Hyppää sisältöön

Rikossyytteessä oleva marjatilayrittäjä siivoaa nyt jätevuorta mailtaan viranomaisen valvonnassa – pian selviää, onko työ tehty oikein

Lappeenrannan ympäristötoimi tarkastaa syyskuussa, onko suuren jätevuoren kerännyt marjatilan yrittäjä tehnyt siivouksen ja kunnostussuunnitelmat lainmukaisesti. Käräjäoikeuden tuomio yrittäjälle on tulossa myös syyskuun aikana.

Jätemuovia metsässä
Eteläkarjalaiselta marjatilalta löytyi kolmisen vuotta sitten valtava määrä haudattua jätettä, jonka joukossa on muun muassa muovia. Kuva: Kaakkois-Suomen poliisi
Tanja Hannus
Avaa Yle-sovelluksessa

Eteläkarjalaiselta marjatilalta kolmisen vuotta sitten löytyneen valtavan jätevuoren siivoustyö on loppusuoralla.

Marjatilan yrittäjä on poistanut jätteitä viranomaisen valvonnassa. Lappeenrannan ympäristötoimi tarkastaa siivoustuloksen ja alueen kunnostussuunnitelman vielä tässä kuussa.

Ellei yrittäjä ole poistanut erilaisia jätteitä jätelain mukaisesti, käynnistää ympäristönsuojeluviranomainen pakkoprosessin alueen siivoamiseksi. Jos jätteet on siivottu oikein, on mahdollista, että jäljellä olevien jätteiden käsittely tapahtuu ympäristöluvalla.

Lappeenrannan kaupungin ympäristönsuojelupäällikkö Sara Piutunen arvioi jätteen määräksi 900 kuutiota eli 1200 tonnia. Maahan haudatun jätteen joukossa on maa-aineksen lisäksi esimerkiksi muovia, tiiltä ja rakennusjätettä.

– Erilaisten jätelajien lajittelu on kaiken a ja o. Mitä enemmän eri jätteet sekoittuvat, sitä kalliimpaa ja vaikeampaa jätteiden hyötykäyttö on, Piutunen sanoo.

Jätteet löytyivät marjatilan maastosta vuonna 2018 ympäristönvalvontaviranomaisten tarkastuskäynnin yhteydessä.

Marjatilan siivoustyö on vienyt aikaa, sillä siivous ei ole onnistunut talvisin.

Marjatilan yrittäjää syytetään ympäristön turmelemisesta ja törkeästä veropetoksesta, joista syyttäjä vaatii 8–10 kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta. Etelä-Karjalan käräjäoikeuden on määrä antaa tuomio asiassa 24. syyskuuta.

Suosittelemme sinulle