Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tammerkosken ylittävä tilapäinen silta puretaan – työt käynnistyvät sunnuntai-iltana

Tempon talon nurkalta Verkarantaan johtava silta rakennettiin Hämeensillan remontin vuoksi jalankulkijoita ja pyöräilijöitä varten.

Mies menossa Tammerkosken väliaikaiselle sillalle
Väliaikainen silta on ollut Hämeensillan valmistumisen jälkeenkin suosittu oikoreitti Keskustorilta Hatanpään valtatielle. Kuva: Elina Nieminen / Yle
Elina Nieminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tammerkosken ylittävä puinen jalankulku- ja pyöräilysilta puretaan Tampereen keskustassa. Silta suljetaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Katso kuvaa työmaalta: Tampereen keskustassa puretaan Tammerkosken ylittävää siltaa – työmaalla on varauduttu siihen, että joku putoaisi koskeen

Purkutyöt aloitetaan kosken länsipuolelta Värjärinkujalta, eli Tempon talon nurkalta. Ensin puretaan sillan yläpuoliset osat. Viikon päästä, 19.–20. syyskuuta Tammerkoski tyhjennetään vedestä ja sillan alapuolisia rakenteita päästään purkamaan. Kun koski on tyhjä, Takossa ja Tampereen sähkölaitoksella voidaan tehdä huoltotöitä.

Vesi päästetään virtaamaan Näsijärvestä Tammerkoskeen keskiviikkona 22. syyskuuta ja silloin väliaikainen silta on kokonaan pois kansallismaisemasta.

Tammerkosken ylittävä väliaikainen puusilta
Puusilta katoaa kansallismaisemasta puolessatoista viikossa, 22. syyskuuta mennessä. Kuva: Elina Nieminen / Yle

Värjärinkujan loppupää suljetaan liikenteeltä purkutöiden ajaksi 24. syyskuuta asti. Kävelijöiden kulkuyhteys Tempon talon tasanteelle säilyy.

Mokkapuistoon ja Hämeenkadun alittavaan Tempon kävelytunneliin pääsee edelleen Hämeenkadun rappusilta. Kosken toisella puolella jalankulku- ja pyöräväylää joudutaan kaventamaan noin 20 metrin matkalla varasillan kohdalta.

110 metrinen varasilta rakennettiin vuonna 2018 Tammerkosken yli helpottamaan liikkumista Hämeensillan remontin ajaksi. Hämeensilta kunnostettiin ja rakennettiin uudelleen vuosina 2018–2021.

Uusia siltoja Tammerkosken yli?

Purettavan sillan tilalle saattaa tulla tulevaisuudessa vakituinen silta. Ajatus sisältyy Tampereen läntisen keskustan liikennesuunnitelmaan, jonka aikaväli ulottuu noin vuoteen 2030.

Suunnitelmassa hahmotellaan kevyen liikenteen siltaa myös Hämeensillan toiselle puolelle. Tämä silta johtaisi Koskipuistosta Vanhan kirjaston puistoon.

Tammerkoski on yksi ympäristöministeriön nimeämistä Suomen kansallismaisemista. Laki ei määrittele kansallismaisemien kaavoitusta, mutta niihin kohdistuvat muutokset pyritään pitämään yleensä vähäisinä.

Kun Moro-lehti kirjoitti uusista siltasuunnitelmista marraskuussa 2020, Tampereen rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen totesi äärettömän herkän paikan asettavan kovat vaatimukset suunnitteluratkaisulle.

Lue lisää:

Tampereen keskustassa puretaan Tammerkosken ylittävää siltaa – työmaalla on varauduttu siihen, että joku putoaisi koskeen

Suosittelemme sinulle