Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Hamilton ja Verstappen eri linjoilla hurjasta kolarista – asiantuntija avaa tilanteen taustoja ja suitsuttaa McLarenia: "Sekoitti pakkaa"

Lewis Hamilton ja Max Verstappen kolaroivat toisensa ulos Monzan GP:stä. Verstappen sai tilanteesta kolmen lähtöruudun rangaistuksen seuraavaan kilpailuun.

Max Verstappen.
Max Verstappenin auto lennähti Lewis Hamiltonin päälle osuman takia. Kuva: Getty Images
Juho Tuomisto,
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Monzan F1-osakilpailu oli viime vuosien tapaan dramaattinen, kun McLarenin Daniel Ricciardo ja Lando Norris ajoivat kaksoisvoittoon. Valtteri Bottas oli kilpailun kolmas hurjan takaa-ajonsa tuloksena.

Puhutuin tilanne nähtiin kuitenkin kilpailun puolivälissä, kun varikolta tullut Lewis Hamilton ja MM-sarjaa johtava Max Verstappen kolaroivat radan toisessa mutkassa. Kun kumpikaan ei antanut tilaa toiselleen, Verstappenin auto lennähti osumasta Hamiltonin auton päälle.

Tuomarit katsoivat kilpailun jälkeen tilanteen lopulta Verstappenin syyksi. Hollantilainen sai kolmen lähtöruudun rangaistuksen Venäjän F1-kilpailuun.

Hamiltonin pää säästyi suuremmalta osumalta halo-turvakaaren ansiosta. Hamilton kertoi kilpailun jälkeen, että hänen niskansa tuntuu hieman jäykältä ja kipeältä, mutta hän voi muuten hyvin.

– Meillä oli hidas pysähdys ja menetin pari sekuntia. Tulin varikolta ja näin Maxin tulevan. Siksi varmistin, että jätän hänelle auton verran tilaa. Olin edellä ensimmäisessä mutkassa, käännyin toiseen mutkaan ja yhtäkkiä Maxin auto oli päälläni, Hamilton kommentoi BBC:n mukaan.

– Samanalainen tilanne oli aiemmin neljännessä mutkassa ja silloin annoin periksi. Tällä kertaa hän ei halunnut antaa periksi. Hän tiesi mitä oli tapahtumassa, mutta ei perääntynyt tilanteesta, Hamilton tiivisti tilanteen.

Verstappen oli tilanteesta luonnollisesti eri linjoilla. Hänen mukaansa Hamilton tunki mutkassa lähemmäksi, vaikka hänen ei olisi Verstappenin mukaan edes tarvinnut hakea kaksintaistelussa erilaista ajolinjaa.

– Vaikka hän olisi jättänyt minulle vain auton leveyden tilaa, hän olisi luultavasti joka tapauksessa ollut edelläni mutkan ulostulon jälkeen, Verstappen totesi ja jatkoi:

– Hän vain työnsi minua yhä enemmän vasemmalle. Hetken päästä minulla ei ollut enää tilaa, vaan osuin kanttikiveen. Siksi me lopulta osuimme toisiimme.

McLaren sekoitti pakkaa

Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildhin mukaan Monzassa selvisi, ettei MM-sarjan kärkikaksikosta kumpikaan halua antaa jatkossa periksi kaksintaisteluissa.

– Hamilton olisi voitu ottaa jo kierrosta aiemmin sisään (varikolle). Nyt hän tuli myöhemmin, minkä takia Verstappen tuli aika tiukasti hänen kantaansa.

– Hamilton oli mielestäni tilanteessa puhtaalla linjalla. Ehkä Verstappen ahneti, sillä hän olisi voinut päästä Hamiltonista ohi tilanteen jälkeen. Se oli epävarmaa, joten he ottivat kovasti yhteen.

Mildh uskoo McLarenin vahvan viikonlopun sekoittaneen monien tiimien ja kuljettajien ajatuksia.

– McLaren oli tämän viikonlopun aikana yllättävän vahva, mikä sekoitti ihan selvästi pakkaa kaikilla. McLaren otti tänään loistavan lähdön. Tilanne vaikutti myös Verstappeniin, kun hänen piti miettiä muita kuljettajia Hamiltonin lisäksi. Vaikutti, että Verstappenilla meni pakka sekaisin, Mildh sanoo.

Mildhin mukaan juuri McLarenin vauhti teki Monzasta erinomaisen kilpailun. Tapahtumarikkaan kilpailun kruunasi Bottaksen nousu viimeisestä rivistä palkintopallille.

– Bottas teki erittäin hienon suorituksen viimeisestä rivistä. Tästä viikonlopusta jäi sellainen kuva, että sopimuskiekuroiden selviäminen näkyy ilmeestä. Koko mies näyttää kevyemmältä, henkinen paine on ollut varmasti kova, Mildh kertoo.

Bottaksen viikonloppu oli muutenkin onnistunut, sillä hän ajoi perjantain aika-ajoissa paalupaikalle ja lauantain sprinttikilpailussa voittoon. Sunnuntaina Bottas nappasi ohituksia yksi kerrallaan, eikä hän joutunut roikkumaan pitkiä aikoja hitaampien autojen takana.

– Hän ajoi pikku hiljaa varmalla ajolla hyvän kilpailun ja nousi kolmanneksi. Hieno suoritus ja tärkeitä pisteitä Mercedekselle.

Valtteri Bottas.
Bottas nousi Monzassa lopulta kolmannelle sijalle. Kuva: Getty Images

Juttua täydennetty 12.9.2021 klo 19.52: lisätty tieto Verstappenin lähtöruuturangaistuksesta.

Lue myös:

McLarenit käsittämättömästi kaksoisvoittoon! Bottas kolmas, kärkikuskien kilpailu päättyi katastrofaalisesti ulosajoon

Valtteri Bottas ajoi F1-sprintin voittoon – asiantuntija hehkutti suomalaisen suoritusta ja ihmetteli Hamiltonin lähtöä: "Se oli katastrofi"

Valtteri Bottas voitti Monzan sprinttikilpailun! Hamilton jäi viidenneksi – Yle seurasi hetki hetkeltä

Suosittelemme