Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Jättimäinen tutkimuspallo nousi Kiirunasta 35 kilometrin korkeuteen ja laskeutuu Suomen Lappiin – tutkimuksessa saadaan lisätietoa ilmastonmuutoksesta ja säteilystä

Suomi osallistuu kolmen Euroopan maan kanssa yhteishankkeeseen, jossa valtava tutkimuspallo kuljettaa tutkimuslaitteistoa 35 kilometrin korkeuteen. Tutkimuksella saadaan runsaasti erilaista tietoa stratosfääristä.

Tutkimuspalloa täytetään.
Pallo on 102 metriä korkea ja kuorman kanssa 140 metriä. Kuva: Esa Turunen
Pekka Viinikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Sodankylän geofysiikan observatorion laitos on mukana EU:n rahoittamassa yhteishankkeessa, jossa tutkitaan stratosfääriä. Kiirunasta nousi tänään ilmaan kolmen omakotitalon kokoinen pallo, joka kuljettaa muun muassa Suomen, Ranskan, Saksan ja Italian tutkimuslaitteistoa 35 kilometrin korkeuteen. Pallo on täytetty heliumilla ja se kykenee nostamaan noin kahden tonnin painon.

– Tämä on poikkeuksellista, sillä pallon koko on niin suuri, että se kykenee nostamaan ison henkilöauton verran kuormaa taivaalle, valaisee Oulun yliopiston ja Sodankylän observatorion avaruustutkija Esa Turunen.

Tutkimuspalloa ilmassa.
Tältä näyttää kolmen omakotitalon kokoinen tutkimuspallo kuormineen, kun se nousee ilmaan. Kuva: Esa Turunen

Vastaavan kokoisia stratosfääripalloja lähetetään harvoin. Esimerkiksi säähavaintopallo jää sen kanssa kokonsa puolesta lilliputtien sarjaan.

– Se vie noin kaksi tuntia, kun pallo on 35 kilometrin korkeudessa ja sen jälkeen se kelluu stratosfäärissä tuulten suuntaan, kertoo Turunen.

Pallo nostetaan ilmaan Kiirunasta, Esrange-avaruuskeskuksesta. Se ylittää tuulten mukana Kolarin ja laskeutuu mahdollisesti Kuusamon alueella.

– Sillä voisi lentää napa-alueen yli vaikka Pohjois-Amerikkaan. Nyt se laskeutuu turvallisesti Kuusamon alueelle riippuen tuulista. Yksi vaihtoehto voi olla myös Saariselän alue, aprikoi avaruustutkija Esa Turunen.

Sodankylän geofysiikan observatorion tutkimusryhmällä on pallon mukana oma, 18 kiloa painava säteilymittari, jolla tutkitaan kosmista säteilyä tarkemmin kuin koskaan aiemmin. Kyseinen tutkimus tehdään ensimmäistä kertaa näin pohjoisessa revontulialueen korkeudessa. Mittaustuloksista on lähitulevaisuudessa hyötyä useilla käytännön alueilla.

– Mittaustuloksilla pystytään tarkentamaan esimerkiksi napa-alueiden ylitse suuntautuvien lentoreittien säteilyannosta, joka kohdistuu lentohenkilökuntaan tai matkustajiin.

Mittauslaitteita asennetaan.
Sodankylän observatorion tutkija Alexandros Binios ja Oulun yliopiston tutkija Alexander Mishev asentavat laitteistoa ennen niiden siirtoa palloa kuljettavaan koriin. Kuva: Esa Turunen

Stratosfääriin nousevalla tutkimuspallolla etsitään tietoa myös ilmaston muutoksesta. Italialaistutkijat selvittävät muun muassa yläilmakehän aerosolikoostumuksia. Avaruustutkija Esa Turusen mukaan tieto on erittäin tärkeää, jotta pystytään tieteen kautta ymmärtämään kuinka ilmastomme muuttuu.

– Tiedetään, että ilmastonmuutos on ihmiskunnan tärkeimpiä kysymyksiä tällä hetkellä. Siinä taustalla täytyy olla tarkka tieto kuinka prosessit toimivat. Tiedot analysoidaan Roomassa.

Suomalaiset tutkijat ovat rakentaneet mittauslaitteita ja valmistautuneet lentoon kolme vuotta. Tutkimuspallon tietoja odotellaan kuumeisesti, mutta kärsivällisesti.

–Ehdin jäädä välissä jo eläkkeelle, mutta onneksi saan emeritussopimuksella vielä toimia nuorempien tutkijoiden kanssa, iloitsee avaruustutkija Esa Turunen.

Lisätty 11.9. klo 17.09 kuva, jossa tutkimuspallo nousee kohti stratosfääriä

Suosittelemme