Hyppää sisältöön

Tampereen yliopistolla alkavat suuret yt-neuvottelut – lähtöpassit uhkaavat 215 työntekijää

Tieto neuvotteluista annettiin luottamushenkilöille ja henkilöstölle maanantaina. Varsinaiset neuvottelut alkavat viikon päästä. Henkilöstölle uutinen tuli täytenä yllätyksenä.

Tampereen yliopiston julkisivu.
Tampereen yliopsiton yt-neuvottelut alkavat viikon päästä. Kuva: Antti Eintola / Yle
Mari Siltanen

Tampereen yliopisto aloittaa yt-neuvottelut. Tavoitteena on vähentää 215 henkilötyövuotta.

Vähennykset koskevat tukipalveluita eli esimerkiksi tutkimus- ja opetushenkilöstö on rajattu ulos. Neuvottelujen piirissä on yhteensä 1 100 ihmistä.

Vähennyksiä ei tavoitella vain irtisanomisilla, vaan toimintoja myös ulkoistetaan. Henkilöstöstä pitäisi yliopiston mukaan säästää 14 miljoonaa euroa vuodessa.

Yliopisto suunnittelee tiettyjen talouspalveluiden, palkka- ja palkkiopalveluiden, matkahallintopalveluiden ja myyntilaskutuksen osittaista ulkoistamista Certia Oy:lle ensi vuoden alusta. Siirtyvän henkilöstön määrä olisi noin 40. Yliopistot omistavat Certia Oy:n.

Varsinaiset neuvottelut alkavat viikon päästä.

Työtehtäviin enemmän joustoa

Tukipalveluihin kuuluvat esimerkiksi hallinto, kirjasto ja tietohallinto. Tampereen yliopiston rehtori Mari Walls määrittelee ne selkärangaksi, joka mahdollistaa tutkimuksen ja koulutuksen. Miten sitten tukipalveluiden säästöt heijastuvat opetus- ja tutkimushenkilöstöön?

– Pyrimme huolehtimaan, että työtaakka ei kasvaisi opetus- ja tutkimushenkilöstöllä. On kuitenkin ennakoitavissa, että on tietty murrosvaihe, mutta pyrimme turvaamaan tällä prosessilla, että meillä jatkaa tarvittavat tiedekuntien tukipalvelut uudessa muodossa, Walls muotoilee.

Tiistaina järjestetään tiedotustilaisuus tukitoimien henkilöstölle. Jokaisen kanssa käydään Wallsin mukaan vielä myös keskustelu, jossa kartoitetaan osaaminen.

– Näin pääsemme pidemmälle siinä millainen osaaminen meillä on ja minkälainen on henkilön motivaatio ja tahtotila tehdä ehkä toisenlaisia työtehtäviä meidän organisaatiossa kuin tällä hetkellä, Walls sanoo.

Tavoitteena on lopulta matalampi organisaatio ja joustavammat työnkuvat. Uusi organisaatio aloittaisi vuoden 2022 alusta.

Henkilöstölle yt-kutsu tuli täytenä yllätyksenä

Tieto yt-neuvotteluista tuli edunvalvojille eli muun muassa. henkilökuntayhdistyksen pääluottamusmies Jorma Viikille sähköpostissa maanantaina iltapäivällä kahdelta. Tämän jälkeen tieto päivitettiin yliopiston intraan.

– Uutinen tuli täytenä yllätyksenä. Mykistävää, että tämä asia piti lukea sähköpostista, Viikki sanoo.

Vähennystarve on Viikin mukaan järkyttävän suuri. Niin suuri, ettei Viikki ole osannut uutisen jälkeisiin kyselyihin vastata mitä se voisi käytännössä merkitä.

– En tiedä kuinka me jatkossa pyöritämme Tampereen yliopistoa. Tämä on tässä hetkessä niin järkyttävä luku kuin vain voi olla.

Viikin mukaan yliopistolla eletään edelleen fuusion jälkeisessä tilassa ja toiminta on paikoin sekavaa. Mahdollisten vähennysten vaikutukset näkyisivät Viikin mukaan kaikissa yliopiston palveluissa ja myös opiskelijoiden elämässä.

Talousongelmia ollut jo aiemmin

Rehtori Mari Walls sanoi jo lukuvuoden avajaisten puheessaan noin viikko sitten tiistaina, että taloutta on tasapainotettava, mikä käytännössä tarkoittaa säästöjä ja tulojen lisäämistä.

Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto yhdistyivät vuoden 2019 alusta Tampereen korkeakoulusäätiön alle. Säätiön varsinaisen toiminnan tulos on ollut selvästi alijäämäinen. Henkilöstökulut ovat korkeakoulusäätiön suurin kuluerä.

Tampereen yliopiston perusrahoitus laskee tämän vuoden 196,5 miljoonasta eurosta 190,9 miljoonaan euroon vuonna 2022.

Tampereen yliopiston talous on ollut koetuksella jo aiemmin, mutta esimerkiksi kolme vuotta sitten henkilöstöä koskevia yt-neuvotteluja ei ollut näköpiirissä. Wallsin mukaan fuusioon saadun rahoituksen loppuminen ja perusrahoituksen väheneminen kuitenkin muuttivat tilanteen.

Voit keskustella uutisesta 14.9. klo 23 asti.

Lue lisää:

Tampereen yliopiston rehtori avajaisissa: Yliopiston pitää tasapainottaa talouttaan

Tampereen yliopiston henkilöstökulut jäämässä paljon odotettua pienemmiksi – fuusio näkyy edelleen ensi vuoden budjetissa

Tampereen yliopiston budjetti on miljoonia euroja miinuksella – yliopisto aikoo saada talouden kuntoon kolmessa vuodessa

Suosittelemme sinulle