Hyppää sisältöön

Vihreät kumoaisi kannabiksen "kieltolain" – Puoluekokous vaatii käyttöä, hallussapitoa ja myyntiä lailliseksi

Puoluekokous kannattaa myös kannabiksen käyttöön liittyvän vanhan rikosrekisterin poistoa ihmisen tiedoista.

Vihreiden puoluekokous.
Puheenjohtaja Maria Ohisalo vihreiden etänä järjestettävässä puoluekokouksessa Helsingissä 11. syyskuuta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Merja Niilola

Vihreiden puoluekokous hyväksyi aloitteen, jossa esitetään, että kannabis laillistettaisiin Suomessa.

Vihreät on ensimmäinen eduskuntapuolue, joka laillistamista ajaa.

Aiemmmin samankaltasia avauksia on tehnyt esimerkiksi Kokoomusnuoret. Järjestö on kannattanut kannabiksen kasvatuksen, myynnin ja hallussapidon laillistamista itsehoitolääkkeenä viime syksystä lähtien.

Vihreitten puoluesihteeri Veli Liikanen kertoo, että vihreiden puoluekokous hyväksyi aloitteen niukalla kahden äänen enemmistöllä 183–181.

– Puoluekokousäänestys oli erittäin tiukka. Se ratkesi vain kahden äänen marginaalilla. Se tietysti kertoo siitä, että vihreitten sisällä on tästä linjasta erilaisia kantoja.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo on jo vuonna 2019 esittänyt, että laittomien päihteiden käytöstä ja pienten määrien hallussapidosta ei pidä rangaista.

Liikanen sanoo, että nykyinen rangaistuksiin ja rajoituksiin perustuva huumausainepolitiikka ei ole onnistunut vähentämään haittoja.

– Vihreillä on ollut jo entuudesta painopiste päihdepolitiikan siirtämisestä rangaistuksista haittojen vähentämiseen. Myös kansainvälinen terveysjärjestö WHO ja Suomessa THL ovat jo vuosia esittäneet samaa.

Aloite haluaa "kumota kannabiksen kieltolain".

– Se tarkoittaa, että tämän huumeeksi nykylaissa luokiteltavan kasvin käyttö, hallussapito, valmistus ja myynti sallittaisiin.

Vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen
Puoluesihteeri Veli Liikanen kuvattuna heinäkuussa. Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Vihreiden aloite vaatii myös, että kannabikselle toimeenpannaan kattava, nykyisiin sallittuihin päihteisiin rinnastuva sääntely. Aloitteen mukaan olisi sallittua, että kannabista voisi myydä ja myynnistä voisi saada verotuloja.

Puoluekokous kannattaa myös, että kannabiksen käytöstä aiheutuneet rikosrekisterimerkinnät poistetaan ihmisen tiedoista.

Jutussa korjattu lause 12.9.2021 klo 17:02. "Muista puolueista Kokoomusnuorten järjestö on kannattanut kannabiksen kasvatuksen, myynnin ja hallussapidon laillistamista itsehoitolääkkeenä viime syksystä lähtien." Muutettu muotoon "Aiemmin samankaltaIsia avauksia on tehnyt esimerkiksi Kokoomusnuoret."

Voit keskustella aiheesta 13.9.2021 kello 23 saakka.

Lisää aiheesta:

Kaikki kolme vihreiden varapuheenjohtajaa haluavat myös sisäministeriksi – Suomela ja Harjanne kannattavat kannabiksen laillistamista

Ohisalo: Vihreät kannattaa huumeiden käytön rangaistavuudesta luopumista

Sisäministeri ja poliisiylijohtaja vakuuttavat yhteistyön toimivan, vaikka he ovat eri mieltä kannabisaloitteesta

Päivi Happonen: Sirkka on onnellinen pössyttelijä, mutta miksi Pekka on katkera kannabikselle? – Tätä kiihkeässä keskustelussa on sanottu

Suosittelemme sinulle