Hyppää sisältöön

Kaikki kolme vihreiden varapuheenjohtajaa haluavat myös sisäministeriksi – Suomela ja Harjanne kannattavat kannabiksen laillistamista

Vihreät valitsivat lauantaina puolueelle kolme varapuheenjohtajaa. He kaikki haluavat sisäministeriksi. Hanna Holopainen on ainoa varapuheenjohtajista, joka vastustaa puolueen hyväksymää aloitetta kannabiksen laillistamisesta.

 Iiris Suomela (vas), Atte Harjanne ja Hanna Holopainen.
Iiris Suomela, Atte Harjanne ja Hanna Holopainen valittiin tunteja kestäneessä äänestyksessä vihreiden varapuheenjohtajiksi. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Päivi Happonen

Vihreät valitsivat lauantaina puoluekokouksessaan puolueen varapuheenjohtajiksi tamperelaisen Iiris Suomelan, lappeenrantalaisen Hanna Holopaisen ja helsinkiläisen Atte Harjanteen.

Yksi heistä nousee sijaistamaan Maria Ohisaloa, kun hän jää vanhempainvapaalle.

Puolue päättää lähiviikkoina, kuka johtaa puoluetta Ohisalon poissaolon aikana. Lähiviikkoina myös päätetään, hoitaako Ohisalon sijainen myös sisäministerin tehtäviä vai jaetaanko ne jollekin toiselle henkilölle.

Yle kysyi Iiris Suomelalta, Atte Harjanteelta ja Hanna Holopaiselta, kuinka kovasti Ohisalon sijaisuus ja sisäministerin tehtävät kiinnostavat.

Näin he vastasivat.

Atte Harjanne vihreiden etänä järjestettävässä puoluekokouksessa.
Atte Harjanne
Iiris Suomela vihreiden etänä järjestettävässä puoluekokouksessa.
Iiris Suomela
Iiris Suomela (vas), Atte Harjanne ja Hanna Holopainen.
Hanna Holopainen.

Harjanne ja Suomela haluaisivat laillistaa kannabiksen, Holopainen ei

Vihreiden puoluekokous hyväksyi sunnuntaina aloitteen, jossa esitetään, että kannabis laillistettaisiin Suomessa.

Atte Harjanne oli allekirjoittamassa aloitetta.

– Olin pyynnöstä siinä mukana, hän sanoo Ylelle.

– Olen pohtinut, olisiko oikea askel dekriminalisointi, jota Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee vai laillistaminen. Olen ollut häilyvä siinä rajalla. Mutta aloite oli hyvin koottu. Tällä (kannabiksen laillistamisella) voidaan hillitä päihdehaittoja.

Harjanne sanoo, että kannabisaloite "meni läpi muutamalla äänellä".

– Henkilöhtaisesti epäilen, että tämän maan poliittisessa ympäristössä asia (kannabiksen laillistaminen) kovin nopeasti muuttuu, Harjanne arvioi.

Myös Iiris Suomela oli allekirjoittamassa aloitetta kannabiksen laillistamisesta.

– Se vastaa vihreiden päihdepolitiikan periaatteita. Ohjataan mieluummin hoitoon kuin rangaistaan. Kannabiksen laillistamisella on saatu muissa maissa torjuttua järjestäytynyttä rikollisuutta ja päihdehaittoja, Suomela sanoo.

  • Atte Harjanne on 37-vuotias diplomi-insinööri, joka työskenteli aiemmin tutkijana Ilmatieteen laitoksella. Hän on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Helsingissä.
  • Iiris Suomela on 27-vuotias ensimmäisen kauden kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Tampereelta. Suomela toimi aiemmin vihreiden nuorten puheenjohtajana, hän opiskelee sosiologian maisteriopintoja.
  • Hanna Holopainen on 44-vuotias diplomi-insinööri, joka työskenteli aiemmin toiminnanjohtajana vihreiden piirijärjestössä. Hän on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Lappeenrannassa.

"En olisi näin radikaalia askelta ottamassa"

Hanna Holopainen ei ole samaa mieltä kuin Harjanne ja Suomela.

Holopainen katsoo, ettei kannabista pitäisi laillistaa Suomessa.

– En olisi näin radikaalia askelta ottanut eteen päin, Holopainen sanoo.

– Kannatan sitä puolueen tavoitetta, että haittojen rangaistavuudesta siirrytään haittojen vähentämiseen. Itse kannan huolta ylipäätään päihderiippuvaisten hoitoon ohjaamisesta ja niiden resurssien vähäisyydestä.

Lue lisää:

Vihreät kumoaisi kannabiksen "kieltolain" – Puoluekokous vaatii käyttöä, hallussapitoa ja myyntiä lailliseksi

Vihreät valitsivat poikkeuksellisen jännittävässä vaalissa varapuheenjohtajikseen Atte Harjanteen, Iiris Suomelan ja Hanna Holopaisen – Kolmikon joukosta valitaan Ohisalon tuuraaja

Päivi Happonen: Sirkka on onnellinen pössyttelijä, mutta miksi Pekka on katkera kannabikselle? – Tätä kiihkeässä keskustelussa on sanottu

Suosittelemme sinulle