Kiirunasta lauantaina matkaan lähtenyt valtava mittauspallo laskeutui onnistuneesti ja laitteiston keräämiä tuloksia on päästy jo analysoimaan.
Sodankylän geofysiikan observatoriosta kerrotaan, että hyötykuorma laskeutui laskuvarjon varassa Posiolle, pallo taas Ranualle lauantaina illalla. Molemmat on tuotu onnistuneesti Kiirunaan.
Vastaavan kokoisia stratosfääripalloja lähetetään harvoin. Kolmen omakotitalon kokoinen pallo kuljetti muun muassa Suomen, Ranskan, Saksan ja Italian tutkimuslaitteiston 35 kilometrin korkeuteen.
Mittauslaitteisto säilyi ehjänä
Sodankylän geofysiikan observatorion tutkimusryhmällä oli pallon mukana oma mittari, jolla tutkitaan kosmista säteilyä revontulialueella ylästratosfäärin korkeudella.
Oulun yliopiston ja Sodankylän observatorion avaruustutkija Esa Turunen jamuut tutkijat iloitsivat siitä, että tutkimuspallon kuljettama mittauskalusto säilyi lennosta ehjänä.
Hänen tutkimusryhmänsä pääsi jo maanantaina iltapäivällä käsiksi pallon keräämään tietoon.
– Pallo on onnistuneesti kerännyt niitä tietoja, joita halusimme. Eli kuinka suuret säteilymäärät ovat kolmenkymmenen kilometrin korkeudessa.
Tiedoilla voidaan tarkentaa napa-alueiden ylitse suuntautuvien lentoreittien säteilyannosta, joka kohdistuu lentohenkilökuntaan tai matkustajiin.
– Analysoimme näitä ja tutkimustuloksia julkaisemme kolmen kuukauden kuluttua.
Tutkimuspalloon osallistui kuusi tutkimusryhmää. Pallon ja sen laitteiston hinta oli yli miljoona euroa. Projektia oli valmisteltu kolme vuotta.
Tutkimuspallolla etsitään tietoa muun muuassa ilmaston muutoksesta. Pallo ja hyötykuorma aina irrotetaan toisistaan pudotuksen yhteydessä.
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 14.9. kello 23 saakka.