Hyppää sisältöön

Uusi mobiilisovellus helpottaa ruokahävikin seurantaa Kuopion kouluissa – yhdessä koulussa voi tulla jopa 5–10 kiloa biojätettä päivässä

Servica uudistaa ruokahävikkiseurannan Kuopion kaupungin kouluissa, päiväkodeissa ja henkilöstöravintoloissa. Suunnitelmissa on saada uusi mobiilisovellus käyttöön ensi tammikuussa. Jatkossa ruokahävikistä on käytettävissä tarkat tiedot.

Martti Ahtisaaren koulun kuudesluokkalainen Peppi Korhonen pitää kouluruokia hyvinä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kuopion koulujen keittiöille on tulossa helpotusta ruokahävikin seuraamiseen. Aiemmin hävikkitiedot on kirjattu ylös vaihtelevalla tavalla, mutta jatkossa tilanne paranee.

Ruokapalvelut tuottava Servica alkaa testata uutta mobiilisovellusta lokakuussa. Jatkossa ruokahävikki on helppo kirjata järjestelmään joka keittiössä älypuhelimella, tabletilla tai pöytäkoneella.

Servican projektityöntekijä Toni Karvonen Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Hävikkiseuranta tehostuu samalla myös kaupungin päiväkodeissa ja henkilöstöravintoloissa. Servican tavoitteena on, että kaikkiaan 130 paikkaa voi käyttää uutta sovellusta ensi vuoden alkupuolella.

– Sovellus on hyvä ja näppärä. Se nopeuttaa ja helpottaa kirjaamisia. Sovellus tuottaa meille tärkeää tietoa hävikkiruuan kilo- ja euromääristä sekä biojätteen aiheuttamasta hiilijalanjäljestä, kertoo Servican projektityöntekijä Toni Karvonen.

Martti Ahtisaaren koulun tuotantokeittiössä tehdään päivittäin yli 1 400 ruoka-annosta. Osa ruuista lähtee muualle ja koulun ruokasalissa syö päivittäin lähes 600 ihmistä.

Ruokahävikki vaihtelee – valikoimaan tulevan uuden ruokalajin suosiota ei voi tietää etukäteen

Tuotantovastaava Outi Liimatainen arvioi, että Ahtisaaren koulun omassa ruokalassa lautashävikki on tyypillisesti viidestä kymmeneen kiloa päivässä.

– Ruokahävikki on pysynyt melko samana. Kiinnitämme huomiota eri ruokien menekkiin ja tilauksiin. Mutu-tuntumalla ei tehdä enää mitään, toteaa Liimatainen.

Servican tuotantovastaava Outi Liimatainen johtaa Martti Ahtisaaren koulun keittiötä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kuopion kouluissa on käytössä viiden viikon kiertävä ruokalista. Listalle tulevat uudet ruuat ovat aluksi arvoitus, kun ei ole vielä tarkkaa tietoa niiden suosiosta.

Menekkiä seurataan tarkasti ja tuotantomäärät täsmentyvät kulutuksen perusteella. Joskus tulee enemmän hävikkiä kun ruoka ei vain jostain syystä maistu oppilaille.

Servican alue-esimies Jaana Karhu-Knuutinen Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Myös Servican alue-esimies Jaana Karhu-Knuutinen on tyytyväinen, että hävikkiseuranta on jatkossa entistä tarkempaa.

– Mobiilisovelluksesta on iso apu meidän työntekijöille. Nyt on aika paljon kirjattu ensin käsin ja sitten entiseen järjestelmään. Jatkossa hävikkitiedot saadaan suoraan sähköiseen järjestelmään.

Makaronilaatikko maistuu – kaalilaatikko on tyypillinen inhokki

Tiistaina Kuopion kouluissa tarjottiin kirjolohikiusausta sekä jäävuori-paprikasalaattia. Kasvislounasvaihtoehto oli linssi-kasviskiusaus.

Ruokalistalla oli nyt kirjolohikiusausta Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Martti Ahtisaaren koulun kuudesluokkalainen Peppi Heiskanen on pääosin tyytyväinen kouluruokaan. Heiskasella ei ole erityistä lempiruokaa, mutta makaronilaatikko maistuu hyvin. Inhokkiruoka on puolestaan kaalilaatikko.

Alina Airaksinen kertoo, että kaikki kouluruoka menee. Kuudetta luokkaa käyvä Airaksinen yrittää syödä aina lautasen tyhjäksi, mutta joskus hävikkiä tulee vähän. Heikointen kouluruuista hänelle maistuu pinaattikeitto.

Kirjolohikiusaus maistui Peppi Heiskaselle (vas.) ja Alina Airaksiselle. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kuudesluokkalainen Peppi Korhonen piti tänään tarjotusta kirjolohikiusauksesta.

– Välillä ruoka ei ole lempparia, mutta yritän syödä mahdollisimman paljon. Joskus tulee vähän hävikkiä. Kaalilaatikkoa en oikein pysty syömään, sillä sen koostumus on aika hirveä.

Suosittelemme sinulle