Hyppää sisältöön

Hollantilainen tuomioistuin: Uber-kuljettajat ovat työntekijöitä, joille kuuluvat työsuhteen edut

Kyytipalveluita tarjoavan Uberin mukaan sen kuljettajia ei voi rinnastaa palkkatyötä tekeviin taksikuskeihin. Yhtiö on ilmoittanut valittavansa oikeuden päätöksestä.

Uber
Uber-kuljettajia on ympäri maailman. Yhtiön mukaan heidän mainoksiaan kantavat kuskit eivät kuitenkaan ole firman työntekijöitä. Arkistokuva. Kuva: Erik S. Lesser / EPA
Jani Parkkari
Avaa Yle-sovelluksessa

Amsterdamilainen tuomioistuin linjasi maanantaina, että Uber-kuljettajat kuuluvat Hollannin taksiautoilijoiden työehtosopimuksen piiriin. Tämä tarkoittaa, että he ovat oikeutettuja samoihin etuuksiin kuin taksinkuljettajat.

Uber ilmoitti valittavansa päätöksestä.

Riita-asioita käsittelevän tuomioistuimen kolme tuomaria katsoivat, että Uberin ja sen kuljettajien välinen suhde täytti juridisesti kaikki työsuhteen tunnuspiirteet.

Oikeus myös määräsi Uberin maksamaan ammattiliittojen keskusjärjestö FNV:lle 50 000 euroa vahingonkorvauksia työehtosopimuksen rikkomisesta.

Tapauksen oikeuteen vienyt FNV luonnehti oikeuden päätöstä merkittäväksi voitoksi Uber-kuljettajille.

– Päätös osoittaa sen, mitä olemme sanoneet vuosien ajan. Uber on työnantaja ja sen kuljettajat ovat työntekijöitä. Tämän vuoksi Uberin on noudatettava taksialan työehtosopimusta, kommentoi FNV:n varapuheenjohtaja Zakaria Boufangacha tiedotteessa.

FNV:n tulkinnan mukaan oikeuden linjaus tarkoittaa, että Uber-kuljettajat ovat nyt oikeutettuja parempaan palkkaan ja taloudelliseen turvaan esimerkiksi sairauden tai työttömyyden varalta.

Ei välitöntä vaikutusta toimintaan

Yksin Amsterdamissa nelisentuhatta kuljettajaa työllistävä Uber kutsui oikeuden päätöstä takaiskuksi niin kutsutulle keikkataloudelle, jossa palveluntarjoajat ovat itsenäisiä toimijoita.

– Olemme pettyneitä päätökseen, koska tiedämme, että suurin osa kuljettajista haluaisi pysyä itsenäisinä, kertoi Uberin Pohjois-Euroopan johtaja Maurits Schönfeld uutistoimisto AP:lle.

Schönfeldin mukaan yhtiö valittaakin tuomiosta juuri kuljettajien edun vuoksi, sillä he eivät halua luopua oikeudestaan päättää, missä ja milloin työskennellä.

Uberin tiedottajan mukaan mikään ei muutu Hollannin Uber-kuljettajien työssä niin kauan kuin valitusprosessi on kesken.

Kännykän ruutu, jolla Uber-sovellus, taustalla musta taksi
Hollanti ei ole ensimmäinen maa, jossa Uber-kuljettajien oikeudellista asemaa punnitaan tuomioistuimessa. Keväällä Britannian korkein oikeus rinnasti yhtiön käyttämät kuljettajat työntekijöihin. Kuva: Will Oliver / EPA

Oikeustapauksia seurataan tarkasti

Uberia vastaan on viime vuosina nostettu Euroopassa useita oikeustapauksia, joissa on punnittu yhtiön työllistämien kuljettajien juridista asemaa.

Britanniassa korkein oikeus linjasi helmikuussa pitkäksi venyneen kiistan päätteeksi, että Uber-kuljettajia pitää kohdella työntekijöinä, eikä yksityisyrittäjinä. Päätöksen myötä yhtiön 70 000 kuljettajaa Britanniassa ovat nyt oikeutettuja minimipalkkaan, eläkkeeseen ja vuosilomapalkkaan.

Ranskan korkein oikeus oli jo aikaisemmin, maaliskuussa 2020, katsonut, että Uber-kuljettajilla on oikeus tulla rinnastetuksi työntekijöiksi.

Myös Yhdysvalloissa keikkatalouteen pohjautuvat yhtiöt ovat kokeneet viime vuosina takaiskuja.

Kaliforniassa paikallinen tuomari linjasi elokuussa, että osavaltion kansanäänestyksessä aikaisemmin hyväksytty kuljetuspalveluita koskeva laki oli Yhdysvaltain perustuslain vastainen.

Lain mukaan kuljettajia piti kohdella itsenäisinä urakoitsijoina, ei työntekijöinä.

Sijoittajat seuraavat näitä oikeustapauksia tarkasti, sillä työntekijän juridisella asemalla on erittäin suuri vaikutus keikkatalouteen pohjautuvien pörssiyhtiöiden toimintaan.

Uber, Lyft ja muut kuljetuspalveluita tarjoavat yhtiöt ovat toistuvasti sanoneet, että esimerkiksi kiinteän tuntipalkan maksaminen kuljettajille romuttaisi heidän nykyisen bisnesmallinsa.

Lue lisää:

Keikkatalouden yritykset kärsivät takaiskun Kalifornian oikeudessa – Tuomari totesi lain kuljettajien asemasta perustuslain vastaiseksi

Uber-kuskit saavat Britanniassa oikeuden minimipalkkaan, eläkkeeseen ja lomapalkkaan

Ranskan korkein oikeus linjasi Uber-kuskit työntekijöiksi

Suosittelemme sinulle