Hyppää sisältöön

Vesilinnuille perustetaan levähdyspaikkoja, joissa ei saa metsästää – metsästäjät ehdottaneet alueita itse

Riistalintukannat ovat viime vuosina laskeneet reilusti. Nyt tilannetta halutaan korjata rauhoittamalla ja kunnostamalla linnuille levähdyspaikkoja, jotka auttavat niitä muun muassa valmistautumaan talvimuuttoihin paremmin. Muun muassa metsästäjät ovat tarjonneet rauhoitettavia alueita hankeelle.

MIkkelin Naistinki-lampi on yksi suunnitelluista lintujen levähdyspaikoista. Hankkeen puitteissa lammen vallannut pintakasvillisuus poistetaan, jotta linnut viihtyvät paikalla paremmin. Kuva: Sari Ursin / Yle

Maa- ja metsätalousministeriön SOTKA- hankkeella (siirryt toiseen palveluun)pyritään parantamaan taantuneiden riistalintujen elinympäristöjä.

Yksi syy kantojen taantumiseen on lintujen elinympäristöjen heikentyminen, mutta rauhoitettujen ja hoidettujen levähdyspaikkojen uskotaan auttavan tilannetta.

Paikat valikoituvat tavallisten suomalaisten avulla. Vaikka levähdysalueilla riistalintuja ei saa metsästää, ovat metsästäjät itse ehdottaneet useita levähdyspaikoiksi soveltuvia kohteita.

– Vastaanotto on ollut äärimmäisen positiivinen. Ajattelimme, että alueet, joissa ei saisi metsästää, saisi vastustusta, mutta nyt metsästäjät ovat itse tarjonneet kohteitaan meille, kertoo Metsästäjäliiton lintuvesiasiantuntija Veli-Matti Pekkarinen.

Pekkarinen vertaa lintujen levähdyspaikkaa teiden varsilta tuttuihin ihmismatkaajien P-paikkoihin: levähdyspaikalla linnut jaksavat paremmin pitkän talvimuuttomatkan.

– Levähdyspaikkojen ansiosta lintujen ei tarvitse muuttaa Suomesta niin aikaisin pois. Näillä alueilla linnut pystyvät valmistautumaan muuttoon, keräämään rasvakerrosta ja saamaan höyhenpeitteen lentokuntoon.

Käytännön tarkoituksena on perustaa Suomeen vähintään 25 lintujen levähdyspaikkaa. Linnut voivat periaatteessa vaikka pesiytyä näillä alueilla ja kasvattaa lentokykyisiä poikasia.

– Suomi on Euroopan tärkeimpiä poikastuotannon alueita. Meidän on kannettava kortemme kekoon, ja autettava mahdollisimman paljon hyväkuntoisia lintuja lähtemään Suomesta.

Pelkästään Etelä-Savon maakuntaan on perustettu kaksi aluetta: Puumalan Lintusaloon ja Rantasalmelle. Lisäksi jonossa on kolme lisää.

Viime vuonna alkaneelle SOTKA-hankkeelle on budjetoitu kolme miljoonaa euroa vuosille 2020-2021.

Voit keskustella aiheesta 15.9. klo 23.00 saakka.

Suosittelemme sinulle