Hyppää sisältöön

Aikainen ensilumi sai aurauskaluston liikkeelle Lapissa – "Maisemat ovat kuin joulukortista"

Tilastoitava ensilumi satoi Sallaan tiistaiaamuna. Päivän aikana lumentulo on voimistunut ja siirtynyt etelämmäksi. Suomen lumikeskus oli iltapäivällä Oulun ja Meri-Lapin alueella, missä oli jo joulukorttimaisemat.

Varhain satanut ensilumi haittaa ajokeliä Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla
Varhain satanut ensilumi haittaa ajokeliä Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla
Jarno Tiihonen,
Vesa-Pekka Hiltunen

Pohjois-Suomessa on tänään jo tarvittu aurauskalustoa. Liikenneoperaattori Jari Torvinen kuvailee, että Kemin ja Oulun välillä maisemat ovat kuin joulukortista.

Lunta on satanut noin 5–10 senttiä. Torvisen mukaan pahemmilta onnettomuuksilta on toistaiseksi vältytty, sillä kesärenkailla kulkevat autoilijat ovat ymmärtäneet höllätä kaasujalkaa.

Tieliikennekeskuksen mukaan sakein lumisadealue ulottui tiistaina iltapäivällä Oulusta Ylitorniolle. Ilmatieteen laitos on varoittanut huonosta ajokelistä Rovaniemi–Tornio–Oulu -alueella.

Tilastoihin jo heti aamulla

14. syyskuuta jäi säätilastoihin virallisena ensilumen päivänä jo heti aamusta.

– Sallassa Värriötuntureilla oli aamulla yksi sentti lunta. Se tarkoittaa, että tilastoitava ensilumi on tullut, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ville Siiskonen.

Tältä näytti Kemissä tiistaina kello 14 aikaan. Kuva: Jarno Tiihonen / Yle

Syyskuussa satava lumi ei ole Lapissa tavatonta, jos ei kovin tavallistakaan.

– Tähän aikaan vuodesta lunta ei tule ihan joka vuosi. Se ei ole kuitenkaan poikkeuksellista, Siiskonen sanoo.

Lue myös: Tältä näyttävät syksyn ensimmäiset lumihiutaleet: Enontekiöllä havaittiin kaksi senttimetriä lunta tänä aamuna

Urakoitsijan toiminta tutkitaan

Lapin ely-keskuksen ylijohtaja Jaakko Ylinampa kertoo, että aurauskalustoa on lähtenyt liikkeelle.

– Koneita on lähtenyt liikkeelle, mutta yksi aura-auto on ajanut ojaan, koska se joutui väistämään vastaan tulevaa autoa.

Ylinamman mukaan ely-keskus tutkii, onko urakoitsija toiminut sopimuksen mukaan ja lähtenyt liikkeelle riittävän nopeasti ja riitävällä kalustolla.

Kemissä lunta oli tiistaina kello 15.50 tasan kymmenen senttiä. Ilmatieteen laitoksen mukaan kello 15.40 Tornion Torpin automaattiasemalla oli lunta 6 senttiä. Kuva: Jarno Tiihonen / Yle

– Onko varautuminen ollut oikealla tasolla? Urakoitsija vaihtuu kuun vaihteessa ja voi olla, että sillä on ollut vaikutusta, Ylinampa sanoo.

Voimassa olevan sopimuksen mukaan talvikausi alkaa 15. syyskuuta.

– Kausi alkaa periaatteessa huomenna, mutta se ei tarkoita, että nyt ei pitäisi aurata, hän sanoo.

Ilmatieteen laitoksen mukaan sateet hellittävät iltayöstä alkaen. Yö on viileä, mutta huomenna päivällä lämpötila nousee 8–9 asteeseen, mikä viimeistään sulattanee ensilumet.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 15.9. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle