Hyppää sisältöön

Ecofinity ei aloita Forssassa jätteenpolton koetoimintaansa

Ecofinity Oy ei maksanut vakuuksiaan Forssan kaupungille. Jäteyrityksen ja kaupungin välistä vuokrasopimusta ei näin myöskään solmittu. Kaupunki oli varannut Ecofinityn koetoimintaa varten tontin Ratasmäen teollisuusalueelta.

Forssan kaupungintalo.
Vaadittuja vakuuksia ei Forssan tileille määräaikaan mennessä tullut. Kuva: Ville Välimäki / Yle
Eeva Hannula

Ecofinity Oy:n haaveet tuotannon käynnistämisestä Forssassa ovat rauenneet. Yhtiö ei maksanut määräaikaan mennessä kaupungin sille asettamia 200 000 euron vakuusvaateita.

Forssan kaupunki ja Ecofinity eivät näin allekirjoittaneet määräaikaan mennessä yritykselle kaavaillun tontin vuokrasopimusta Ratasmäen teollisuusalueelta.

Forssan kaupunki oli sisällyttänyt teollisuustontin vuokraukseen vakuusmenettelyn, millä kaupunki halusi varmistaa sen, että tontti kyetään ennallistamaan mikäli vuokralainen joutuisi taloudellisiin vaikeuksiin. Tahollaan valtio oli vaatinut Ecofinityn koetoimintaluvalle yli 300 000 euron vakuuksia.

Ilmoituksen mukaan Forssassa olisi käsitelty vuorokaudessa 55 tonnia jätettä

Yritys halusi Forssasta vuokratontin, jolla se olisi ryhtynyt polttamaan rakennusjätteitä koelaitoksessa. Yhtiö halusi kokeilla jätteiden polttamista erittäin korkeissa lämpötiloissa ja suunnitteli tuottavansa näin kaasua ja lämpöä.

Yhtiö oli ilmoittanut koetoiminnan kestoajaksi yhden vuoden. Laitokselle olisi otettu vastaan jätteitä noin 5–7 rekkaa päivässä. Käsiteltävä jätemäärä olisi ollut noin 55 tonnia vuorokaudessa. Jätettä olisi tuotu koelaitokseen Suomesta ja EU-alueelta. Koelaitoksen reaktorissa jäte olisi lämpökäsitelty.

Yritys oli ilmoittanut, että koelaitoksen plasmakäsittelyssä voidaan saavuttaa usean tuhannen asteen lämpötila. Edelleen Ecofinity oli ilmoittanut, että prosessissa orgaaninen jätemateriaali kaasuuntuu, jonka jälkeen kaasu jäähdytetään säiliössä lämpötilaa alentamalla nestemäiseksi kaasuksi.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle