Hyppää sisältöön

USA:n ulkoministeri sysäsi Trumpille vastuuta sekasortoisesta vetäytymisestä Afganistanista: ”Saimme perintönä päivämäärän, emme suunnitelmaa”

Presidentti Joe Bidenin hallinto on joutunut arvostelun kohteeksi erityisesti siksi, ettei se käynnistänyt amerikkalaisten ja heidän liittolaistensa evakuointia tarpeeksi nopeasti.

Antony Blinken
Blinken on seuraavan kerran kuultavana kongressissa tiistaina Yhdysvaltain aikaa. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA
Inka Haukka

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on puolustanut maan sekasortoista vetäytymistä Afganistanista. Blinken oli kongressin edustajainhuoneen kuultavana maanantaina.

Hänen mukaansa kukaan Yhdysvaltain hallinnossa ei osannut ennustaa Taliban-joukkojen saavan Afganistania haltuunsa niin nopeasti.

Blinken sysäsi vastuuta tilanteesta Donald Trumpin hallitukselle.

– Saimme perintönä päivämäärän, emme suunnitelmaa, ulkoministeri huomautti.

Trumpin hallinto ja Taliban allekirjoittivat helmikuussa 2020 sopimuksen, jossa Yhdysvallat sitoutui poistumaan Afganistanista ja Taliban lupasi suitsia terrorismia sekä neuvotella vallanjaosta maan laillisen hallituksen kanssa.

Afganistanin hallitus ei ollut sopimuksessa osapuolena. Arvostelijoiden mukaan sopimus helpotti talibanien järjestäytymistä uudelleen, mikä puolestaan johti siihen, että äärijärjestö sai Afganistanin elokuussa haltuunsa niin nopeasti, kirjoittaa BBC (siirryt toiseen palveluun).

Presidentti Joe Bidenin hallinto on joutunut republikaanien – mutta myös joidenkin demokraattien – arvostelun kohteeksi erityisesti siksi, ettei se käynnistänyt amerikkalaisten ja heidän liittolaistensa evakuointia tarpeeksi nopeasti.

Blinkenin mukaan Afganistanissa on yhä noin sata amerikkalaista.

Blinken on seuraavan kerran kuultavana kongressissa tiistaina Yhdysvaltain aikaa.

Lisää aiheesta:

Taliban ilmoitti hallitusnimityksistä: Pääministeriksi nousee mullah Mohammad Hassan Akhund

Joe Bidenin suosio selvässä laskussa – Sotkuinen vetäyminen Afganistanista painaa kannatusta alas

Suosittelemme sinulle