Lappeenrannassa puhaltaa syksyinen tuuli – maallikon mielestä aika reipaskin.
Sähköverkkoyhtiön näkökulmasta huoleen ei ole vielä syytä. Tuulen nopeus on alle kymmenen metriä sekunnissa.
– Tämä päivä on aika normipäivä meille. Ei ole ollut kovia tuulia, yksittäisiä pieniä vikoja oli varhain aamulla, käyttöpäällikkö Antti Lintunen Lappeenrannan Energiaverkoilta kertoo.
Säätiedotukset seurannassa
Verkkoyhtiö seuraa tarkasti esimerkiksi säätiedotuksia. Häiriötilanteisiin aletaan Lintusen mukaan varautua, jos tuulen nopeus on 15–16 metriä sekunnissa.
– Varautuminen on käytännössä sitä, että varmistamme, että käyttökeskuksessa on riittävästi resursseja johtamassa toimintaa ja maastossa riittävästi korjaajia ja heillä kalustoa, Lintunen kertoo.
Lisäksi varmistetaan, että puhelinpalveluissa on tarpeeksi väkeä vastaamassa asiakkaiden puheluihin.
Jos tiedossa on isompi myräkkä, sähköverkkoyhtiö myös tiedottaa siitä etukäteen asiakkaille, viranomaisille ja medialle.
Valvonta tapahtuu Mikkelissä
Lappeenrannan Energiaverkkojen sähkön jakeluverkon valvonta siirtyi runsas vuosi sitten mikkeliläiselle Enervalle. Verkkoa valvotaan siis käytönnössä Mikkelistä käsin. Lappeenrannasta löytyy edelleen varakäyttökeskus.
Jos sähköverkkoon tulee esimerkiksi puun kaatumisen takia häiriö, automatiikka huomaa tilanteen ja kokeilee kahdesti, pysyisivätkö sähköt päällä. Jos eivät, verkossa on vika ja sähköt katkeavat tietyltä alueelta.
Käyttökeskuksen operaattori pystyy rajaamaan vika-aluetta pienemmäksi ja palauttamaan sähköjä kauko-ohjauksella.
– Isolle osalle pystytään palauttamaan sähköt yleensä minuuteissa siitä, kun vika alkaa. Sen jälkeen asentajat lähtevät täältä maastoon.
Aluetta rajataan pienemmäksi ja pienemmäksi, kunnes on jäljellä muutaman kilometrin pätkä, jolta kaatunut puu etsitään ja vika korjataan.
Sähköverkkoja noin 6000 kilometriä
Lappeenrannan Energiaverkoilla on sähköverkkoja yhteensä noin 6 000 kilometriä, josta 2 000 kilometriä on keskijänniteverkkoa ja 4 000 kilometriä pienjänniteverkkoja.
– Myrskyissä viat kohdistuvat pääsääntöisesti keskijänniteverkkoon, ja se aiheuttaa nämä laajemmat sähköhäiriöt, Lintunen kertoo.
Hän kuvailee Lappeenrannan Energiaverkkoja vielä "aika ilmapainotteiseksi" jakeluverkkoyhtiöksi: keskijänniteverkosta on kaapeloitu maahan noin 28 prosenttia. Pienjänniteverkossa kaapeloinnin osuus on suurempi, 59 prosenttia.
Energiaviraston mukaan keskijänniteverkosta on valtakunnallisesti kaapeloitu noin 39 prosenttia ja pienjänniteverkosta noin 54 prosenttia. Energiaviraston tiedot ovat vuodelta 2020.
Kotiin evästä ja vettä
Kuluvan vuoden suurin myräkkä on Lintusen mukaan ollut juhannusviikon Aatu-myrsky, joka katkoi sähköjä Savitaipaleen pohjoisosista pisimmillään reiluksi 12 tunniksi. Valtaosa Energiaverkkojen alueesta pääsi tätä helpommalla.
– Vanha sanonta on, että kolmen myrskyn jälkeen tulee talvi. Joka syksy on odottavissa jonkinlaisia myrskyjä, mutta vielä ei osaa sanoa, miten ne koskettavat meidän aluetta, hän sanoo.
Syysmyrskyjä ajatellen myös kotivarasta: kotona olisi hyvä olla esimerkiksi ruokaa ja vettä jopa 72 tunniksi.
Oletko varautunut sähkökatkoihin? Keskustelu on auki 15.9. kello 23 asti.