Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Valtaosa nuorista arvioi poliitikkojen pettäneen heidät ilmastonmuutoksen torjunnassa – laajaan kansainväliseen tutkimukseen osallistui myös suomalaisia

Brittiläisen Bathin yliopiston tutkimukseen osallistui tuhansia 16–25-vuotiaita kymmenestä maasta. Kyselyyn vastasi myös suomalaisia nuoria. Tutkijoiden mukaan tulokset kertovat laajalle levinneestä ilmastoahdistuksesta nuorten keskuudessa.

Kaksi Elokapinan mielenosoittajaa istuu kadulla, taustalla banderolli jossa lukee ilmastohätätila..
Elokapinan mielenosoitus Senaatintorin kulmalla Snellmanninkadulla 2. syyskuuta. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Veera Pennanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälisen kyselyn mukaan 65 prosenttia nuorista katsoo hallitusten pettäneen heidät ilmastonmuutoksen torjunnassa. Tutkimuksesta uutisoivat muun muassa BBC ja The Guardian.

Vain 31 prosenttia vastaajista puolestaan koki voivansa luottaa hallitusten toimiin.

Brittiläisen Bathin yliopiston tutkimukseen osallistui miltei 10 000 nuorta eri puolilta maailmaa.

Mukana oli 16–25-vuotiaita Australiasta, Brasiliasta, Britanniasta, Filippiineiltä, Intiasta, Nigeriasta, Portugalista, Ranskasta, Suomesta ja Yhdysvalloista.

Tutkimustulosten mukaan 75 prosenttia vastaajista kertoi olevansa peloissaan ja ahdistunut tulevaisuuden suhteen. Yli puolet piti ihmiskuntaa tuhoon tuomittuna.

Tutkimusta johtanut Caroline Hickman arvioi The Guardianin haastattelussa, että tulokset maalaavat kuvaa laajalle levinneestä ilmastoahdistuksesta.

– Lastemme ahdistus on täysin rationaalinen reaktio, kun otetaan huomioon hallitusten riittämättömät toimet ilmastonmuutoksen suhteen, Hickman totesi.

Lue myös: Shell, Hollanti, Saksa ja moni muu joutuu muuttamaan tosi nopeasti ilmastotekojaan – yksi syy siihen on Sophie Backsen, 22, ja uppoava saari

Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutosta koskeva krooninen stressi lisää nuorilla sekä psyykkisten että fyysisten ongelmien riskiä.

Tulosten perusteella kaikkein eniten ahdistusta esiintyi niillä nuorilla, joiden kotimaiden ilmastopolitiikka vaikuttaa olevan kaikkein heikoimmissa kantimissa.

Lisäksi nuoret kertoivat kokevansa, että heillä on vähemmän mahdollisuuksia elämässään verrattuna vanhempiinsa. Tutkimustulosten mukaan esimerkiksi neljä kymmenestä epäröi omien lasten hankkimista.

Tutkimus on tähän asti suurin tieteellinen tutkimus nuorten kokemasta ilmastoahdistuksesta.

Tutkimus julkaistiin tänään tiistaina Lancet Planetary Health -julkaisussa. Tutkimusta ei ole toistaiseksi vertaisarvioitu.

Kuuntele Takaisin Pasilaan -podcast:

Ilmasto: Sophie haastoi Saksan oikeuteen, koska hänen kotinsa uppoaa mereen
Kuva: Yle Areena

Lue myös:

"Ilmastoliikkeellä on rotuongelma" – afrikkalainen Vanessa Nakate rajattiin pois uutiskuvasta, loukkaava teko toi huomiota ja nyt häntä kuunnellaan

”Olin vihainen, pettynyt ja katkera” – ympäristöahdistus voi olla lamauttavaa, mutta tuskan voi muuttaa toivoksi ja toiminnaksi

Ilmastorahaston johtaja: "Koronapandemia saa meidät havahtumaan siihen, millaisia seurauksia myös ilmastonmuutoksella voi olla"

Greta Thunbergistä tuli kasvot nuorten ilmastohuolille, mutta nyt ilmastopuhe kyllästyttää nuorisoa, tuore tutkimus paljastaa – mistä on kyse?

Suosittelemme