Hyppää sisältöön

Suomeen rantautui uusi äyriäislaji, joka saapui Japanin ja Korean vesiltä – tutkija: "Katsoin ensin, että siltä puuttuu pää"

Kotkan merialueelta on löytynyt kaksi äyriäistä, jotka todennäköisesti kuuluvat alun perin Japanin ja Korean vesillä asustavaan kuuppaäyriäisten lajiin. Ensimmäisen kerran niitä tavattiin Euroopan vesillä huhtikuussa 2019.

Kuuppaäyriäinen
Kotkan edustalta on löytynyt kolmen ja viiden millimetrin pituiset äyriäiset, jotka ovat ensimmäiset löydöt lajissaan Suomessa. Kuva: Katriina Könönen
Mirjam Tahkokorpi
Avaa Yle-sovelluksessa

Kotkan edustan merialueelta on löytynyt äyriäislaji, jota ei ole aiemmin tavattu Suomen alueella. Kyseessä on kuuppaäyriäisiin (Cumacea) kuuluva laji.

Kaksi äyriäistä löydettiin Kotkan Lehmäsaaren lähistöltä 17 metrin syvyydestä otetusta liejupohjanäytteestä kesäkuussa. Löydetyt yksilöt olivat viiden ja kolme millimetrin pituiset.

Äyriäiset löytyivät Kymijoen vesi- ja ympäristö ry:n ottamista pohjaeläinnäytteistä, jotka ovat osa Kymijoen ja sen edustan merialueen yhteistarkkailua.

– Katsoin ensin, että mikäs se tämä oikein on, tosi oudon näköinen. Katsoin, että siltä puuttuisi pää tai että se olisi mennyt rikki, tutkija Marja Anttila-Huhtinen kertoo löydöstä.

Kun tämän jälkeen löytyi vielä toinen samanlainen äyriäinen, Anttila-Huhtinen ymmärsi, ettei äyriäinen ollutkaan rikki, vaan pää olikin kuoren sisässä.

Yhdistys ottaa pohjaeläinnäytteitä Kotkan ja Haminan edustalta joka vuosi kymmenestä paikasta.

Kotoisin Aasiasta

Yhdistyksen mukaan kyseessä on todennäköisesti laji nimeltään Nippoleucon hinumensis. Tämä vieraslaji on alun perin kotoisin Japanista ja Koreasta, missä se asuu merenlahdissa ja jokisuilla.

Kuuppaäyriäisten tarkempi lajinmääritys jatkuu yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen kanssa.

Laji havaittiin ensimmäisen kerran Euroopassa huhtikuussa 2019 Saksan rannikolla Itämeressä. Lajin potentiaali levitä murtovesialueiden rannikolle on suuri, koska meressä elävä laji kestää myös alhaisia suolapitoisuuksia.

Laji leviää uusille alueille todennäköisesti laivojen painovesilastien mukana. Se voi levitä myös laivojen runkoon kiinnittyneenä.

Vieraslaji voi häiritä muita lajeja

Tutkija Marja Anttila-Huhtinen on innoissaan uudesta lajilöydöstä. Hän kuitenkin huomauttaa, että kyseessä on vieraslaji, joka voi levitessään ruveta valtamaan alaa paikallisilta lajeilta.

– Tässä on koko ajan se toinen puoli.

Kymijoen vesi- ja ympäristö ry:n mukaan lajin kotiutuminen Suomen rannikolle selvinnee lähivuosina.

Tekstiin lisätty Marja Anttila-Huovisen kommentit kello 12.23. Voit keskustella aiheesta 15.9.2021 kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle