Hyppää sisältöön

Hallitus päätti hieman keventää ravintolarajoituksia – katso tästä, miten rajoitukset muuttuvat torstaina

Kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla ravintoloiden aukiolo- ja anniskeluaikaa pidennetään tunnilla. Perustason alueilta poistuu vaatimus omasta istumapaikasta.

Kokki Henri Alèn ja kylmäkkö Saska Ruutiainen valmistelivat illallista ravintola Pastiksen keittiössä 16. kesäkuuta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Hallitus on päättänyt keventää ravintoloiden koronarajoituksia. Ravintoloiden aukiolo- ja anniskeluaikaa pidennetään tunnilla kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla.

Torstaista eteenpäin ravintolat saavat olla levimäisvaiheen alueilla auki aamuviidestä puoleenyöhön, ja anniskelu on sallittu kello 07–23.

Asiakkaita ohjeistetaan sisätiloissa istumaan omilla paikoillaan. Käytännössä esimerkiksi tanssiminen ja karaokelavalla esiintyminen eivät ole sallittuja, todetaan sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Leviämisvaiheen rajoitukset ovat torstaista alkaen voimassa Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Kymenlaaksossa, Uudellamaalla, Etelä-Karjalassa, Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla.

Kiihtymisvaiheen alueilla anniskelu on sallittu kello 07–01, ja ravintolat saavat olla auki aamuviidestä kello kahteen aamulla.

Kiihtymisvaiheen rajoitukset ovat torstaista alkaen voimassa Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Pohjois-Savossa, Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa, Etelä-Savossa ja Satakunnassa.

Leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla anniskeluravintolassa saa olla käytössä vain puolet asiakaspaikoista, muissa ravintoloissa saa olla käytössä 75 prosenttia asiakaspaikoista. Leviämisvaiheen alueilla rajoitus koskee myös ulkotiloja, eli terasseja. Kaikilla asiakkailla tulee lisäksi olla oma istumapaikka.

Perustason alueilla ei ole anniskelu- tai aukiolorajoituksia. Perustasolta poistuu nyt myös vaatimus siitä, että jokaisella asiakkaalla tulee olla oma istumapaikka. Perustasolla ovat tällä hetkellä Ahvenanmaa, Keski-Suomi, Lappi ja Pohjois-Karjala.

Hallitus päätti asiasta tiistaina sosiaali- ja terveysministereiden maanantaina tekemän esityksen mukaisesti. Uudet rajoitukset ovat voimassa 31.10.2021 asti. Yleiset hygienia- ja etäisyydenpitovelvoitteet ovat edelleen voimassa kaikilla alueilla.

Ravintolarajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita eivätkä noutoruuan myymistä. Aukiolorajoitukset eivät myöskään koske huoltoasemilla toimivia ravitsemisliikkeitä tai Viron- ja Ruotsin-laivoja.

Mara: Uusi strategia ei näy päätöksissä

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara ry moitti ministereiden esitystä (siirryt toiseen palveluun) maanantaina. Sen mukaan hallituksen uusi hybridistrategia ei näy ravintolarajoituksia koskevissa päätöksissä.

– Vaikka tartuntoja on ollut monta viikkoa useita satoja, sairaala- ja tehohoito eivät ole olleet lähellekään ylikuormittumista. Tästä huolimatta sote-ministerit päättivät jatkaa ankaria rajoitustoimia tekemällä vain kosmeettisia muutoksia asetukseen, sanoo Maran toimitusjohtaja Timo Lappi tiedotteessa.

Lapin mukaan rajoituksissa pitäisi palata mahdollisimman pian normaalisääntelyn piiriin lukuun ottamatta ravintoloiden tehostettuja hygieniakäytäntöjä. Etenkin yöravintoloiden toiminta on nyt Lapin mukaan käytännössä mahdotonta leviämisvaiheen alueilla.

Hallitus hyväksyi viime viikolla uuden koronastrategian, jonka lähtökohtana on se, ettei yhteiskunnan toimintoja enää rajoiteta.

Hallituksen tavoitteena on, että valtakunnallisista rajoituksista ja kattavista suosituksista luovutaan, kun vähintään 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on rokotettu kahteen kertaan.

Lue aiheesta lisää:

Ravintolarajoitukset höllenevät torstaina: Uudellamaalla ja muilla leviämisvaiheen alueilla valomerkki kello 23, kiihtymisvaiheen alueilla aamuyhdeltä

Hallituksen uusi koronastrategia tähtää Suomen avautumiseen pian – valtakunnalliset toimet loppuvat, alueiden rooli kasvaa

Suosittelemme sinulle