Hyppää sisältöön

Neljä aluetta on hankkimassa satojenmiljoonien eurojen potilastietojärjestelmää, jota ei ole testattu – kirurgi ihmettelee, mitä ollaan ostamassa

Aster-potilastietojärjestelmä on neljän alueen yhteinen hanke. Osa alueista on sen jo hyväksynyt, mutta hankintaan tarvitaan kaikkien alueiden myönteinen kanta. Keski-Suomessa hanke on vastatuulessa, erityisesti kohonneiden kustannusten vuoksi.

Gastrokirurgi Ville Väyrynen endoskopiayksikössä.
Kirurgina työskentelevä Muuramen valtuuston puheenjohtaja Ville Väyrynen sanoo, ettei kukaan tiedä, millainen satojen miljoonien eurojen järjestelmä oikeastaan on. Kuvaaja: Isto Janhunen / Yle, editointi: Marja Väänänen / Yle
Heli Kaski

Neljällä sote-alueella on yhteisymärrys siitä, että ne tarvitsevat uuden potilastietojärjestelmän. Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan, Pohjanmaan ja Etelä-Savon välillä ei myöskään ole eripuraa siitä, että järjestelmän tietojen pitäisi olla helposti saatavilla ja sen pitäisi olla toimintavarma, luotettava ja käyttäjäystävällinen.

Uusi, asiakas- ja potilastietojen tallennukseen ja käsittelyyn tarkoitettu Aster-järjestelmä on tarkoitus ostaa yhdysvaltalaiselta Cerneriltä arviolta noin 350 miljoonan euron kokonaishinnalla. Keski-Suomessa järjestelmällä olisi noin 11 000 käyttäjää.

Aster yhdistää sosiaali- ja terveystoimen tiedot, jotka ovat tällä hetkellä hajallaan useissa eri järjestelmissä. Suomessa Asterista ei ole aiempaa kokemusta, mikä on myös herättänyt kritiikkiä.

– Asiakkaat ja potilaat tästä hyötyvät, sitä kautta, että tieto on oikealla hetkellä oikeassa paikassa, sanoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Leila Lindell (kesk.).

Hankinta jakaa jyrkästi muun muassa lääkäreiden, keskisuomalaisten kuntapäättäjien ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johdon näkemyksiä.

Lääkärit vastustavat

Lääkärit ovat nousseet vastustamaan (siirryt toiseen palveluun) (ksml.fi) hanketta. Keskisuomalainen kertoo, että "Vetoomus Aster -tietojärjestelmähankinnan keskeyttämisen puolesta" on kerännyt 156 lääkärin nimeä.

– Tavoitteet ovat hyvät, mutta minulla olen sekä poliitikkona että lääkärinä hieman ongelmaa sen kanssa, että ovatko keinot oikeat, sanoo Muuramen valtuuston puheenjohtaja, kirurgi Ville Väyrynen (kok.).

Vetoomuksen allekirjoittajat ovat huolissaan järjestelmän kustannuksista ja sen vaatimasta työmäärästä. Lääkärit epäilevät myös, tehostuisiko toiminta Asterin myötä, kuten on luvattu.

– Sitä ei ole päästy oikeasti testaamaan missään. Emme pysty sanomaan, että Aster olisi huono, mutta emme myöskään pysty sanomaan, että millainen se on. Puolisoni on ollut mukana työpajoissa, ja on käyttänyt kuutisen tuntia Asterin parissa. Hän sanoo, ettei edelleenkään pysty sanomaan järjestelmästä yhtään mitään, Väyrynen kertoo.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Paloneva on Aster-järjestelmän kannalla. Hän sanoo, että nykyinen potilastietojärjestelmä ei enää vastaa sille asetettuihin vaatimuksiin.

Palonevan mukaan Aster vahvistaisi kirjaustapojensa takia muun muassa potilasturvallisuutta. Paloneva toteaa, että jos Asteria ei hyväksytä on edessä uusi raskas kilpailutus.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen avasi hiljattain mielipidekirjoituksessaan Keskisuomalaisessa (siirryt toiseen palveluun)(ksml.fi) Asterin kustannuksia. Kinnusen muukaan Aster on keskeinen pala aika- ja paikkariippumattomien terveyspalvelujen kehittämisessä.

Keskisuomalaiselle veronmaksajalle järjestelmä maksaisi hänen mukaansa 15 senttiä päivässä.

Vastustus kasvaa kunnissa

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin 21 omistajakunnasta tähän mennessä noin puolet on jo joko kunnanhallituksen tai kunnanvaltuuston suulla ilmaissut vastustavansa nykymuotoista Aster-hankintaa.

Kunnat painavat jarrua, koska hankkeen kustannukset ovat lähes kaksinkertaistuneet. Kunnilla on myös epäluottamusta sairaanhoitopiiriä kohtaan, muun muassa Keski-Suomen uuden keskussairaalan roimasti ylittyneen kustannusarvion vuoksi.

Tällä viikolla Viitasaaren, Uuraisten ja Muuramen valtuustot päättivät yksimielisesti ottaa hankintaan kielteisen kannan hankintaan. Jo aiemmin hankkeen etenemiselle ovat näyttäneet punaista valoa Saarijärvi, Multia, Kyyjärvi.

  • Jyväskylän kaupunginhallitus päätti maanantaina esittää yksimielisesti valtuustolle, ettei Jyväskylä valtuuta sairaanhoitopiiriä etenemään hankinnassa. Kaupunginhallitus perusteli päätöstään Aster-hankeen kohonneilla kustannuksilla ja sillä ettei kaupunki halua sitoa tulevan hyvinvointialueen taloutta ennalta.
  • Uuraisten kunnanvaltuusto epäilee, ovatko järjestelmän toimittajan valinnan jälkeen tapahtuneet hintojen muutokset ja sopimusten tulkinnat hankintalain mukaisia. Uuraisten valtuuston mielestä ei ole myöskään varmuutta siitä, pystytäänkö kustannusten nousua entisestään estämään.
  • Viitasaaren kaupunginvaltuusto linjasi yksimielisesti, ettei kaupunki ei anna Keski-Suomen sairaanhoitopiirille valtuutusta Asterin hankintaan. Viitasaaren kaupunki edellyttää, että sairaanhoitopiiri käynnistää konkreettisia toimenpiteitä luottamuksen palauttamiseksi sen ja kuntien välille.
  • Muurame ei myöskään myönnä Keski-Suomen sairaanhoitopiirille valtuutusta hyväksyä ja tilata Aster-järjestelmä. Muurame katsoo, että sairaanhoitopiirin pitäisi arvioida hanke uudelleen, koska kustannukset ovat kasvaneet ja järjestelmästä saatavat hyödyt vaikuttavat epärealistisilta.

– Kaikkia tietysti harmittaa, mutta homma ei ole mennyt kuin Strömsössä. Asenneilmasto sairaanhoitopiirissä on ollut vähän, että sanellaan kunnille, että näin tämä menee, sanoo Muuramen kunnanjohtaja Ari Ranta-aho.

"Keskustelun keskiössä pitäisi olla potilas"

Sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Leila Lindell perää kunnilta (siirryt toiseen palveluun) (leilalindell.fi) päätöksiä Asterista tosiasioihin pohjautuen. Lindell muistuttaa, että toiseksi kilpailutuksessa jäänyt järjestelmätarjous on vielä merkittävästi Asteria kalliimpi.

Lindellin mukaan Asterin kustannusten nousu muodostuu muun muassa järjestelmän lisäominaisuuksista, jotka on tuotu eriteltyinä päättäjille tiedoksi.

Lindell kommentoi Ylelle, että keskustelussa potilastietojärjestelmän hankinnasta olisi pitänyt olla enemmän keskiössä potilas ja terveyspalvelujen käyttäjä.

– Ollaan valtavassa myrskyssä, ja hankkeen eteneminen on lähes mahdotonta. Ei ole uudella sairaanhoitopiirin hallituksella ja valtuutetuilla helppo päätös, kun kunnilla on näin suuri epäluottamus, sanoo Lindell.

Lindell kuvailee hankkeen mahdollista kaatumista menetykseksi terveyspalvelujen käyttäjille. Hän pitää harmillisena, että päätöksissä näyttää olevan kyse enemmän valtakeskustelusta kuin potilaiden ja palvelujen käyttäjien tarpeista.

– Tarvitaan järjestelmä, joka helpottaa kuntalaisten asiointia ja palvelujen saantia. Sellainen, että kaikki tieto asiakkaasta on yhdellä kertaa lääkärin vastaanotolla saatavilla ja hoitosuunnitelmaa voidaan tehdä yhdellä kertaa. Tämä on tärkeä erityisesti niille, jotka sairastavat paljon.

Lindell nostaa esimerkiksi vanhusten huollon, jossa on usein kinkkisiä tilanteita, joissa pitää pystyä reagoimaan nopeasti. Jos tiedot eivät olekaan käytettävissä, voi tulla vaaratilanteita, painottaa Lindell.

Aster-hanketta vastustavien lääkäreiden kritiikistä Lindell toteaa, että he ovat arvostelleet käytettävyyttä ja sitä, että uusi järjestelmä olisi heille työläs, vaikka se ei ole ollut koekäytössä missään.

Lindellin mukaan lääkäreiden vetoomus keskeyttää hanke perustuu enemmänkin tunteisiin, joita järjestelmä heissä herättää.

– Kuntien ja sairaanhoitopiirin on tärkeä tehdä asioita yhdessä. Kun kritiikkiä esittää, niin olisi erittäin tärkeää tuoda esille myös vaihtoehto ja sen kustannukset, summaa Lindell.

– En nyt halua nostaa järjestelmien nimiä tähän, mutta minulla on tiedossa parikin aivan käypää systeemiä, vastaa Ville Väyrynen.

Päätös lokakuussa

Siun sote ja Essote ovat omalta osaltaan Aster-hankinnan hyväksyneet. Vaasan sairaanhoitopiirin kanta ratkeaa 4. lokakuuta. Hankinnan etenemiseen tarvitaan kaikkien neljän sairaanhoitopiirin hyväksyntä.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on pyytänyt kuntiaan valtuuttamaan sairaanhoitopiirin järjestelmähankinnan toimitus- ja palvelusopimuksen 29. syyskuuta mennessä.

Kunnat ovat tähän mennessä yksi toisensa jälkeen evänneet valtuutuksen. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valtuuston pitäisi päättää uudesta potilastietojärjestelmähankinnasta 15. lokakuuta. Uusi järjestelmä voisi olla käytössä vuonna 2025.

– Kun tilanne on tällainen, olisi ehkä syytä käydä järjestelmän toimittajan kanssa keskustelua siitä, että voisiko päätöksenteon ajankohtaa siirtää tuonnemmas tulevaisuuteen, Lindell sanoo.

Lääkäri ja potilas
Uudelle potilastietojärjestelmälle on tarve, mutta kunnissa ei sulateta sen kaksinkertaistuneita kustannuksia.

Mitä ajatuksia artikkeli herätti? Voit keskustella aiheesta tässä 17.9. kello 23 saakka.

Lue myös:

Vaasan sairaanhoitopiirin uusi valtuusto perehtyi kiistanalaiseen potilastietojärjestelmään – jättihankinta hyväksytään tai hylätään lokakuun alussa

Valtava potilastietojärjestelmähankinta entistä enemmän vastatuulessa – Jyväskylän kaupunginhallitus otti kielteisen kannan ja lääkäreiltä vetoomus keskeyttää hanke

Satojen miljoonien eurojen potilastietojärjestelmän hankinta uhkaa kaatua kalkkiviivoilla – Jyväskylän kaupunginjohtaja esittää kaupan keskeyttämistä

Uudet potilastietojärjestelmät maksavat satoja miljoonia, mutta niiden käytettävyys on surkea – lääkärin aika tuhraantuu klikkailuun

Kohuttu Aster-hankinta hyväksyttiin Siun soten yhtymähallituksessa – "Valitus voi olla tulossa"

Uuden potilastietojärjestelmän hinta kaksinkertaistumassa Keski-Suomessa – kustannusten kasvu kummastuttaa kunnissa

Essoten valtuusto hyväksyi uuden potilasjärjestelmän hankinnan – kustannukset yli 50 miljoonaa

Suosittelemme sinulle