Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tokiossa karvaasti pettynyt Arvi Savolainen ei lähde painin MM-kisoihin Osloon – "On ollut sen verran rankka projekti"

Ilmajoella painin SM-kisoihin valmistautunut Savolainen kertoo seuraavan suuren tavoitteensa siintävän ensi vuoden EM-kisoissa. Hän tietää nyt, mitä tekisi toisin Tokion pronssiottelussa.

Arvi Savolainen i OS i Tokyo.
Arvi Savolaisen seuraava iso tavoite on Varsovan EM-kisoissa, jotka järjestetään ensi vuonna. Kuva: Lehtikuva
Anna Näveri
Avaa Yle-sovelluksessa

Tokion olympialaisissa pronssiottelun hävinnyt Arvi Savolainen, 22,ei lähde lokakuussa painin maailmanmestaruuskisoihin Osloon.

– Tämä on ollut sen verran rankka projekti ja mietimme valmentajien kanssa, että toki tekisi mieli painia, Savolainen aloittaa.

– Mutta siellä pitäisi olla sellaista nälkää ja paloa, että nyt mennään oikeasti taistelemaan. Nyt tuli sellainen olo, että sellaista nälkää ei ehkä saada kaivettua.

Rankalla projektilla Savolainen tarkoittaa Tokion kisojen aiheuttamaa karvasta pettymystä.

Savolainen hävisi kreikkalais-roomalaisen painin 97-kiloisten sarjassa pronssiottelun Iranin Mohammadhadi Saraville. Savolainen johti vielä avausjakson jälkeen, mutta onni kääntyi tappioon 9–2. Tokiossa Savolainen ei peitellyt pettymystään ottelun jälkeen.

– Kyllä nämä oli kisat, josta ei haettu oppia, vaan ne kisat, joissa piti pärjätä. Ikävä fiilis, Savolainen puuskahti tuolloin Yle Urheilun haastattelussa.

Yle Urheilu haastatteli Savolaista perjantaina Ilmajoella, jossa käydään viikonloppuna painin SM-kilpailut.

Pronssiottelun tappio oli "lumipalloefekti"

Nyt kuusi viikkoa on kulunut ja pettymyksen katkerin terä on ehtinyt hieman pehmentyä.

– Mutta totta kai ne pettymyksen tunteet siellä jossain syvällä vielä ovat, Savolainen sanoo nyt.

Pronssiottelua Savolainen kuvailee nyt "lumipalloefektinä", jossa alun liiallinenkin varmuus kääntyi virheiksi ja vastustaja pääsi karkaamaan pisteissä.

– Itsestänikin tuntui, että tilanne oli jo hanskassa. Ehkä paini tuntui kulkevan jo niin vahvasti, että lähti rajoitin pois. Tuli virheitä ja kaverille aukesi paikkoja. Siinä sitten yritin saada menetettyjä pisteitä kiinni ja virheitä tuli lisää, Savolainen analysoi.

Jos hän nyt ottelisi kyseisen pronssiottelun uudelleen, hän pitäisi pään kylmänä.

– Pitäisi lopettaa häslääminen ja ylivoimaisuuden tavoittelu, eli pitäisi painia fiksusti.

Seuraava iso tavoite EM-kisoissa

Positiivisiakin puolia Savolainen kertoo jo näkevänsä Tokion kisareissusta.

– Pariisia ajatellen on jo suuntaviivoja siitä, millaisista kisoista on kyse.

Pariisin olympialaiset 2024 siintävät siis suunnitelmissa. Sitä ennen Savolaisen tähtäimessä siintää Varsovan EM-kisat, jotka järjestetään vuoden päästä.

Arvi Savolaista haastatteli Jarkko Ala-Huikku.

Lue myös: Arvi Savolainen sätti itseään, mutta Petra Olli muistutti vaikeasta tilanteesta – seuraavaksi ajatukset on saatava irti painista: "On sellaisia pohjalaisia vinkkejä"

Elias Kuosmanen joutui leikkaukseen painittuaan Tokiossa, taistelu oli jälkiviisaana "tyhmänrohkeaa" – pohtii jatkoaan raskaassa sarjassa

Suosittelemme