Njuike sisdoaluide

Vilkastunut kotimaanmatkailu kasvatti porokolareiden määrää – asiantuntijan mukaan kaikki eivät ilmoita kolareista vaikka pitäisi

Liikennemäärät ovat kasvaneet pohjoisen teillä huimasti pandemian seurauksena. Etenkin kesäkuukausina teillä on ollut vilkasta, ja se näkyy myös poikkeuksellisen suurena porokolarien määränä.

Jos Ivalon paliskunnan alueella esimerkiksi Saariselällä tapahtuu porokolari, lähtee Leo Kumpula arvioimaan tilannetta. Aina kolareista ei kuitenkaan ilmoiteta, vaikka niin pitäisi tehdä. Kuva: Kirsti Länsman / Yle

Kotimaanmatkailu on lisääntynyt parin viime vuoden aikana huimasti. Tieliikenne on ollut vilkasta pohjoisessa erityisesti kesäkuukausien ja syksyn aikana.

Vilkkaalla liikenteellä on ollut kuitenkin vaikutuksensa porokolareiden määrään. Muutos on huomattu esimerkiksi Porokello-sovelluksen tilastoista. Porokello-sovelluksella varoitetaan autoilijoita tiellä havaituista poroista.

Porokellon tilastoista selviää, että vuoden 2020 heinä- ja elokuussa tapahtui huomattavan paljon porokolareita, tavallista enemmän.

Ivalon paliskunnan Leo Kumpula tuntee porokolarit ja arvioi niitä paliskunnan alueella. Hänen mukaansa suurin osa kuluneen kesän porokolareista tapahtui nimenomaan matkailijoille. Porokolareista tulisi aina ilmoittaa ja soittaa hätäkeskukseen, sillä myös pelkkä kolhaisu voi vahingoittaa eläintä jopa kuolettavasti.

– Jotkut eivät pysähdy paikan päälle tai ilmoita mitään, Leo Kumpula sanoo.

Arvioija lähtee paikalle, kun rysähtää

Kesä on ollut kiireistä aikaa Ivalon paliskunnan liikennevahinkoarviomies Leo Kumpulalle. Jos paliskunnan alueella tapahtuu porokolari, Kumpula lähtee tarkistamaan aiheutuneet porovahingot ja etsimään mahdollisesti loukkaantunutta poroa.

– Vastikään tässä jäi poronvasa auton alle ja sen emä kulkee yhä alueella. Toivottavasti sekin ei jää auton alle, Kumpula kertoo.

Saariselältä pohjoiseen päin Magneettimäkeä lasketellessa poroja on usein tien pientareilla. Kuva: Kirsti Länsman / Yle

Poroille ja autoilijoille vaaranpaikkoja on lukuisia muun muassa nelostiellä Ivalon kylän ja Kakslauttasen välillä, joka sijaitsee Inarin ja Sodankylän kunnan rajalla. Koko alueella poroja voi tiellä olla useita ja autoilijan on syytä pysyä valppaana.

Syksyn pimeillä kolaririski kasvaa

Porokolareiden taustalla on monia eri syitä. Tavallisimpia taustatekijöitä ovat porokolareissakin huono ajokeli ja huono sää.

Poronhoitoalueella on syytä ajaa rauhallisesti, muistuttaa Leo Kumpula. Syksyä kohti mentäessä illat pimenevät ja kolareita tapahtuu herkemmin.

– Kannattaa malttaa ajaa rajoitusten mukaan ja illalla olla vieläkin varovaisempi. Kun maa ja tiet ovat pimeitä, niin kolareitakin sattuu enemmän, toteaa Kumpula.

Ođđasamosat: paketissa on 10 artikkelia