Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Pakolaisten puolesta usein puhuva paavi Franciscus vieraili Unkarissa – tapaamista siirtolaisvastaisen Orbánin kanssa kuvailtiin lämminhenkiseksi

Tapaamisen jälkeen Orbán osallistui paavin pitämään messuun Budapestissä, jossa paavi toivoi, että kuulijat pysyvät avoimina ja huomaavaisina.

Paavi Franciscus vieraili Unkarissa
Anu Kerttula
Avaa Yle-sovelluksessa

Unkarin pääministeri Viktor Orbán pääsi esittelemään uskonmiehen mainettaan maahan pikavisiitille saapuneelle paavi Franciscukselle.

1,3 miljardin katolilaisen johtajana paavi on usein vaatinut apua syrjäytyneille sekä sotaa ja köyhyyttä pakeneville – uskontokunnasta riippumatta. Tämä on herättänyt närää Orbánin kannattajissa. Häntä myötäilevät tiedotusvälineet ja kannattajat ovat kutsuneet paavia ”kristinuskon vastaiseksi” tämän siirtolaisnäkemysten vuoksi, kertoo uutistoimisto AFP.

Orbán pitää itseään ”kristillisen Euroopan” puolustajana siirtolaisilta ja muslimeilta.

Paavin ja Orbánin keskustelusta ei kerrottu seikkaperäisesti, mutta Vatikaani kertoi lausunnossaan keskustelujen koskeneen muun muassa kirkon roolia Unkarissa, ympäristönsuojelua ja perheiden asioita. Tapaamisen hengen kerrotaan olleen hyväntahtoinen ja sen kestäneet oletettua pidempään – 40 minuuttia.

Paavi varoitti juutalaisvastaisuudesta Euroopassa

Tapaamisen jälkeen Orbán osallistui paavin pitämään messuun Budapestissä, jossa paavi toivoi, että kuulijat pysyvät avoimina ja huomaavaisina.

Paavi tapasi aiemmin päivällä kristittyjä ja juutalaisia johtajia. Hän varoitti myös antisemitismin uhasta, joka ”yhä piilee Euroopassa ja muualla”. Unkarissa on Keski-Euroopan suurimpiin lukeutuva juutalaisyhteisö.

Orbánin vaalikampanjaa kritisoitiin juutalaisvastaisuudesta vuonna 2017, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kampanjassa levitettiin unkarilaissyntyisen, juutalaisen suursijoittaja George Sorosin julisteita sanoilla ”Ei anneta Sorosille viimeistä naurua”. Orbán kiisti tuolloin antisemitismin ja torjui juutalaisyhteisön pyynnöt julisteiden poistamisesta, BBC kertoo.

Paavi vietti Unkarissa vain seitsemän tuntia ennen kuin lähti neljä päivää kestävälle matkalle Slovakiaan. Kaikissa Slovakian 2 627 katolisessa kirkossa soitettiin kelloja samalla hetkellä kun paavin kone laskeutui.

Lue myös:

Tukieurot pois elleivät yhteiset arvot kiinnosta, sanoo selvä enemmistö EU-kansasta, niin myös oikeusvaltion periaatteita koetelleissa Unkarissa ja Puolassa

”Huolettaako lapsiin kohdistuva seksuaalipropaganda?” – Orbánin emojikampanja vihjaa unkarilaisille, mitä mieltä olla homoja syrjivästä laista

Yle Unkarissa: Kristóf, 18, kärsii maansa homovastaisesta politiikasta ja unelmoi opiskelusta Suomessa – “Tulevaisuutemme otetaan meiltä pois”

Suosittelemme