Hyppää sisältöön

Padon purkaminen noussut Kaustisella vaihtoehdoksi kalatielle – vaelluskaloille aukeaisi reitti Perhonjoen laajoille koskialueille

Pirttikosken voimalan ohitse on rakennettava Perhonjoelle kalatie ellei voimalaitosta pureta. Voimalan purkaminen parantaisi lohikalojen lisääntymisalueita ja avaisi reitin yläjuoksun laajoille koskipaikoille.

Pirttikosken voimala ja pato sijaitsevan Kaustisen keskustan tuntumassa. Arkistokuva. Kuva: Katariina Poranen / Yle
Ari Vihanta

Kaustisen Pirttikosken vesivoimala ja pato saatetaan purkaa. Purkaminen ja kosken ennallistaminen on noussut vaihtoehdoksi kalatien rakentamiselle.

Pirttikosken voimalan omistaja Killin Voima on neuvotellut asiasta valtion kanssa.

Valtio on sitoutunut Maa- ja metsätalousministeriön NOUSU-ohjelman kautta puoleen lunastussummasta, jos pato puretaan. Lisäksi tarvitaan paikallista rahoitusta esimerkiksi alueen kunnilta. Myös kansainvälinen ympäristöjärjestö WWF voisi olla yksi mahdollinen rahoittaja.

Padon purkaminen avaisi vaelluskaloille pääsyn Perhonjoen ylävirran laajoille koskialueille. Pirttikoskelle saataisiin lisäksi lohille runsaasti lisääntymis- ja poikasalueita.

Maa- ja metsätalousministeriön projektikoordinaattori Matti Vaittisen mukaan tämä avaisi uusia kalastus-, virkistys- ja luontomatkailukohteita koko Perhonjoen vesistöalueelle.

Pirttikosken kunnostuksen suunnittelussa ja toteutuksessa on mukana Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus.

– Tavoitteena on, että kunnostusten aikana pystytään säilyttämään Kaustisen kuntakeskustan kohdalla nykyinen veden korkeus. Uuden kosken yläosa rakennetaan riittävän leveäksi, jotta tulviva vesi ei aiheuta haittaa alueella. Alivirtaamien aikaan vesi ohjautuu ennallistetun kosken syvimpien uomien kautta alavirtaan, jolloin turvataan vesieliöiden liikkuminen alueella, toteaa johtava vesitalousasiantuntija Jukka Pakkala Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta tiedotteessa.

Voimalaitos vaihtoi omistajaa 3 vuotta sitten – byrokratia jarruttanut kalatien suunnittelua

Killin Voima Oy osti Pirttikosken voimalaitoksen Korpelan voimalta vuonna 2018. Jo tällöin oli tiedossa, että voimalan ohitse on rakennettava kalatie.

Nimivirhe aluehallintoviraston papereissa pysäytti kuitenkin kalatien suunnittelun pitkäksi aikaa.

Killin Voima on tehnyt nyt kaksi vaihtoehtoista suunnitelmaa kalatien rakentamiseksi. Voimalaitoksen länsipuolelle voitaisiin rakentaa tekninen kalatie, itäpuolelta voimalan voisi ohittaa luonnonmukaista kalatietä. Jälkimmäinen on noussut ensisijaiseksi vaihtoehdoksi, jos kalatie päätetään rakentaa.

Yhtiö on valmis luopumaan Pirttikosken voimalaitoksesta, jos sopiva ostajataho löytyy.

– Tässä tapauksessa luopuminen on varteenotettava vaihtoehto, sillä Pirttikosken voimalaitos on kooltaan ja tuotannoltaan pieni yhtiön muuhun vesivoimatuotantoon verrattuna. Yhtiö jatkaa neuvotteluja voimalaitoksesta luopumiseksi hyvässä yhteistyössä ministeriön ja viranomaisten kanssa, kertoo Killin Voima Oy:n toimitusjohtaja Anu Rantala.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon 15. syyskuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Livojokeen lennätetään satoja tonneja soraa, jossa taimenet voivat kutea jo tänä syksynä – käynnissä on nyt jokien kunnostusbuumi

Koskien vedet paikoin kriittisen lämpimiä lohikaloille – Metsähallitukselta täysin poikkeuksellinen päätös keskeyttää lupamyynti

Seuraa täältä Ylen uutisia Keski-Pohjanmaalta

Suosittelemme sinulle