista oli jo karanteenissa.

Koko Etelä-Savon maakunnan alueella on tiedotettu tällä viikolla yhteensä 41 koronavirustartunnasta. Molemmat alueella toimivat kuntayhtymä-sairaanhoitopiirit ovat koronaviruksen leviämisen suhteen kiihtymisvaiheessa.

Suosittelemme