Hyppää sisältöön

Vihreiden varapuheenjohtaja kannabiksen laillistamisesta A-studiossa: "Kokoomus seuraa perässä 2030-luvulla"

Vihreiden varapuheenjohtaja Atte Harjanne A-studiossa.
Varapuheenjohtaja Atte Harjanne (vihr.) puolusti A-studiossa kannabiksen laillistamista. ”Me olimme ensimmäinen puolue, olen aivan satavarma – ei viimeinen. Veikkaan, että kokoomus on perässä viimeistään 2030-luvun tietämillä.”
Päivi Suikkanen,
Aino Vasankari

Vihreiden tuore varapuheenjohtaja, kansanedustaja Atte Harjanne sanoi maanantain A-studiossa uskovansa, että muut puolueet tulevat seuraamaan vihreiden linjaa päihdepolitiikan vapauttamisessa.

– Me oltiin ensimmäinen puolue ja olen aivan satavarma, ettei viimeinen. Veikkaanpa, että kokoomus on perässä viimeistään 2030-luvulla.

Vihreät asettui viikonloppuna puoluekokouksessaan kannattamaan kannabiksen laillistamista. Kokouksessa hyväksytyn aloitteen mukaan kannabiksen käyttö, hallussapito, valmistus ja myynti tulisi sallia säännellysti. Eduskunnan suurimmat puolueet eivät lämmenneet vihreiden linjalle.

Oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Antti Häkkäsen mukaan kokoomus ei lähtisi tukemaan kannabiksen laillistamista tai dekriminalisointia.

– Meidän kansanedustajista ja kenttäväestä lähes kaikki ovat samaa mieltä, ja on vaikea nähdä muutosta tässä.

Häkkänen kuvailee vihreiden päihdepolitiikkaa utopistiseksi ja teoreettiseksi verrattuna kokoomuksen linjaan.

Vihreiden ulostulon jälkeen esimerkiksi Poliisihallitus on ilmoittanut (siirryt toiseen palveluun), ettei se kannata dekriminalisointia. Harjanne myöntää, että poliisia tulee kuunnella muiden asiantuntijatahojen ohella, mutta yksi asiantuntijataho ei voi määritellä kantaa päihdepolitiikkaa.

– Täytyy myös muistaa, että me eletään maassa, jossa me kirjoitetaan lait, joita poliisi valvoo.

"Nuoret saavat helpommin kannabista kuin alkoholia"

Suomessa huumeiden käyttö on lisääntynyt ja Häkkänen pelkää kannabiksen laillistamisen antavan erityisesti nuorille väärän viestin huumeiden käytöstä.

– Jos rangaistavuus poistettaisiin, niin se antaisi nimenomaan sellaisen viestin, että hetkinen, tämä on sallittua, hyväksyttyä ja laillista. Silloin käyttömäärät kasvaisivat ja meillä olisi ongelmakäyttäjiä entistä enemmän.

Harjanteen myöntää ongelmat, mutta uskoo, että sääntelyn piiriin tuominen kuitenkin helpottaisi ikäkontrollia ja nuorten käytön valvomista.

– Nykyään alaikäiselle voi olla helpompi saada kannabista kuin alkoholia. Kieltäminen ei ole toiminut ja monissa tapauksissa se ennemmin pahentaa ongelmia.

Kannabiksen laillistamista ja dekriminalisointia on kokeiltu eri puolilla Eurooppaa. Häkkäsen mukaan kokeilut eivät kuitenkaan tarjoa ratkaisuja keskusteluun Suomessa.

– Ei näiden maiden esimerkeistä voi vielä vetää selkeitä johtopäätöksiä. Ei voida jalkauttaa huumausainepolitiikkaa vaikka Portugalista tähän maahan.

Katso koko A-studio täältä.

Lisää aiheesta:

Kannabiksen viihdekäytön kielto säröilee Euroopassa – tällaisia uudistuksia eri maissa suunnitellaan

Vihreät ajaa ensimmäisenä eduskuntapuolueena kannabiksen laillistamista – Tutkimusprofessori: "Suomen väestö ei ole siihen vielä valmis"

Vihreät kumoaisi kannabiksen "kieltolain" – Puoluekokous vaatii käyttöä, hallussapitoa ja myyntiä lailliseksi

Eduskunnan neljä suurinta puoluetta eivät jaa vihreiden kantaa kannabiksen laillistamiseksi: "En pidä todennäköisenä, elleivät perusfaktat muutu"

Suosittelemme sinulle