Hyppää sisältöön

Tampereen keskustassa puretaan Tammerkosken ylittävää siltaa – työmaalla on varauduttu siihen, että joku putoaisi koskeen

Hämeensillan remontin ajaksi rakennettu väliaikainen silta jalankulkijoille ja pyöräilijöille puretaan kansallismaisemasta. Kun työt etenevät koskessa törröttäviin teräspalkkeihin, pitää Tammerkoski tyhjentää vedestä.

Kauhalla varustettu traktori nostaa sillan kattorakennetta pois purettavasta sillasta.
Näillä keinoilla työmaalla on varauduttu siihen, että joku purkajista putoaisi hyiseen koskeen. Toimittaja: Kirsi Matson-Mäkelä, kuvaaja: Antti Eintola

Ruma. Vanerihökötys. Näppärä oikoreitti. Mielipiteet Tammerkosken väliaikaisesta sillasta Verkarannan ja Värjärinkujan välillä ovat vaihdelleet koko sen olemassaolon ajan keväästä 2018. Tänä syksynä silta poistuu maisemasta.

Silta suljettiin liikenteeltä maanantain ja sunnuntain välisenä yönä. Viikossa saadaan purettua veden päälliset puiset osat. Koska siltaa puretaan veden päällä, on veteen tippumiseenkin varauduttu. Kaikilla purkajilla on esimerkiksi pelastusliivit päällä. Turvatoimista kuten veden virtauksen hiljentämisestä lisää pääkuvan kohdalla olevassa videossa.

Seuraavalla viikolla päästään teräspaalujen pariin. Veteen ei tarvitse mennä silloinkaan, sillä Tammerkoskin tyhjennetään Takon ja Tampereen sähkölaitoksen huoltotöiden sekä kosken muurien korjausten ajaksi. Sillan purku ajoitettiinkin kaupungin rakennuttamispäällikkö Petri Kantolan mukaan tyhjennyksen aikatauluun.

Suosittu kulkureitti käytössä loppuun asti

Silta ehti olla kosken yllä kolme vuotta ja siihen totuttiin. Petri Kantola ei edes muista nähneensä kielteistä palautetta sillasta. Aamulla ei enää kommentteja urakoitsijan YIT:n työmaapäällikkö Perttu Vähä-Pietilän mukaan tullut, vaikka sillalle ei enää päässyt.

– Ihan viimeiseen saakka oli kulkijaa. Ei se loppunut ennen kuin oli aidat kunnolla molemmissa päissä. Kaikilla oli kai tiedossa, että silta suljetaan, niin ei tullut enää kommentteja, Vähä-Pietilä sanoo.

Silta ei välttämättä ole kokonaan historiaa. Toiveita uudesta sillasta samaan kohtaan kuitenkin on esitetty paljon.

– Mitään konkretiaa ei ole näkyvissä, mutta ajatus elää koko ajan, toteaa Petri Kantola.

Tammerkosken ylittävä väliaikainen puusilta
Yle seurasi Tammerkosken ylittävän varasillan purkutöiden ensimmäistä päivää. Haastateltavana olivat rakennuttamispäällikkö Petri Kantola Tampereen kaupungilta ja urakoitsijan edustaja Perttu Vähä-Pietilä. Toimittaja: Kirsi Matson-Mäkelä, kuvaaja: Antti Eintola

Lue myös:

Tammerkosken ylittävä tilapäinen silta puretaan – työt käynnistyvät sunnuntai-iltana

Tammerkoski tyhjänä pääsiäisen jälkeen – Hämeensillan purku pääsee kunnolla käyntiin (2018)

Hämeensillan remontti alkaa Tampereella todenteolla – koko Hämeenkatu suljettu henkilöautoilta (2018)

Suosittelemme sinulle