Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Katso, kuinka jättimäinen pallo nousi korkeuksiin – harvinainen tutkimuslento Ruotsista stratosfääriin ja Suomen Lappiin onnistui

Pallolla kerättiin lisätietoa ilmastonmuutoksesta ja säteilystä. Tutkimuskalusto säilyi korkeasta lennosta ehjänä, ja tutkijat pääsivät jo maanantaina purkamaan eri instrumenttien keräämää dataa.

Lauantaina matkaan lähtenyt valtava mittauspallo laskeutui onnistuneesti Lappiin. Pallo laskeutui yhdeksän tunnin lennon jälkeen. Kuva: Esa Turunen. Video: Alexandros Binios, SGO
Eeva Kuivas,
Vesa-Pekka Hiltunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiirunasta lauantaina matkaan lähtenyt valtava mittauspallo laskeutui onnistuneesti ja laitteiston keräämiä tuloksia on päästy jo analysoimaan.

Sodankylän geofysiikan observatoriosta kerrotaan, että hyötykuorma laskeutui laskuvarjon varassa Posiolle, pallo taas Ranualle lauantaina illalla. Molemmat on tuotu onnistuneesti Kiirunaan.

Vastaavan kokoisia stratosfääripalloja lähetetään harvoin. Kolmen omakotitalon kokoinen pallo kuljetti muun muassa Suomen, Ranskan, Saksan ja Italian tutkimuslaitteiston 35 kilometrin korkeuteen.

Mittauslaitteisto säilyi ehjänä

Sodankylän geofysiikan observatorion tutkimusryhmällä oli pallon mukana oma mittari, jolla tutkitaan kosmista säteilyä revontulialueella ylästratosfäärin korkeudella.

Oulun yliopiston ja Sodankylän observatorion avaruustutkija Esa Turunen jamuut tutkijat iloitsivat siitä, että tutkimuspallon kuljettama mittauskalusto säilyi lennosta ehjänä.

Kaksi miestä avaa yläilmoissa käyneen tutkimuslaatikon
Jännittävin hetki ei ollut pallon nousu, lento tai lasku, vaan tämä. Alexandros Binios ja Alexander Mishev avasivat lämpösuojalaatikon ja totesivat, että Sodankylän geofysiikan observatorion laitteisto oli selvinnyt matkasta ehjänä. Kuva: Esa Turunen / Sodankylän geofysiikan observatorio

Hänen tutkimusryhmänsä pääsi jo maanantaina iltapäivällä käsiksi pallon keräämään tietoon.

– Pallo on onnistuneesti kerännyt niitä tietoja, joita halusimme. Eli kuinka suuret säteilymäärät ovat kolmenkymmenen kilometrin korkeudessa.

Tiedoilla voidaan tarkentaa napa-alueiden ylitse suuntautuvien lentoreittien säteilyannosta, joka kohdistuu lentohenkilökuntaan tai matkustajiin.

– Analysoimme näitä ja tutkimustuloksia julkaisemme kolmen kuukauden kuluttua.

Kuvassa nostetaan rekasta valkoista heliumilla täytettävää palloa
Valtava pallo siirrettiin Suomen Lapista takaisin Kiirunaan kuorma-autolla. Kuva: Esa Turunen / Sodankylän geofysiikan observatorio

Tutkimuspalloon osallistui kuusi tutkimusryhmää. Pallon ja sen laitteiston hinta oli yli miljoona euroa. Projektia oli valmisteltu kolme vuotta.

Tutkimuspallolla etsitään tietoa muun muuassa ilmaston muutoksesta. Pallo ja hyötykuorma aina irrotetaan toisistaan pudotuksen yhteydessä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 14.9. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle